• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

2012 Hakkari'nin Mega Projeleri (2)

Abdurrahman Keskin

DÜNKÜ YAZIMIZDA Hakkari’nin dününü özet olarak anlatmıştık. Hakkari’nin 300 yıl önce işsizi olmayan üretimi yüksek olan kendi ölçeğinde ihracat yapan bir beylik olduğunu yazmıştık. Fransız ve İngiliz tüccarlarının kapımıza gelerek ABD için bu gün yasakladığımız tütünümüzü almak için yarış yaptıklarını yazmıştık.

 Bu günün gündemindeki MEGA Projeleri sıralamıştık.

1- Sınır Ticareti ve Serbest bölge

2- Hayvancılık , hayvansal ürünler

3- Tarım- ziraat ve ekim kaynakları

4- Yüksekova Havaalanı

5- Dağcılık ve kış sporları turizmi

6- Üniversite ve Fakülteleri

7- Barajlarımız madenlerimiz

8- Van Hakkari Berçelan yolu

 

Ayrıca yaşamın her alanını ilgilendiren yatırım, üretim ve hizmet alanları vardır. Örneğin el sanatları bölgemizde büyük potansiyele sahiptir. Ancak biz MEGA Projeleri sıraladık. Bu projeler yalnız HAKKARİ ile sınırlı değil ülkenin genel bütçesi ve ekonomisi ile de ilgilidirler. 2012’de devlet; merkezi hükümeti ile, ildeki yönetimi ile Hakkari’yi hak ettiği güzelliklere kavuşturmalıdır diyoruz. Tüm hizmet yatırım, üretim alanlarını, yüksek eğitim kurumlarını tesisleri ile asayişe güvenliğe bağlamak bizce ipe un sermektir. Hizmetten kaçmak, gereksiz gündem yaratmak ve bir yerde halkı uyutmakla eş değerlidir bu günkü uygulama

ŞİMDİ BAKINIZ:

1- SINIR TİCARETİ: Dünyanın neresine gider bakarsanız bakınız sınır kentleri sınır ticareti ile yaşar, büyür, gelişir ve ülkelerin her alanda odak noktası olurlar. Sınır ticareti olan illerin kültür sanat ve zenginlikleri diğer illere göre çok farklıdır. Dünyamız ve ülkemizin en büyük hastalığı olan işsizlik sınır ticareti olan bölgelerde %3’lerdedir.

            

Bugün ülke genelinde işsizlik % 10’larda ise Hakkari’de kim ne derse desin%20’lerin üzerindedir.

 Hakkari iki yabancı devlete sınır olan bir kenttir. İran ve Irak

 Her iki devlette dünya genelindeki önemli derecede olan petrol ülkesidir.

 Türkiye’nin ürettiği 100’lerce ürüne ihtiyacı olan ülkelerdir.

 Hakkari’nin sınır ticaret kapıları zamanın 9. Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel tarafından gündeme alınmış daha sonra 1997 ve 1998 yıllarında ele alınmıştır.

            

Hakkari’nin İran’a açılan Yüksekova –Esendere sınır kapısı tam kapasite ile çalışmamaktadır. Hakkari’nin Şemdinli-Derecik Irak sınır kapısı ile Çukurca-Üzümlü IRAK sınır kapısı son aşamaya gelmiş yıllarca sürümcemede tutulmuştur. Hakkarili insanlar bin bir sıkıntı ile aşsız ve de işsiz dolaşırken bu kapıların kapalı olmasına anlam vermemektedirler.

 

Hak ararken bölücü olarak nitelendirilen Hakkarililer hep bir ağızdan bizi yöneten hükümetler bölücülük yapıyor diyorlar. Öyle ya; Çağımızda dünyada ve Türki’ye de en önemli sayılan sınır ticaret kapılarına kayıtsız kalmanın başka anlamı varmıdır.

 

SINIR KAPISI NE GETİRİR:

- Kısaca; Hakkâri’de işsizliği bitirir.

- Fakirliğe son verir.

- Devlete gümrük kapılarında trilyonları getirir.

- Huzursuzluk yaratan insanları kahveden sokaktan kurtarıp üretici yapar.

            

Sonuç: 2012’de sınır ticareti kapılarımız açılmalı: Devlet ve vatandaş kâr etmelidir. Aksi karar uygulama bölge halkına zulüm getirir. Bakınız Hakkari’deki kahvehane sayıları 3 ila 4 milyon nüfuslu batı illerimizin kahve sayılarını ikiye üçe katlamaktadır. Hükümetimiz 2012’nin ilk yarısından sınır ticaret kapılarını IRAK’a açtırmalıdır. Böylece işsizliği, fakirliği, geri kalmışlığı, huzursuzluğu ve de kısmen asayişsizliği sonlandıracaktır.

             

2- VAN- HAKKARİ ARASI BERÇELAN YOLU

 Bu devleti yöneten bir kısım yöneticilerin devlet düşmanı mı diyesi geliyor insanın içinden.

 Bu manzarayı görünce. Bakınız;

 BİR… Türkiye petrol ithal eden bir ülkedir

 İKİ… Van Hakkari arası bugün 210 kilometredir.

 ÜÇ… Berçelan yolu Van Hakkari arasını 110 Km düşecektir.

  Viyadük tipi köprü yapmak yoktur.

  Yer kayması, çığ düşme tehlikesi yoktur.

  Yol inşaatında yapımı zor olan Kayalık bölümü % 10 kadardır bu güzergahta. Şimdi soruyoruz ülke ekonomisine 210 km’den yolu 110 km’ye düşmesi yarar sağlamaz mı?

Çığ düşme tehlikesi olamaması, yer kayması heyelan olmaması, yol yapımının kolay olması devletin bütçesine yararlı değil midir. Hele zaman kaybının çağımızda büyük önem taşıyor olması tek yararlı nedendir bizce.

 

Her zaman söylediğimiz gibi EL İNSAF .

 Dünyaca Duble yol yapımında başarılara imza koyan Karayolları bir sezonluk olan Berçelan yolunu neden bitirmez. Van’dan-YALINCA’YA kadar 40Km yol devlet standartlarına göre tamamlanmıştır. Yapılacak bölüm HAKKARİ yalımca arasıdır. Şimdi Karayolları düzeyinde;Vatandaş soruyor: Neden bu zorunlu ve faydalı hizmeti yapmıyor hükümetimiz. Neden bizi üvey evlat olarak saydığı için bu bir ayrımcılık ve bir bölücülüktür demeyelim: Neden bu hizmeti bıraktıran, engelleyen iktidarın yöneticileri ile barışık olalım diyoruz. Geliniz 2012’de 60 Km Van yolunu tamamlayalım. Şehir içindeki üç yıldır devam eden 3 Km yılan hikayesine dönen şehir içi geçişine benzetmeyelim.

 

Şehir çamurdan geçiliyor. Vatandaşa devleti sevindirmenin saydırmanın yolu bu MEGA projelerden geçer. Biz yorulmadan yazmaya devam edeceğiz yapmayan ve engelleyenler utanıncaya kadar. MEGA PROJELERİNİ YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ…

 

 

Bu yazı toplam 2190 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim