• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Abdullah Gül'den '10 büyükelçi' açıklaması

Abdullah Gül'den '10 büyükelçi' açıklaması
Gül, 10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi girişiminin Türkiye'nin çıkarına olmadığını ve yeni krizlere neden olacağını belirterek “Bu işi Dışişleri Bakanlığına bırakmak lazım" dedi.

Türkiye 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 10 ülkenin Türkiye büyükelçilerinin istenmeyen adam ilan edilmesi ve gerekirse sınır dışı edilme girişimini değerlendirdi.

Sözcü'den Deniz Zeyrek'e konuşan Abdullah Gül , 10 büyükelçinin sınır dışı edilmelerinin yeni krizlere neden olacağını kaydetti.

“Türkiye için büyük bir yük”

Gül, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin bir parçası olduğunu ve kendisinin de konseyde olduğunu belirterek "O dönemde Sayın Cumhurbaşkanı hapse girmişti ve biz sosyalistlerin desteğiyle kendisi için hazırladığımız metne 90 imza toplamış, konuyu Avrupa'nın gündemine taşımıştık" yorumunda bulundu.

Krizin boyutuna dikkat çeken Gül, “Olay buraya getirilmemeliydi. Bu Türkiye için büyük bir yük” dedi.

“Elçiye zeval olmaz”

Söz konusu büyükelçilerin Osman Kavala açıklamasında merkezlerinin talimatını yerine getirdiğini bildiren Gül, meselesinin bakanlığa havale edilmesi gerektiğini söyledi:

“Yapılan kabul edilemez. Ancak, Dışişleri zaten çağırıp gerekli mesajları vermiş. Adı üzerinde elçiye zeval olmaz. Artık bu konuyu çok daha büyük krizlere dönüştürmek ülkenin çıkarına değil. Başka krizlerin önünü açar. Bu işi Dışişleri Bakanlığına bırakmak, yeni problemleri ortaya çıkarmamak, çıkışı olmayan noktalara götürmemek lazım.”

Ne olmuştu?

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara Büyükelçilikleri, ortak bir açıklama ile Türkiye’ye, Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararları doğrultusunda serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Açıklamada, “Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz” denildi.

Erdoğan ne dedi?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, cumartesi günü Eskişehir'de toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Kavala dediğin Soros'un Türkiye şubesi. 10 büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı'na geliyor. Bu ne terbiyesizliktir ya? Siz burayı ne zannediyorsunuz? Burası Türkiye, Türkiye! Burada kalkıp da Dışişleri'ne gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz.

Gerekli talimatı ben de Dışişleri Bakanımıza verdim. 'Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz' dedim. Zira, bunlar Türkiye'yi tanıyacaklar, anlayacaklar, bilecekler. Türkiye'yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler" açıklamasında bulundu. Basından

Bu haber toplam 1323 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim