• BIST 9710.62
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Mesut Keskin

  Bizler her yıl ilimizde bir gurup gönüllü  engelli arkadaşımla beraber 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Sabahında Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN manevi huzuruna çelenk bırakır sorunlarımızı üç beş cümleyle ifade eder ve dağılırdık Ancak 2009 Nisan ayından beri Engellilerimizin haftanın altı günü her türlü sorunu için,bir arada bulunmak için kapısını çaldığı Dernek merkezimizin yıkılacağını ve valilik ek binası yapılacağını öğrendik.

 

Bugüne kadar iyi kötü engellilere yönelik hiçbir mimari yapısı olmayan bir binada bir arada bulunmaya çalışıyorken ilde kıt imkanlarla faaliyetlerine hiç ara vermeden üç bine yakın engellinin sosyal ve kültürel yaşamına katkı sunan deneğimiz maalesef  sokakta bırakılmıştır.Yaklaşık yirmi aydır çalmadığımız kapı gitmediğimiz kişi kalmadı ancak yirmi aylık mücadelemizde henüz somut hiçbir adım atılmamıştır.İlde faal olarak bir dernek iki spor kulübünün toplam 1500 üyesi ve 6 branşta faaliyetlere katılan 80 lisanslı engellimize dernek bünyesinde istihdam ettiğimiz 8 engellimize  kapı gösterilmiştir.

 

1999 yılından bu yana aynı çatı altında kader birliğiyle bir birine bağlı büyük bir aileye ‘’ BİZ SİZİN EVİNİZİ YIKIYORUZ SİZDE GİDİN DÖRT DUVAR ARASINDA MAHKÜMİYETİNİZE  DEVAM EDİN’’ denmiştir.Yetkililerin  bu yıkım kararından bu yana ortada kalan bunca engelliye hiçbir alternatif göstermemesi bunun  bariz bir ifadesidir.Bizler bugüne kadar asla küçük günübirlik hesaplar peşinde koşmadık,engellilerimize öncelikle balık tutmayı öğrettik,sportif faaliyetlerle sadece yurtta değil yurt dışında bile ilimizi engellilerimizin başarılarıyla en iyi şekilde temsil ettik.

 

Son 3 yıl içerisinde toplam 398.000 TL Proje yaptık ve engellilerimizin evine kadar hizmeti götürdük. Engellilerin yasal haklarını takip ederek bu güne kadar kendi imkanlarımızla veya kurumlarla ortak olarak engellilerin hizmetinde kullanılmak üzere dağıttığımız sayısız tıbbi malzemeyle (TEKERLEKLİ SANDALYE,KOLTUKALTI DEĞNEĞİ V.B) kurumların yükünü de büyük bir oranda hafiflettik.

 

Geçen bir yıllık başvurularımızın neticesinde dernek merkezini kurmak amacıyla talep ettiğimiz yerlerle ilgili  bazı mercilerin cevap ve tutumu bizler için ret edilmesinden daha üzücü olmuştur.Örneğin arazi olarak talep ettiğimiz bir alan yetkili dar zihniyet tarafından ‘’TALEP ETİĞİNİZ ALAN BİR İLK ÖĞRETİM OKULUNA YAKIN OLMASI NEDENİYLE ENGELLİ OLMAYAN ÖĞRENCİLERİN PİSİKOLOJİSİNİ BOZABİLİR’’ gerekçesiyle ret edildi.

 

Ancak sözde iyi niyetle bizlere önerilen başka bir teklif bu memleketin engellisine verilen değeri bir kez daha ortaya koydu aynen şu söyledi ‘’BİZ KURUMUMUZA AİT BAŞAKA BİR ALANDA SİZE YER VERELİM ANCAK ASKERİ MAKAMLAR O ALANI GÜVENLİK GEREKÇESİYLE TEL ÖRGÜLERLE KAPATMIŞLAR SİZ O TEL ÖRGÜLERİ KALDIRTABİLİRSENİZ BUYRUN ALANI DİLEDİĞİNİZ GİBİ KULLANIN’’ denildi.  Maalesef bu teklif bizleri daha çok incitmiştir.

 

Bu şu anlama gelmektedir bu dar zihniyetin  bir kurumla itilafı var ve bu itilafı bizler  üzerinden kızıştırmaya ya da çözmeye çalışma mücadelesidir.Unuttuğu bir şey vardı ki bu dar zihniyetin;  evet biz ilimizde hiç bir zaman hiç bir kurumun ya da siyasi partinin odağında olmadık ya da tarafı olmadık bizlere olumlu yaklaşan her kuruma yakın ancak siyasi ve ideolojik her odağa da bir o kadar uzak durduk Çünkü bizler için ast olan engellilerimizin maddi ve manevi menfaatleri oldu.

 

Bizlerin evlerimize çekilmesi ilimize asla yarar getirmeyecek bilakis zor durumda olan sayısız engellimizin mağdur edilmesine neden olacaktır. Madem merkezimizi çeşitli nedenlerle yıkıyorsunuz bizlere kalıcı bir merkez alternatifi sunun diyoruz. İçerisinde bulunduğumuz şu yüzyılda bu denli basit çözümü kolay bir sorunun yirmi aydır tüm girişimlerimize karşı çözülememesini siz kıymetli okuyucularımızın yorumuna bırakıyorum.

 

Bizim evimize gitmeye niyetimiz yok çünkü biz bu toplumun bir parçasıyız tüm yasal haklarımızı biliyor ve yıllardır ilimizin tüm zor koşullarına rağmen medeni cesaretimizle bir kez daha biz varız diyoruz.Tüm kurum ve kişileri sağduyulu olmaya ve yanımızda savaşmaya davet ediyoruz. Öncelikle  dünyada ve ülkemizde yaşayan  ezilmiş,yok sayılmış,ötelenmiş,ertelenmiş ve istismar edilmiş tüm engelli kardeşlerimin 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER gününü şahsım adına ve temsil ettiğim Bedensel Engelliler Derneği adına tebrik ederim.                                                                                                                

 

 

Bu yazı toplam 4115 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim