• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

14 yaşındaki çocuklara dava açıldı

14 yaşındaki çocuklara dava açıldı
14 yaşındaki çocuklara müebbetten dava açıldı.

Kobanê eylemleri nedeniyle farklı tarihlerde Mersin’de gözaltına alınan ve yaşları 14 ile 17 arasında değişen çocuklar hakkında TCK’nın 302. Maddesine göre, "Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak", "Polise mukavemet etmek", "Örgüt üyesi olmak" ve "Silahsız yasadışı eylemlere katılmak" iddiası ile Mersin 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı. Haklarında dava açılan İ.B.(17), C.D. (16), A.D. (17), D.T. (14), B.S. (14), N.B. (16) ve E.M.'nin (14) müebbet hapis cezası ile yargılanacakları öğrenilirken, davanın polis tutanaklar ile açıldığı ortaya çıktı. Avukat Özgür Çağlar çocuklara açılan davaların devletin Kürt çocuklarına beslediği düşmanca yaklaşımın ürünü olduğunu söyledi.

Kürt çocuklarına yönelik yapılan baskıların somut örneğinin Pozantı Çocuk Cezaevi'nde açığa çıktığını ve olaydan sonra devletin Kürt çocuklarına uyguladığı baskının daha da artığını vurgulayan Çağlar bu baskıların sürdüğünü ifade etti. Devletin yöntem değiştirdiğini, yıllardır Kürt çocuklarını örgüt üyeliği iddiasıyla gözaltına alan, ceza veren ve tutuklattıranların artık bunu yeterli görmediğini açık bir şekilde savcıların kulağına fısıldayarak “en ağır cezalar ile bu çocukları cezalandırın” dediğini aktaran Çağlar, TCK’ın 302. maddesine muhalefet ile suçlanmanın bedelinin ise müebbet hapis cezası olduğunu hatırlattı.

‘DEVLET ÇOCUKLARI MÜEBBET İLE YARGILAYARAK USLANDIRMAYA ÇALIŞIYOR’

Çocukların herhangi bir olaya katıldıklarına dair hiç bir delil olmamasına rağmen haklarında müebbetten dava açarak uslandırmaya çalıştığına dikkat çeken Çağlar, "Çocukları bu yöntemle ömür boyu cezaevinde tutmayı amaçlıyorlar. Devlet Kürtler üzerindeki yöntemini ağırlaştırıyor. İç güvenlik yasaları ile polise daha fazla yetki vererek savcıların eli ile de çocuklara en ağır cezaların verilebileceği davalar açılıyor” dedi.

‘GELİNEN AŞAMADA HUKUKTAN ESER KALMADI’

Gelinen aşamada artık hukukun kalmadığını söyleyen Çağlar, ülkenin birlik ve bütünlüğünü bozma suçunun nasıl olacağını hukuk fakültelerinde okuyan bütün öğrenciler ve vicdanı olan herkesin bildiğini, bu davaların tamamen kasıtlı bir biçimde açıldığını dile getirdi. Devletin Kürtlere düşman hukuku ile yaklaştığını, yanı sıra kendisini eleştiren herkesi düşman olarak kabul ettiğini vurgulayan Çağlar, “Devletin bu düşmanca yaklaşımı Kürt çocuklarına yaklaşımında daha da belirgin bir biçimde görülüyor” şeklinde konuştu.

Devletin anti demokratik uygulamaları karşısında duran en dinamik kitlenin gençler olduğunu söyleyen Çağlar, devlet bu dinamiği bitirmek için başta Kürt çocukları olmak üzere gençlere daha özel ve daha sert bir muamele ile yaklaştığını ve çocuklara 302’den dava açanların artık düşman hukukunun bir adım ötesine geçtiğini ifade etti. Kaynak: Diha

Bu haber toplam 3292 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim