• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Ak Parti'de Fırat dönemi!

Hakan Taş

Ondört aday arasında onu tercih ettiler. Herkes onu konuştu, onu merak etti. O ise Genel Yayın Yönetmenimiz Hakan Taş’a konuştu. Yeni dönemin yeni Ak Parti İl Başkanı Nurettin FIRAT ile çok özel…

-Özgeçmişiniz?

1976 Hakkari Merkez Bay Köyünde Doğdum, İlk öğrenimimi  Bay Köyü İlk Okulunda,  Orta ve Lise öğrenimimi Hakkari İmam Hatip Lisesinde tamamladım. 1997 yılında  Hakkari il Müftülüğü Bünyesinde İmam hatip olarak göreve başladım. 1999 Yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hakkari Meslek Yüksek Okulundan Mezun Oldum.  2004 yılında  Kurumlar arası geçiş ile  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne geçiş yaptım.

İl Müdürlüğünde  değişik dönemlerde  Personel şefliği, Sivil savunma Amirliği ve Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundum.  2012 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat fakültesine kayıt yaptım halen 4.  Sınıf öğrencisi olarak öğrenimime devam etmekteyim. Evli ve 3 Çocuk babasıyım. 

-Neden Ak Parti?

Ak Parti kuruluşundan kısa bir süre sonra iktidara gelen bir parti.  2002 Genel Seçimlerinden itibaren girdiği tüm seçimlerde birinci parti olma özelliğini korumakta, dolayısıyla yapılan seçim sonuçları ve oy dağılımına bakıldığında Ak Partinin Türkiye’nin  tüm bölgelerinde ve kesimlerinden oy alan bir parti olduğu görülmektedir. Ak Parti herhangi bir etnik kökenin, bir inanç gurubun yada bir bölgenin partisi değildir. Tüm toplam kesimlerini kucaklayan her kesime ve her inanç gurubuna hitap eden bir partidir.

İnsan ve birey olarak hepimizin mesuliyetleri ve sorumlulukları var. Mensubiyet mesuliyet gerektirir. Hepimizin ve herkesin bu anlayış çerçevesinde hizmet etme arzusu olabilir. Malumunuz Ak Parti iktidarları döneminde Cumhuriyet tarihinde yapılmayan yatırımlar ve hamleler yapıldı.

Türkiye’de adeta Ak Parti bir hizmet devrimi gerçekleştirdi. Ama üzülerek söylemeliyim ki ilimiz bu imkanlardan yeteri kadar yararlanamadı. Bende insanlara hizmet etmeyi bir ibadet tecellisinde görmekteyim. Dolayısıyla Hakkari halkına  daha iyi hizmet sunabilme adına bu tercihte bulunduğumu söyleyebilirim.

-İl Başkanlığı için yoğun bir ilgi oluştu onbeş aday vardı. Bu ilgiyi neye bağlıyorsunuz?

Şunu söylemek lazım. Ak Parti iktidarları ile birlikte Türkiye’de normalleşme süreci başladı bunu dost düşman herkes kabul etmektedir. Hatırlayın 2002 yılı öncesi olağanüstü hal ile yönetiliyorduk. Dinimizi yaşayamıyor, dilimizi konuşamıyorduk, Şiwan Perweri , CivanHaco’yuXelilXemgin’idinleyemiyorduk. Çocuklarımıza Zozan, Mizgin Rubar Cutyar isimleri veremezdik.

Hakkari’den Van’a yolculuk yapmak dahi adeta bir çile idi. Allah’a hamd olsun bu gün bu manzaralardan eser bile yok. Ak Parti iktidarları ile birlikte aklınıza gelebilecek vesayetler yıkıldı. Halkımızın bunu görmesi lazım tüm bu gelişmeler kolay ve kendiliğinden olmadı. Ak Partinin kuşatıcı, kapsayıcı ve katılımcı demokrasi anlayışı sayesinde tüm bu aşamalar zorluklara rağmen aşıldı.

Kısaca çizdiğimiz bu gelişmelerin bir yansıması olarak ilimizde de bir normalleşme süreci başladı, insanların tahammül kültürü gelişti herkesin kendini ait olduğu yerde ifade etme hürriyeti oluştu. İl Başkanlığı adaylığı için yoğun ilginin oluşması bu normalleşme sürecinin etkisi ile birlikte garipsenmemesi lazım. Tam aksine demokrasinin, çoğulculuğun ve herkesin kendini ifade etme özgürlüğünün bir sonucudur desek doğru olur, diye düşünüyorum.

-Hakkari’de HDP ve HDP’nin gücüne rağmen Ak Parti İl Başkanı olmanın zorluğu?

Türkiye’de siyaseti yöneten ve yönlendirilen parti Ak Partidir.  Mecliste gurubu bulunan yada bulunmayan veya Meclis dışındaki diğer partilerin ülkenin tüm kesimlerine hitap eden bir özellik ve argümana sahip olmadıklarını görüyoruz.

Bölgemiz ve ilimiz açısından da değerlendirdiğimiz zaman AK Parti ve HDP’nin seçmen kitlesinin bulunduğunu görüyoruz. İlimizde sadece HDP’nin gücü yok HDP ve Ak Partinin seçmen kitlesi var.

Siyaset bakımından bunu bir dezavantaj olarak görmüyoruz. Kaldı ki bu her iki partide ilimizde demokratik bir zeminde siyaset yapmakta ve yapmaya devam edecektir. Siyaset hem yönetme hem de hizmet etme sanatıdır. Her mevki ya da makamın kendine göre elbette zorlukları olacaktır. Ancak bu zorluklar bir başkasının şartlarına göre değil kendi içinde bulunduğu konumdan kaynaklı olabilmektedir.

-Sizce HDP’nin baraj sorunu var mı?

Bu sorunun muhatabı biz değiliz. HDP yönetimi böyle bir karar almışlardır. Kararlarına saygı duymaktan başka bir şey söylememiz doğru olmaz.

-7 Haziran’da ilimizde nasıl bir seçim olacak Ak Partinin hedefi nedir?

Türkiye’de bu güne kadar yapılan Milletvekilli genel seçimleri ile Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde olduğu gibi 07 Haziran 2015 seçimleri de aynı atmosferde geçecektir. Demokratik bir zeminde herkesin iradesinin özgürce kullandığı bir seçim olacağından en ufak bir kuşkumuz yoktur. Nihayetinde bu bir seçimdir, seçimlerde partiler projeleri ile halkı ikna etmeye çalışacaklardır. Hangi partinin kabul gördüğü halkımızın özgür iradesi sonucu ortaya çıkacaktır. Ak Partinin hedefi her zaman büyük düşünmek ve en iyi sonucu almak olmuştur. Bu bağlamda ilimizde de başarılı bir sonuç alacağımıza inanıyorum.

-Milletvekili seçimlerinde adaylarda aradığınız kriterler nelerdir?

Malumunuz seçim çalışmaları için partilerin genel merkezlerinde seçim komisyonları oluşturulmakta ayrıca partilerin seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılarının başkanlığında bir birim bulunmaktadır. Aday belirleme çalışmaları bu komisyonlar tarafından mülakata alınıp değerlendirilmektedir. Yani aday belirleme kriterleri genel merkez tarafından belirlenmektedir. Yalnız şunu söyleyeyim Ak Parti bir ilke partisidir Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 3 dönem kuralını tüzüğüne alıp uygulayan tek parti olma özelliğini kurumaktadır.   Bunun yanı sıra genel kabul görmüş ilkelerden biride adayların en az ön lisans mezunu olma şartıdır.

-Sizce ilimizin temel sorunları nelerdir?

İlimizin birçok sorunu bulunmaktadır. Bunun bir kaç tanesini burada belirtmek istiyorum. Belki insanlara çok tuhaf gelebilecek ama bana göre en önemli sorunlarından biri “Tahammül Kültürünün” eksikliğidir.  Bölgemizde ve ilimizde yıllardan beridir süren bir çatışma ortamı ile birlikte yaşanan toplumsal gerilim sonucu gençlerimiz şiddet eğilimli  bir tarza sahip olmuşlardır. Bu geleceğimiz için toplumumuz için tercih edilen bir yöntem olmamalıdır.

Okuyan akademisyen, doktor, mühendis, avukat, siyaset bilimcisi, öğretmen ya da bir başka meslek grubuna ait biri mi topluma daha yararlı olacak yada bilinçsiz birikimsiz bırakılan gençler mi daha yararlı olacak bunun irdelenmesi gerekir diye düşünüyorum.  Bir başka sorun çarpık kentleşme sorunudur.

Aslında ilimiz bir şehir kültürü ile inşa edilmemiş maalesef ilimiz büyük bir köy görünümündedir. Bunun temel sebeplerinde biri Hakkari’nin il olduğu günden bu güne kadar Belediye tarafından parsel belirleme çalışmasının yapılmamış olmasından kaynaklıdır. Vatandaş herkes istediği yere bina inşa etmiş ve Belediye yetkilileri müdahale etmemiştir.

Bunun yanı sıra köyden şehre yapılan zamansız ve ölçüsüz göçlerinde etkisi vardır. Bir başka temel sorunlardan biride istihdam sorunudur biliyorsunuz ilimizin ekonomisi kamu çalışanlarına dayalı bir ekonomidir.

Özel teşebbüs, organize sanayi bölgesi fabrika gibi istihdam eksenli imkanların bulunmaması ciddi istihdam sorununu doğurmuştur. Yine ilimizde yeşil alanların, mesire yerlerinin parkların bulunmaması da ciddi bir sosyal sorundur. Alt yapı eksiklikleri ve daha sayamadığımız bir çok problem mevcuttur elbet.

-Çözüm sürecinde son durum nedir? Bundan sonraki yol haritası nedir?

Çözüm süreci hakkında bizim fazla bir şey söyleme şansımız yok, biliyorsunuz konu ile alakalı Sayın Başbakanımızın başkanlığında “Çözüm Süreci Kurulu” oluşturulmuş ve bu kurul çalışmalarını sürdürmektedir.

Konu devlet, hükümet ve muhatapları ile yapılan görüşmeler doğrultusunda devam etmektedir. Yalnız şunu ifade etmemde fayda var daha birkaç yıl öncesine kadar kabus görülen mevzular bugün sıradan bir hal almıştır, konuşulmayan bir çok şey konuşulmaya başlanmış Türkiye’nin tüm katmanları ve toplum kesimleri burada bir irade ortaya koymuş ve toplumun kanayan yarası bu sorunun çözülmesi ve nihayete erdirilmesi için partimize büyük bir güç vermiştir.

Çözüm süreci konusunda partimizin ve hükümetimizin yetkili organları ve mercileri gerekli gördüklerinde açıklama yaparak kamuoyu bilgilendirilmektedir. Bu nedenle bizim bu konuda medya aracılığıyla beyanda bulunmamız doğru olmayacağı kanaatindeyim.

-İl Örgütü bazında nasıl bir ekip kuracaksınız? Hedefleriniz nelerdir?

İl Yönetimini kurma aşamasında ilimizdeki birçok denge unsurunu göz önünde bulundurarak şekillendirdik. İl Yönetimi asıl ve yedek listelere bakıldığında toplumun her katmanından insanlar yer almaktadır.

Yönetimde yer alan arkadaşlarımızın nitelikli ve öğrenim düzeyi yüksek olanlara öncelik verdiğimizi belirtebilirim. Hedefimiz partimizin il ilçe ve beldelerde bulunan teşkilatları ile birlikte düzenli toplantılar yapmak, yapılan toplantılar sonucu sahada tespit ettiğimiz sorunlara çözüm üretmek partimizin AR-GE faaliyetlerine öncelik vererek teşkilatlarımızı daha aktif hale getirmek suretiyle partimizin temel ilkelerini ve hedeflerini tüm kesimlere doğru aktarılmasını sağlamaktır.

-Nasıl bir seçim çalışması yürüteceksiniz?

Seçim çalışmalarından önce aday belirleme çalışmalarımız olacaktır. İl Başkanlığı adaylığı aşamasında da görüldüğü üzere partimize büyük bir teveccüh var. Milletvekili aday adaylığı döneminde de partimize çok sayıda başvurunun olacağını tahmin etmek zor değil. Partimizin ilan edeceği seçim beyannamesine müteakip, milletvekili adaylarımız belirlenecek, akabinde Yüksek Seçim Kuruluseçim takvimini açıklayacaktır.

Seçim kampanyası boyunca ilimizde bulunan tüm sivil toplum örgütleri, sendikalar meslek odaları, kanaat önderleri ziyaret edilecek. Komisyonlarımız kendi görev alanları kapsamında mahalle ve köylerde çalışmalarını sürdüreceklerdir.  Partimizin seçim beyannamesinde yeni SİVİL ANAYASA talebi ve arzusu öne çıkacaktır. Biz il yönetimi, milletvekili adaylarımız ve partimize gönül vermiş dostlarımızla birlikte özellikle yeni SİVİL ANAYASA’nın insanımız için ne kadar önem teşkil ettiğini anlatmaya çalışacağız.

Yine iki yıla yakındır sürdürülen çözüm sürecinin ilimize, bölgemize sunduğu huzur ortamının devam etmesi, bu sürecin heba olmaması ve nihai bir sonuca ulaşması için çözüm sürecinin önemini ilimizin en ücra köşelerinde bulunan insanlarımıza anlatmaya gayret göstereceğiz.

İnsanımızın demokrasiyi içselleştirmesini, insan hak ve hürriyetlerini önemsemesini umuyorum.07 Haziran 2015 tarihinde yapılacak seçimlerin ülkemize ilimize hayırlı olmasını diliyor, Seçimlerin bir demokrasi şöleni kapsamında geçmesini temenni ediyorum. Sizin şahsınızda Hakkari Haber TV çalışanlarına teşekkür ediyor başarılar diliyorum.

Bu yazı toplam 1630 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim