• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

90 bin doları duyan toplamaya başladı!

90 bin doları duyan toplamaya başladı!
Son günlerde farklı bölgelerde ortaya çıkan ve yurtdışında değerinin 90 bin dolar olduğu iddia edilen "gergedan böceği"ne ilgi arttı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi biyoloji  Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ömer Koçak, son günlerde bazı illerde  görülen ve değerli olduğu öne sürülen "gergedan böceği"nin, bitki ve insanlara  bir zararının olmadığını ve Türkiye'nin her yerinde görülebileceğini belirtti. 
 
YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gergedan böceğinin (Oryctes  Nasicornis) Avrupa'nın en büyük böceği olduğunu ve Avrupa dışında Kuzey Afrika  ile Türkiye, İran, Afganistan ve Pakistan'da da görüldüğünü söyledi. 
 
Larvalarının doğada çürüyen bitkilerle beslendiğini, erginlerinin ise  ilkbahardan sonbahara kadar gece saatlerinde uçtuğunu vurgulayan Koçak, şöyle  konuştu:  "Gergedan böcekleri ergin dönemde beslenmez. Gerek larva, gerekse  ergin dönemde insanlara karşı hiçbir zararı yoktur. Erkek bireydeki başın ön  tarafında gergedan boynuzu gibi çıkıntı vardır. Bu çıkıntı dişilerde bulunmaz." 
 
TİCARETİ YAPILIYOR
 
Günümüzde medyatik olan bu böcek türünün Kaçak avcılar tarafından  toplanarak ticaretinin yapıldığına dikkati çeken Koçak, "Diğer böcekler gibi  doğal alanlarda yaşamını sürdüren gergedan böceği, Türkiye'nin her yerinde  görülebilecek bir türdür. Şu anda gündemde olduğu için bu ve bunun gibi türlerin  nesli her zaman tehdit altında. Varlıklarını sürdürebilmeleri için sadece  toplanmalarının önlenmesi değil, aynı zamanda doğal yaşam alanlarının da  korunması gerekir" ifadelerini kullandı. 
 
EVCİL HAYVAN GİBİ EVDE BESLENMEZ
 
Gergedan böceğinin görüldüğü yerlerden biri olan Hakkari'nin Yüksekova  ilçesinde de bazı vatandaşlar evlerinin çevresinde yakaladıkları gergedan  böceklerini belediye veteriner hekimi Hekim Kaçan'a teslim ediyor. Kaçan, ilçede, gergedan böceğinin özellikle ilaç ve kozmetik  sanayisinde kullanılmak üzere yurtdışına satıldığına dair bilgiler dolaştığına  işaret ederek, şöyle dedi: 
 
"Böceğin 90 bin dolara satıldığını duyan vatandaşlar gergedan böceği  yakalamaya başladı. Bazıları evcil bir hayvan gibi evlerinde besliyor. Bu  hayvanları bir şekilde satarak para kazanmak isteyenler var. Bizler her ne kadar bu hayvanın satılmasının yasak olduğunu ve gergedan böceğinin koruma altında  olduğunu söylesek de önüne geçemiyoruz.

Son birkaç gündür yüzlerce gergedan  böceği yakalandı. Bunlardan bazıları bize getiriliyor biz de bunları tekrar doğal  yaşam alanlarına bırakıyoruz. Bu hayvanlar evlerde beslenmez. Bu şekilde  yakalanırsa nesli tükenecektir ama maalesef bazı vatandaşların bunu ticari amaçla  kullanmaya başladığını görüyoruz. Vatandaşlardan bu konuda duyarlılık  bekliyoruz."mynet

Bu haber toplam 4975 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim