• BIST 9548.09
  • Altın 2495.504
  • Dolar 32.4973
  • Euro 34.5457
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 22 °C

Akil İnsanlar: Çözüm Sürecine Geri Dön Çağrısı

Akil İnsanlar: Çözüm Sürecine Geri Dön Çağrısı
Akil İnsanlar: Çözüm Sürecine Geri Dön Çağrısı

İstanbul'da bir araya gelen Akil İnsanlar Heyeti'nden 10 isim, toplantıya katılamayan yine heyet üyesi 11 ismin imzasıyla paylaştıkları ortak metin ile "Kopan çözüm çabalarına geri dönmek için diyalog ortamı oluşturulmalı ve diyalog kurulmalıdır" çağrısında bulunup, bu konuda üzerlerine düşen tüm sorumluluğu üstlenmeye hazır olduklarını duyurdu.

AKP'nin devreye koyduğu savaş politikalarının yol açtığı çatışmalı sürecin aşılması için bir araya Akil İnsanlar Heyeti üyesi 10 ismin, Beşiktaş'ta bir restoranda yaptığı toplantı sona erdi. Akil İnsanlar Heyeti üyesi Kadir İnanır'ın çağrısıyla yapıldığı öğrenilen ve aralarında Akil İnsanlar Heyeti'nde görev almış isimlerden Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, KESK Başkanı Lami Özgen, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 78'liler Girişimi'nden Celalettin Can, Zübeyde Teker'in de bulunduğu 10 ismin katıldığı toplantının ardından, kamuoyuna ve taraflara yönelik çağrıda bulunulan ortak bir metin paylaşıldı.

Ortak metni, toplantıya katılanlar adına Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu okudu.

Bayramoğlu, şu ortak açıklamayı paylaştı: 

"Türkiye 30 yıldır insani, siyasi ve ahlaki büyük bedeller ödenen, demokrasiyi boğan ve on binlerce insanın hayatına mal olan büyük bir çatışma yaşıyor.

Bundan 2 buçuk yıl önce başlayan çözüm süreci ve beraberindeki eylemsizlik hali, çatışmanın bitirilmesi ve arkasındaki sorunun çözülmesi istikametinde toplumda büyük umutlar doğurmuş ve destek bulmuştur. Demokratik ve siyasi alanın genişlemesi taraflar arasındaki görüşmeler, silahların kısmen geri çekilmesi, çerçeve yasa gibi önemli adımlarla çeşitli krizlere ve iniş çıkışlara rağmen tarafların çözüm istikametindeki iradesi bu umutları derinleştirmiştir.

Bizler Akil İnsanlar Heyetleri olarak farklı görüş ve eğilimlerimize rağmen barış fikrinin toplumda yaygınlaşması, tartışılması, siyaset ve toplum arasındaki bağların kurulması için yapılan bir çağrıyı kabul etmiş, barış fikrinin toplumda demlenmesi için çaba göstermiş ve sorumluluk almıştık. 

2014 sonbaharından itibaren çeşitli gelişmeler, karşılıklı eksiklik ve hatalar, güvensizlikler ve sürece dahil olan yeni dinamikler iklimi tersine çevirmiştir. Bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki, çözüm süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır. Silah ve şiddet perdesi yeniden açılmış, savaş kapımıza tekrar gelmiştir. Bir dönem Akil İnsan işlevini yerine getirmiş, bugün kendi iradesi ile bir araya gelmiş bizler, vicdani ve demokratik sorumluluk içinde kamuoyu önünde medyaya, taraflara, yetkililere ve sorumlulara şu çağrıyı yapıyoruz: 

Derhal silahlar susmalı ve mutlak çatışmasızlık haline dönülmelidir. Bunun sağlanması için meydan okuyucu, ayrımcı ve suçlayıcı tahkir dilinden uzak durulmalıdır. Basından kanaat önderlerine, siyasi iktidardan, muhalefet partilerine, her anlamda ve istikamette demokratik ve siyasi alanı daraltacak, siyasetin hareket alanını boğacak tüm önerilerden kaçınılmalıdır.

Kopan çözüm çabalarına geri dönmek için diyalog ortamı oluşturulmalı ve diyalog kurulmalıdır. Bizler bu açıdan üzerimize düşen tüm sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu bildiririz" 

Bayramoğlu'nun açıkladığı ortak metne imza atan isimler ise şöyle: Kadir İnanır, Ali Bayramoğlu, Öztürk Türkdoğan, Tarık Çelenk, Kezban Hatemi, Oral Çalışlar, Zübeyde Teker, Vahap Coşkun, Lami Özgen, Celalettin Can, Beril Dedeoğlu, Fuat Keyman, Levent Korkut, Ahmet Faruk Ünsal, Cemal Uşak, Emin Ekmen, Tarhan Erdem, Fehmi Koru, Abdurrahman Kurt, Yılmaz Ensaroğlu.DİHA

Bu haber toplam 5678 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim