• BIST 9054.59
  • Altın 2296.967
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0617
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Akdoğan TBMM’ne yargı bağımsızlığını sordu

Akdoğan TBMM’ne yargı bağımsızlığını sordu
Akdoğan TBMM başkanlığına soru önergesi vererek Adalet Bakanı Sayın Kenan İpek tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 99. Maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

Hakkari Milletvekili Akdoğan, Türkiye yargı sistemin üzerindeki vesayet anlayışının iktidarlar tarafından devam ettirilmesi demokrasi rejimin en önemli sorunu olmaya devam etmektir dedi.

Akdoğan,”Türkiye de siyasi kutuplaşmaların keskin ve uç noktalarda olması, siyasal iktidarların varlıklarını devam ettirme ve topluma hükmetme adına yargı sistemini kendi anlayış ve çıkarları doğrultusunda dizayn etmesine neden olmaktadır. Son yıllarda bu kutuplaşmanın giderek derinleşmesi bu dizaynı daha da belirginleştirmektedir.

AKP İktidarı, varlığını devam ettirmek adına yargı sistemin en tepe organı olan HSYK’yı kendi çıkar ve ideolojisine göre düzenlemektedir. Bu düzenlemenin en önemli uygulaması ise, Türkiye yargı sistemin omurgası niteliğini taşıyan ağır ceza mahkemelerinenitelik esası gözetilmeksizin kendi düşüncesine yakın, genç ve tecrübesizhakim ve savcıların atanmasıdır.

Nitekim, nitelik ve liyakat sistemi göz ardı edilerek tamamen siyasi hesaplara dayanarak ataması yapılan hakim ve savcıların kendi iradeleriyle kararlar vermesi düşünülemez. Verilen kararlar siyasal iktidarın uygulamalarına paralel nitelikte olması kaçınılmazdır. Bu yönde toplumda ciddi kuşkular söz konusu olup yargıya olan güvensizlik daha da artmaktadır.

Yargılama sisteminde ki bir diğer önemli sorun ise, siyasitoplumsal olaylarda veya herhangi bir suçtan şüpheli ya da sanık olarak yakalanan çocukların yargılama aşamalarında kolluk görevlinin yargılama süreçlerinedâhil olmasıdır.

 Özellikle ağır cezada görülen çocuk davalarında davanın bütün aşamasında, çocukların psikolojik durumu göz ardı edilerek kolluk görevlininhazır bulundurulması, yargılanan çocuk üzerinde psikolojik bir baskı oluşturularak yargılamanın seyrine etki edilmeyi amaçlanmaktadır.

Bu uygulama çocuğun kendini savunmada ve adil yargılanmanın gerçekleşmesi engellenmektedir. Oysa, “Çocuk Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”’teçocuk duruşmasıyla ilgili olarak; Çocukların duruşmaları kapalı yapılır; hüküm de kapalı duruşmada açıklanır.

 Çocuk, velisi, vasisi, mahkemece görevlendirilmiş sosyal çalışma görevlisi, çocuğun bakımını üstlenen aile ve kurumda bakılıyorsa kurumun temsilcisi duruşmada hazır bulunabilir”Şeklinde duruşmada kimlerin olabileceğini açıkça belirtilmiştir. Ayrıca bu yönetmelikte; “Mahkeme veya hâkim, çocuğun sorgusu veya çocuk hakkındaki diğer işlemler sırasında çocuğun yanında sosyal çalışma görevlisi bulundurabilir. Sosyal çalışma görevlisi, çocuğa bu süreçte haklarını öğretmek, yargılama süreci hakkında bilgilendirmek ve kendini güvende hissetmesi, süreci anlaması ve görüşlerini serbestçe ifade etmesi için ona yardım etmekle görevlidir.” Şeklinde de belirtilmiştir.

Bu bağlamda:

1- Demokrasi rejimin temel varlığı olan yargı sistemin tam bağımsızlığını sağlamaya yönelik yeni yasama döneminde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi için herhangi bir çalışma söz konusu mudur? Böylesi bir çalışmanın olması durumunda nasıl bir takvim nasıl işleyecek?

1- Toplumun tamamını yakından ilgilendiren kararların verildiği ağır ceza mahkemelerine genç hakim ve savcıların atanmasıyla ilgili uygulanma devam etmekte midir? Böylesi önemli bir mahkemeye nitelik unsuru göz ardı edilerek genç ve yargılama tecrübesi olmayanhakim ve savcıların atanma gerekçesi nedir?

1- Son bir yılda yeni atanan hakim ve savcıların sonuçlandırdığı davaların kaçı bir üst mahkeme ya da Yargıtay tarafından bozulmuştur? Bozulan ya da yeniden görüşülmesi istenilen davalar hakkında bakanlığınızın ya da HSYK’nın incelemesi olmuş mudur?

2- Bütün Türkiye genelinde ağır ceza mahkemelerinde otuz(30) yaşın altında kaç hakim ve savcı görev yapmaktadır? Bu oranın bölgelere ayrımı nasıldır?

3- Önemli toplumsal ve siyasi olaylarda yakalanan şüpheli ya da sanık çocukların yargılama esnasında polisin hazır olması kanuni bir uygulama mıdır? Eğer kanuni bir uygulama ise bu durumla ilgili mevzuat hangisidir? Ve gerekçesi nedir?

4- Çocuk Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te kolluk görevlinin yargılama aşamalarında hazır bulunması için herhangi bir hüküm yok iken neden çocuk yargılamaların bütün aşamasında kolluk görevlisi hazır bulundurulmaktadır?

5- Önemli siyasi toplumsal olaylarda ya da herhangi suçtan yakalanan çocukların yargılanmasındaki bu uygulama sadece belirli iller için mi geçerli yoksa bir bütün uygulama mıdır? Bu uygulamanın illere göre istatistiği var mıdır? Hakkarihabertv.com

 

Bu haber toplam 2807 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim