• BIST 8718.11
  • Altın 2244.816
  • Dolar 32.3308
  • Euro 35.1735
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Akdoğan: Çukurca'daki yasağı meclise taşıdı

Akdoğan: Çukurca'daki yasağı meclise taşıdı
Hakkari HDP Milletvekili Nihat Akdoğan Çukurca köylerde ilan edilen ve onuncu gününe giren sokağa çıkma yasağını meclise taşıdı.

Hakkari Milletvekili Akdoğan, Çukurca, kazan,kayalar ve cevizli hakkında verdiği soru önergesi vererek İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzük’ün 99. Maddeleri gereğince cevaplandırılmasını istedi.

Akdoğan TBMM’ne verdiği soru önergesinde,” Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Kazan Vadisi bölgesinde bulunan (Tiyar, Hêşet ,Gûzereş) Kazan, Kayalar ve Cevizli   köylerinde 10 günden fazladır sokağa çıkma yasağı uygulanmaktadır.

Köylüler günlük ihtiyaçlarını karşılayamamakta, ilçeye gidip gelmekte zorluk çekmektedirler. Çukurca ilçe merkezine taziye ziyaretine giden köylüler evlerine dönememektedir. Hakkari Valiliği’nce konulan yasak, hiçbir gerekçe gösterilmeksizin sürmektedir.

Yasak yöre sakinlerinin olağan hayatını adeta durdurma noktasına getirmiştir. Yasak nedeniyle köylüler, kış hazırlıkları için gereken ihtiyaçlarını tedarik edememektedir. Ayrıca taşımacılık eğitimin yapıldığı köylerde yolların kapalı olmasıyla eğitim aksamaktadır.

Çoğu köyde henüz eğitime başlanamamıştır. Yasağın sürdürüldüğü her an yöre insanının eğitim, çalışma ve seyahat etme hakkı gibi Türkiye’nin de taraf olduğu Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’nin ve diğer birçok uluslararası anlaşmanın “devredilemez ve kişinin elinden alınamaz” olarak tanımlanan hakları sekteye uğratılmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Günlerdir devam eden yasaklar nedeniyle Çukurca ilçe merkezinden köylerine dönemeyen birçok vatandaş mağdur durumdadır. Bu konuyla ilgili bir girişiminiz olacak mıdır?

2- 3 Ekim 2016 tarihinden bu yana Kazan, Kayalar ve Cevizli köylerinde devam ettirilen yasak ne zaman kaldırılacaktır?

3- Operasyon yapılacağı iddiası ile uygulanan sokağa çıkma yasağı, daha önce birçok faili meçhul ve köy yakmalarının vuku bulduğu bölgede gerçekleşmektedir. Yöre halkının faili meçhul cinayetlerin yeniden meydana getirileceğine dair tarihten gelen bu kaygısını gidermek için bir girişimde bulunacak mısınız?

4- Aynı bölgede geçtiğimiz günler içinde asker ve polislerin insan hak ihlaline karıştığı yönünde birçok iddia mevcuttur. Bu konuyla ilgili herhangi bir çalışmanız olacak mıdır. Hakkarihabertv.com

Bu haber toplam 2741 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim