• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

'Açlık grevindeki Kobanêlilerin durumu kötüye gidiyor'

'Açlık grevindeki Kobanêlilerin durumu kötüye gidiyor'
'Açlık grevindeki Kobanêlilerin durumu kötüye gidiyor

Kobanê'de 5 Ekim'de sınır kapısından tahliye edilmelerinin ardından alıkonulan ve gerekçe göstermeksizin bırakılmayan 161 Kobanêli ile görüşen milletvekilleri Aysel Tuğluk, İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici, Kobanêlilerin kötü koşullar altında tutulduğuna dikkat çekerek, açlık grevindekilerin durumunun da iyi olmadığını aktardı. 

Kobanê'de 5 Ekim'de başlayan sokak savaşlarının ardından kentten tahliye edilir edilmez Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda alıkonulan ve Suruç Kapalı Spor Salonu'nda tutulan 161 Kobanêlinin serbest bırakılacağı bilgisi üzerine HDP Urfa milletvekilleri İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici ile Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk buraya gitti. Herhangi bir prosedür olmadan 7 gündür serbest bırakılmayan ve aralarında kadın, çocuk, yaşlı, gazeteci ve doktorların da bulunduğu Kobanêliler ile görüşen milletvekilleri, görüşmenin ardından açıklama yaptı. İçerdekilerin "Guatemala koşulları"nda tutulduğuna vurgu yapan İbrahim Binici, "Çok acı bir şekilde pislik ve tozlu bir ortamda tutuluyorlar. İnsani bir ortam değil. Yetkililer, sadece 'misafir' olduklarını söylüyor, ancak serbest de bırakmıyor" dedi. 

'Halkı zor tutuyoruz'

Türkiye'nin kendi yasalarını ayaklar altına aldığına işaret eden Binici, "Kapıdan kimlik ibraz edip gelmelerine rağmen rehin alındılar. Bu insanların derhal bırakılması gerekiyor. Halkı zor tutuyoruz. Sürekli bize gelip, bu insanların neden burada tutulduğunu soruyorlar. Konunun hassasiyetle değerlendirmesi gerekiyor. Bıçak kemiğe dayandı. Bundan böyle Türkiye Kürdistan'ında yaşanacak olaylarda sorumluluk almayız" vurgusu yaptı. 

'Buna karşı tutum alacağız'

Aysel Tuğluk ise, sivillerin bir haftadır rehine koşullarında tutulduğunu söyleyerek, "IŞİD'in zulmünden kaçıp başka bir zulümle karşı karşıya kaldılar. Türkiye'de yaşanan olayların intikamını alıyorlar. Mülakat adı altında sorgulanıyorlar. Açık bir şekilde onur ve irade kırma yaklaşımı var. Bunun izahı ve mantığı yok. Kabul edilemez bir şey. Buna karşı tutum alacağız" ifadelerini kullandı.

İçerde tutulanların 160'dan fazlasının günlerdir açlık grevinde olduğuna değinen Tuğluk, açlık grevindekilerin durumunun iyi olmadığına ve sağlık sorunu yaşayanların hastaneye kaldırılmadığına dikkat çekti. 

Kobanêlilerin adeta "savaş suçlusu" muamelesi gördüğünü ifade eden İbrahim Ayhan da, "AKP neyi amaçlıyor, anlamıyoruz. Yeni bir kriz yaratıp gerilim mi oluşturmak istiyorlar?" diye tepki gösterdi. (DİHA)

Bu haber toplam 6334 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim