• BIST 9568.19
  • Altın 2473.348
  • Dolar 32.4469
  • Euro 34.5041
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C

Ağır okul çantalarına dikkat

Ağır okul çantalarına dikkat
Uzmanlar, çocukların okul yıllarında ağır sırt çantası taşımasının omurga eğriliklerine sebep olduğuna dikkat çekti.

Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, küçük yaşlarda omurgada oluşan bu eğriliklerin kronik boyun, omuz, sırt ve bel ağrılarına, kamburluk, bel-boyun bölgesinde kireçlenmelere, omuzlardaki düşüklük ve öne eğrilik sebebiyle bu bölgelerden geçen damar ve sinir sıkışmalarına, hatta bel ve boyun fıtıklarına yol açtığını söyledi.

Ali Şahabettinoğlu, uzun süre hareketsiz kalan çocukların kas gelişimi yetersiz olacağından omurgaya binen yükü azaltmak için mutlaka spora yönlendirilmeleri gerektiğini söyledi.

Bel ve boyun fıtığının günümüzde ilk-orta-lise öğrencileri arasında görülme sıklığının arttığını belirten Dr. Ali Şahabettinoğlu, “Sırt çantaları, okul çağlarındaki çocuklarda en çok karşılaşılan yüklenme sebebidir.

Ağır kaldırmak omurgaları aşırı stres ile zorlar. Bu stres, çocuklarda henüz gelişmekte olan eklem, kas ve bağ dokularında gerginliğe ve dolayısıyla ağrılara sebep olur.

Bunun için sırt çantaları, çocuk vücut ağırlığının yüzde 10’undan az olmalı, çantalar uzun süre taşınmamalı, ayakta uzun süre kalınacaksa çıkarılmalıdır.

Ağırlık çanta içerisinde uygun dağıtılmalı, çanta askıları geniş ve destekli olmalı, bel desteği, bel kemeri gibi kısımları bulunmalı, mümkünse tekerlekli okul çantaları kullanılmalıdır” diye konuştu.

Çocuklara dizden eğilerek doğru ağırlık kaldırmanın öğretilmesi gerektiğini anlatan Ali Şahabettinoğlu, “Öğretmen ve veliler bu konuda titiz davranıp çocukları sık sık ikaz etmelidir.

Elektronik cihaz kullanılması ilköğretim çağındaki çocuklarda sınırlandırılmalıdır. Bel ve boyun fıtığının görülme yaşı giderek düşmektedir.

Bunun için ailelerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin çok dikkatli olması lazım. Bir rahatsızlıkla karşılaşıldığında hekime müracaat edilmelidir” diye konuştu. İHA

Bu haber toplam 2113 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim