• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

18 yaş altı küçüklere bilet düzenlemesi

18 yaş altı küçüklere bilet düzenlemesi
Hakkari valiliğinden 18 Yaşından Küçüklere Şehirlerarası Yolcu Bileti Satışının Düzenlenmesi hakkında açıklama

  Hakkari Valiliği tarafından yapılan açıklamada,"Hakkari il sınırları içerisinde ailesinin ve kurumun bilgisi dışında evden ve yurtlardan kaçan, kayıp olan çocuk ve gençlerin başlarına gelebilecek ileride yaşamlarını olumsuz yönde etkileyecek olayların engellenmesi, izinsiz il dışına çıkmalarının önüne geçilmesi,

ailelerdeki kayıp çocuk infialinin yaşanmasının engellenmesi amacıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi gereğince ilimizde uygulanmak üzere, “Hakkari ilinde on sekiz (18) yaşından küçüklere şehirlerarası otobüs terminalleri ve acentelerden bilet satışının düzenlenmesi hususları”  düzenlenerek ekte sunulmuştur.

Madde 1 – Bu karar, Hakkari il sınırları içerisinde ailesinin ve kurumun bilgisi dışında evden ve yurtlardan kaçan, kayıp olan çocuk ve gençlerin başlarına gelebilecek ileride yaşamlarını olumsuz yönde etkileyecek olayların engellenmesi, izinsiz il dışına çıkmalarının önüne geçilmesi, ailelerdeki kayıp çocuk infialinin yaşanmasının engellenmesi amacını taşımaktadır.

KAPSAM Madde 2– Bu karar, Hakkari ilinde on sekiz (18) yaşından küçüklere şehirlerarası otobüs terminalleri ve acentelerde bilet satışının düzenlenmesi hususlarını kapsar. HUKUKİ DAYANAK: Madde 3. – Bu karar; 1-2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 41.maddesi 2-5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C ve 66.maddesi 3-5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32.maddesi 4-5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 4.maddesi 5-2559 sayılı Polis Vazife Salahiyet Kanunu’nun 11.maddesi Hükümlerine dayanmaktadır.

TANIMLAR Madde- 4 1-Yolcu Terminali: Şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımaları ve/veya acenteleri ile bunların yolcularına hizmet veren yapı veya tesisi, 2-Yazıhane/Acente (Bilet Satış Gişesi): Ulaştırma Bakanlığından aldıkları yetki belgesi ile terminalde, özel ve tüzel kişilere münhasır karayolu ile yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılmak üzere tahsis edilmiş işyerleri, 3-Otobüs: Yapısı itibari ile insan taşımak için imal edilmiş, ve şoförü dahil dokuz (9) kişiden fazla yolcu taşımaya uygun motorlu taşıtı, 4-Çocuk: Daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 (on sekiz) yaşını doldurmamış kişiyi ifade eder.

İLDE HUZUR VE GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI

Madde5- 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11.maddesinin (A) bendinde “Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder. Bu teşkilat amir ve memurların Vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür.

” (C) bendinde “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu güvenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Valinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Vali gerekli karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66.madde hükmü uygulanır.” Hükümleri yer almıştır.

GENEL HÜKÜM VE ESASLAR Madde 6- 1- Şehirlerarası otobüs terminallerinde, hava yolları acentelerinde ve bilet satış noktalarında 18 yaşından küçüklere bilet satışı yapılamaz. 2- 18 yaşından küçüklerin seyahatleri için yanlarında velisi, vasisi veya kanuni temsilcisi bulunmadan yalnız başına bilet talep etmeleri halinde iletişim araçları ile velisi, vasisi, kanuni temsilcisi ile irtibata geçilerek çocuğun yapmak istediği seyahate ilişkin bilgilerinin olup olmadığı teyit edilir, bu durum tutanağa bağlandıktan sonra bilet satışı yapılır.

3- 18 yaşından küçüklerin yalnız başına bilet talep etmelerinden velisi, vasisi veya kanuni temsilcisinin seyahatten bilgisi olmadığının tespit edilmesi halinde, bu durum derhal kolluk kuvvetlerine bildirilir. 4- 18 yaşından küçük olup da ilimizde veya gideceği ilde öğrenci olduğunu ispatlayanlara belge gösterdiğinde bilet satışı yapılacaktır.

CEZAİ HÜKÜMLER Madde 7- 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11.maddesi gereğince alınan bu karara uymayanlar hakkında eylemleri ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde aynı kanunun 66.maddesinde yer alan

“İl Genel kurulu veya idare kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler, mahalli mülki amir tarafından Kabahatler Kanununun 32 nci maddesi uyarınca cezalandırılır.” hükmü gereği işlem yapılacaktır.

YÜRÜRLÜK: Madde 8- Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer. YÜRÜTME: Madde 9- Bu kararı Hakkari Valiliği yürütür

Bu haber toplam 1403 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim