• BIST 9139.12
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Ak Parti, CHP ve MHP 7 maddede anlaştı

Ak Parti, CHP ve MHP 7 maddede anlaştı
AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, “Şu anda anayasadaki 7 maddede uzlaşma sağladık.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu toplantısı sona erdi. AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve MHP Afyon Milletvekili Mehmet Parsak ortak basın toplantısı düzenledi.

AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep milletvekili Abdülhamit Gül, 13 Ağustos itibariyle 9 toplantı yaptıklarını hatırlatarak, uzlaşma iklimine uygun şekilde tüm meseleleri müzakere ettiklerini ifade etti.

Gül, “Bugün itibariyle uzlaştığımız maddeleri, yaptığımız çalışmaların değerlendirmeleri sayın genel başkanlarımıza ileteceğiz.

Sayın genel başkanlarımızın yaptığı çalışmalar, yapacakları değerlendirmeler sonunda bunun yasalaşacağını, kanunlaşacağını ve ilk etapta Meclis açıldığında gündeme geleceğini düşünüyoruz. Şu anda anayasadaki 7 maddede uzlaşma sağladık.

Bu birkaç medde daha artabilir, farklı değişiklikler de olabilir. Bunların kararını partilerimizin yetkili kurulları, Genel Başkanlarımız tensip edecekler. Bu çalışmalarımızı genel başkanlarımıza sunmak üzere nihayete erdirdik” dedi.

Gül, diğer parti temsilcilerine teşekkür ederek, “AK Parti olarak yapıcı üslubumuzla çalışmalarının sonrası etaplarda da devamı geleceğine, mini değil yeni anayasa yapılmasına zemin oluşturmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, komisyon olarak yapacakları çalışmaları tamamladıklarını söyleyerek, “7 maddede mutabakata vardık.

Bu mutabakata varmadan önce birçok maddeyi elden geçirdik. O maddelerle ilgili partilerin pozisyonları tespit ettik, nerelerde, hangi noktalarda birbirimize yakınlaştığımız, hangi noktalarda yakınlaşamayacağımızı gördük. Bu yedi madenin dışında da birkaç maddede mutabakat olabileceği, bundan sonraki süreçte gelişti.

Bu aşamadan sonra Genel Başkanlara bu çalışmaların aktaracağız. Ondan sonra bu çalışmalar Parlamento süreci içinde Meclise getirilmesi gündeme gelecek” diye konuştu.

Tezcan, yargının bağımsız ve tarafsızlığının altını çizerek, “Bu çalışmanın sonucunda uzlaşılan veya uzlaşılamayan noktalar, bir siyasi partinin konjonktürel olarak kendi pozisyonuna göre süreci tarif etmesinden ziyade, bundan sonrasına ilişkin Türkiye’de sorun alanlarını köklü olarak anayasal kurumlarla çözme iradesi olması gerekir” ifadelerini kullandı.

MHP Afyon Milletvekili Parsak, 7 madde dışında birkaç maddede uzlaşarak, müşterek bir teklif halinde Meclis’e sunulmasını ve buradan uzlaşma anlayışı içinde oy birliği ile anayasa değişikliklerinin gerçekleşeceğine inandıklarını kaydederek,

“Milliyetçi Hareket Partisi olarak sürecin başında itibaren uzlaşma anlayışı içinde ve özellikle milletimizin bizden beklediği gibi uzlaşma iklimini devam ettirecek şekilde milletin beklentilerini, devletin ihtiyaçlarını gözetmek suretiyle, bizim değerlendirme ve müzakerelerimizde üzerinde mutabakat sağladığımız çerçevede yargı merkezli,

yargı ağırlıklı olmakla birlikte bunun dışında da pek çok madde üzerinde müzakere yürüttüğümüz ve buradan kıymetli, anlamlı, önemli bir metin çıkarabildiğini mutlulukla ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Parsak, maddelerin içerikli konusundaki soruya, “Uzlaşılan maddeler tespit ettik fakat nihai olarak partilerimiz bunun yetkili kurullarında değerlendirip, Genel başkanlarımız tarafından gerekli görürlerse bir araya gelmek suretiyle,gerekli görmezlerse bizleri yeniden görevlendirme suretiyle bunları ayrıca kamuoyuyla paylaşacağız” karşılığını verdi.

Yargıda değişiklik konusunda soruya Tezcan, “Sözünü ettiğimiz 7 madde ağırlıklı olarak yargıyla ilgili maddelerdir. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu konusunda tam bir mutabakat sağlanamadı. Bu çerçevede farklı görüş ayrılıkları var” diye konuştu.

Askeri yargının kaldırılmasına ilişkin soruya Gül, “7 maddeyi genel başkanımıza arz edeceğiz, yetkili kurullar bunu değerlendirecek. Redaksiyon ya da farklı değişiklikler olabilir.

Dolayısıyla bu hususular genel başkanlarımıza arz edildikten sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır” ifadelerini kullandı.  İHA

Bu haber toplam 2826 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim