• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C

15 bin KHK'lı oy kullanmış

15 bin KHK'lı oy kullanmış
Seçim İşleri Başkanı Yavuz, İstanbul’da kamu hizmetlerinden yasaklanan 15 bin kişinin oy kullandığını, ayrıca zihinsel engeli bulunan 21 bin civarında yeni seçmen tespit ettiklerini söyledi.

AK Parti'nin İstanbul seçimlerinin iptali konusundaki Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yaptığı başvurudaki delillere yenileri ekleniyor. AK Parti bu kapsamda, KHK'dan ihraç edilenlerin seçmen olamayacağını iddia ederek, YSK'ya 15 binden fazla KHK ile ihraç edilen seçmenin oy kullandığına yönelik ek delilleri içeren dilekçe sundu.

AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz'un geçtiğimiz günlerde KHK'dan ihraç edilenlerin seçmen de olamayacağına yönelik açıklaması kamuoyunda tartışmalara sebep oldu. Ancak, AK Parti bu iddiasını YSK'ya da taşımaya karar verdi.

Edinilen bilgilere göre AK Parti'nin İstanbul seçimleri konusunda hukuk komisyonu üyeleri birkaç gündür sabahlayarak, İstanbul'da oy kullanan KHK'lı seçmenlerin listesini çıkardı. AK Partili Yavuz, gazetemize yaptığı açıklamada, KHK'dan ihraç edilen 15 binden fazla seçmenin İstanbul'da oy kullandığını tespit ettiklerini söyledi. Yavuz, “Tespitlerimiz sürüyor.

Bu sayının 20 binlere ulaşacağını düşünüyoruz. Bunların oy kullanmaları kanunla yasaklanmış. 2016 yılında çıkarılan KHK ile kamudan ihraç edilenlerin, kamu hizmetlerinden yasaklanması öngörülüyor. 298 sayılı kanunun 8'inci maddesinde de ‘Seçmen olamayacaklar' arasında kamu hizmetlerinden yasaklananlar da sayılıyor.

Yani seçmen olmamaları gerekirken, bizim bulgularımıza göre İstanbul'da 15 binden fazla bu durumdaki kişi seçmen olmuş ve oy kullanmış” dedi. KHK'dan ihraç edilenlerin seçmen olamayacaklarına ilişkin iddiaların Anayasaya aykırı olmadığını da belirten Yavuz, “Anayasanın 67'inci maddesi '18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir.

Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir' diyor. 298 Sayılı kanunda ise, kamu hizmetinden yasaklı olanların seçmen sıfatının olmayacağına hükmediyor. Yani Anayasaya bir aykırılık söz konusu değil” görüşünü dile getirdi.

 
 
Bu haber toplam 1978 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim