• BIST 9077.87
  • Altın 2324.865
  • Dolar 32.3699
  • Euro 34.9644
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

500 rakımında yaşam mücadelesi

500 rakımında yaşam mücadelesi
3 bin rakımlı Koşan Dağı'nın 2 bin 500 rakımında Erzincan sınırında en yakın yerleşim yerine 10 kilometre uzaklıkta taştan yapılan yaklaşık 300 yıllık olduğu ileri sürülen bir evde 7 kişilik aile elektrik ve susuz ilkel bir yaşam sürüyor.

Ailenin 5 çocuğunun ise 20 yıl önce evden ayrıldığı ve bir daha haber alınamadığı öğrenildi. Erzincan, Bingöl ve Tunceli üçgeninde yer alan 3 bin 78 metre yüksekliğindeki Koşan Dağında yaşayan 7 kişilik Teşar Ailesi, ilkel bir hayat sürüyor.

Tercan İlçesi’ne bağlı Konarlı Köyü sınırlarında kalan ve elektrik, yol, telefon gibi imkanlardan uzak, 300 yıllık olduğu ileri sürülen taştan yapılma evde yaşayan aile fertleri, 2 bin 500 rakımda kış mevsimine hazırlanıyor.

Birkaç küçükbaş hayvanı bulunan aile, aylar boyunca yolları kapanan köyde, köylülerin yardımıyla aldıkları un, patates, soğan ve çayla bir kışı geçiriyor. Teşar ailesinin, şuana kadar gittiği en uzak mesafenin ise 10 kilometre uzaklıkta bulunan Konarlı Köyü olduğu öğrenildi.

5 çocuktan 20 yıldır haber yok
Dağda bir ömürlerini geçiren 75 yaşındaki baba Hüseyin ile anne Emine Teşar'ın 10 çocuğu olduğu, bu çocuklardan 5'inin 20 yıl önce İstanbul'a gidiyorum diyerek evden ayrıldığı ve bir daha da haber alınamadığı öğrenildi. Evde bulunan ve Türkçe bilmeyen çocuklardan Zeynep, Hüsniye ve Ayten kardeşler yaşamlarını sürecek yeni bir ev isterken, anne ise 20 yıldır görmediği çocuklarına ulaşmak istiyor.

Baba,“Çocuklar okul yüzü görmedi”
Yaşadıkları yer yüzünden çocuklarının okul yüzü görmediğini aktaran Baba Hüseyin Teşar, “Çocuklarım okul, televizyon yüzü görmemiş. Elektrik yok bir şey yok. Televizyonu nasıl görsünler. Yolumuz yok. Herkesin çamaşır makinesi var, buzdolabı, televizyonu, evinde suyu var.

Bizim hiçbir şeyimiz yok” diye konuştu.
Kardeşlerinin okul ve şehir yüzü görmediğini ifade eden ağabey Metin Teşar ise, “Şehre gitseler yolunu çıkaramaz kaybolurlar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu şartlarda yaşamak çok zor. Vicdanı olan bize yardım etsin. Artık gücümüz kalmadı. Kayıp kardeşlerimizi de çok özledik. Göremiyoruz. Görmek istiyoruz ancak imkanımız yok”ifadelerini kullandı.

Dağcılar" Bu rakımda yaşamak imkansız"
Dağda yaşam süren aileyi ise en son Tunceli’den giden dağcılardan İsmail Ateş ve arkadaşları fark etti.
Koşan Dağı tırmanışı sırasında aileyi gördüğünü ve şaşırdığını dile getiren Ateş, “Bölgede dağcılık yapıyorum. Buradan geçerken tesadüfen dağda, yerleşim birimlerinden uzak bir ailenin olduğunu gördüm.

Çok zor koşullarda, inanılmaz ilkel koşullarda yaşıyorlar. Burası Yedisu, Pülümür, Tercan üçgeninde bulunan bir yer. Bu rakımda yaşamak imkansız" dedi. 

yasam-mucadelesi-1.jpgyasam-mucadelesi-2.jpgyasam-mucadelesi-3.jpg

Bu haber toplam 3060 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim