• BIST 9656.17
  • Altın 2495.261
  • Dolar 32.5846
  • Euro 34.8318
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Afetzedeler tehlike altında

Afetzedeler tehlike altında
Hakkari’de meydana gelen deprem ve doğal afetlerden kaçan aileler kaldıkları konutlarda çökme tehlikesi bulunduğunu iddia ettiler.

Hakkari’de meydana gelen doğal afetlerden kaçarak Hakkari Valiliği tarafından Bağlar Mahallesinde bulunan konutlara yerleştirilen aileler, konutların bodrum katlarının her geçen gün su aldığını bu suyu kovalarla boşalttıklarını ifade ederek konutlarda çökme tehlikesi bulunduğunu söylediler.

video-galeri.20110227163236.gif

Konut sakinlerinden Ramazan Uçar, konutların TOKi tarafından 2006 yılında 7 blok halinde yaptırıldığını 108 dairenin yapıldığını belirtti. Uçar,”Meydana gelen doğal afetlerden dolayı evlerimiz zarar gördü ve bizi konutlara yerleştirdik. 2007 yılında Toki yetkililerine ve bayındırlık yetkililerine başvurarak konutların su aldığını ve tehlikede olduğumuzu söyledim.

 Ancak halen bir önlem alınmış değil. 4 ayrı blok’un bodrum katlarının altında su sızıntısı oluyor ve binanın alt katına diz boyu su birikiyor. Suyun nereden sızdığına ise bilmiyoruz. Böyle devam etmesi halinde demirlerin çürümesi ile birlikte konutların çökeceğinden endişe ediyoruz. Konutların cevre düzenlememesi ise yapılmadığı gibi yapılan merdivenler ise şimdiden çürümüş durumda. Bazı dairelerin balkon kısımları ise hasar görmüş ve demir korkuluklarla ayakta tutuyoruz.

Toki daire başkanlığı, valilik, savcılık, il afad, bayındırlık, belediye ve en son olarak ta Hakkari Milletvekili Adil Zozan’i ile görüşerek içinde bulunduğumuz durumu anlattım. Halen bir önlem alınmış değil.  Önle alınmadığı takdirde konut sakinleri olarak yürüyüş yaparak hakkımızı savunacağız” dedi.

Bir başka vatandaş ise konutların 18 yıl boyunca her yıl 2 bin 700 taksit ödemek suretiyle kendilerine verildiğini ancak konutlarda çökme tehlikesi bulunduğu için bunu kabul etmeyeceklerini söyledi.

TOPRAK EVLERİMİZİ TERK ETTİĞİMİZ İÇİN PİŞMANIZ

5 çocuk annesi Edibe Karga isimli konut sakini ise, doğal afetten kaçarken, daha tehlikeli bir doğal afet ile karşı karşıya bulunduklarını söyledi.

Karga,”Alt bodrum katları su alıyor. Her gün kovalarla suyu dışarı çıkartıyoruz. Böyle devam etmesi halinde konutlar çökecek. Yaz aylarında ise pis kokular saçtığı için evlerimizden dışarı çıkamıyoruz. Yetkililer aç ve açıkta kalmamamız için sözde bize konut vermiş. Ancak konutlar her geçen gün tehlike oluşturuyor. Afetten kaçarken afette yakalandık. En ufak bir sarsıntıda bile bu konutlar başımıza çökecek. Birçok konutta ise hasar var.  Daha 9 yılını doldurmayan konutlar şimdi çürümüş ve büyük tehlike arz ediyor. Toprak evlerimiz bu konutlardan daha sağlıklı idi. Keşke toprak evlerimizi terk etmeseydik”

BURADA ASTIM HASTASI OLDUM

Konutlarda astım hastalığına yakalandığını da ifade eden Karga,”Bodrum katta sızan su birikintileri yaz aylarında pis kokular saçıyor. Bina rutubet alıyor. Bu yüzden ben burada astım hastalığına yakalandım. Birçok aile burada değişik hastalıklara yakalandı. Bayındırlık Hakkari İl Müdürlüğü durum böyle ikin bu konutları nasıl teslim almışsa gereğini de yapsın. Aksi takdirde üzerimize çökmesi halinde sorumlusu kimse bunun hesabını verecek” şeklinde konuştular.

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri ise, Toki’nin kendi danışmanlık firması olduğunu, konutların teslim alınması ile ilgili bir alakalarının olmadığını belirttiler. Hakkarihabertv.com

konut-1.jpg

konut-2.jpg

konut-3.jpg

konut-4.jpg

 

Bu haber toplam 5264 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim