• BIST 9524.59
  • Altın 2492.501
  • Dolar 32.5634
  • Euro 34.7233
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

"Akılcı ilaç kullanımı"değerlendirme toplantısı yapıldı

"Akılcı ilaç kullanımı"değerlendirme toplantısı yapıldı
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ve Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle “Akılcı İlaç Kullanım Değerlendirme" toplantısı”düzenlendi.

Şenler Otelinde düzenlenen  toplantıya, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanı Ecz. Mesil Aksoy,İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer,

İstinye Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik  Toksikoloji  Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. SemraŞardaş,İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Zeynep Ülker Tamay, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, İl Sağlık Müdürü Dr. Hamdullah Kara,ilde görev yapan hekimler ve eczacılar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşan Hakkari Dr. Hamdullah Kara, Hakkari İl Sağlık Müdürü Dr. Hamdullah Kara, bilinçsiz ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunu azalmasına, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olduğu bilinmektedir dedi.

Kara,”Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili başta hekim ve eczacılar olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının hasta ve hasta yakınlarının, sivil toplum kuruluşlarının, basınımızın katılımıyla çok yönlü çalışmaların yapılması ve akılcı ilaç kullanımının öneminin her platformda vurgulanması gerektiğini düşünüyorum. İlimizde de bakanlığımızın bu konuda belirlediği politikalar hem halka hem de sağlık çalışanlarına yönelik çeşitli etkinlikler yapıldı ve yapılmaya devam ediyoruz.

 Bugün yapacağımız toplantı ilimizde akılcı ilaç kullanımı ile ilgili yapılan en önemli etkinlik olduğunu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanı Ecz. Mesil Aksoy'da slayt gösterimleri eşliğinde sunum yaparak “Akılcı olmayan ilaç kullanımının tüm dünyada olduğu Ülkemizde de sorun. Bu bağlamda “Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017’yi uygulamaya koyduk dedi.

Aksoy,"Bu plan kapsamındaantibiyotiklerinakılcıkullanımınınsağlanmasınıönceliklendirdik. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)

tarafındangeliştirilenveilaçtüketimistatistiklerininuluslararasıdüzeydekıyaslanabilirolmasınısağlayan ATC/DDD metodolojisini kullanarak Ülkemizin antibiyotik tüketimini 2011 yılı hesapladık.

Yapmış olduğumuz hesaplamayla Ülkemizin 1000 kişi başına düşen antibiyotik tüketiminin 42 birim olduğunu gördük.

Bu veriyle Türkiye’nin de içinde olduğu 13 AB üyesi olmayan ülkenin 2011 yılı antibiyotik verileri kullanılarak DSÖ ve Belçika Antwerp Üniversitesikoordinatörlüğündeyapılanbuçalışmayakatıldık. Bu çalışmaya göre, Ülkemizin 42,28 birim ile antibiyotik tüketiminin en yüksek ülkedir.

1 Mayıs 2017 tarihinde DSÖ tarafından yayımlanan rapora göre 2014 yılında Ülkemizin antibiyotik tüketiminin 40 birime düştüğü görülmüştür.

 - Yaptığımız çalışmalar meyvesini vermeye başladı

ATC/DDD metodolojisine göre Ülkemizin antibiyotik tüketimi 2017 yılında 35 birimegerilemiştir.

ReçeteBilgiSistemiaracılığıylayapmışolduğumuzanalizleregöreailehekimlerimizin 2011 yılında elektronik ortamda oluşturduğu reçetelerin %35’inde antibiyotikler yer alıyorken bu oran 2017 yılında %25’e düşmüştür.

2017 yılında Hakkariilimiz, ise antibiyotik reçetelemesinde Doğu Anadolu Bölgesindeki illerimiz içinde birinci sırada olsa da, 2016 yılınagörehekimlerimizinantibiyotikreçetelemetercihindeyaklaşık %24’lük biraz alışel de etmiştir.

Bu güzel sonuç için tüm hekimlerimize teşekkür ederim. Ülkemizin tamamında antibiyotik tüketiminin akılcı olması yönünde yaptığımız çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Sonuçları yönünde olsa bile dahasına ihtiyacımız var, çünkü antibiyotik direnci gibi ciddi küresel bir tehditle tüm dünya karşı karşıya” dedi.

Toplantı, Prof. Dr. Ayper Somer’in mikrobiyota, Prof. Dr. Semra Sardaş’ın antibiyotiklerin yan etkileri ve Prof. Dr. Zeynep Ülker Tamay’ın penisilin alerjisinden ne kadar korkmalıyız konularında yaptığı sunumlar ile devam etti. Haber: Feyzullah Taş

06-038.jpg07-021.jpghakkari-il-saglik-muduru-dr.-hamdullah-kara.jpgimg_1616-001.jpgecz.-mesil-aksoy-hakkarihaber-m-001.jpg08-009.jpg05-034.jpg


 

 

Bu haber toplam 2131 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim