• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Ankara'dan Barzani'ye 3 seçenek planı!

Ankara'dan Barzani'ye 3 seçenek planı!
IRAK'ta yapılan referandum sonrası gelişmeler devam ediyor. Ankara, Barzani’nin referandum kararını iptal etmemesi durumunda Habur’un kapatılmasını da kapsayan 3 seçenekli bir yol haritası hazırladı.

Ankara, Kuzey Irak'ta yapılan gayrımeşru referandum sonrası IKBY'ye yönelik yaptırımları genişletiyor.İlk etapta Erbil ve Süleymaniye havalimanlarına yapılan uçak seferlerini süresiz olarak askıya alan Türkiye, Barzani'nin referandum kararını iptal etmemesi durumunda yaptırımları ağırlaştıracak. Bu kapsamda Habur Sınır Kapısı'nın geçişlere kapatılması da masada...

MGK'da gündeme gelecek yol haritası şöyle: İlk seçenek Peşmerge unsurlarının Habur'un karşısında yer alan İbrahim Halil Kapısı'ndan çıkartılarak sınır kapısının Bağdat'a devredilmesi.

Sonrasında da Irak Merkezi Hükümeti ile koordine bir şekilde Zaho yolu başlangıcındaki yol ayrımından itibaren güzergâhın kontrol altına alınıp Ovaköy tarafından devam eden yol boyunca Telafer'e kadar koridor açılması.

HABUR KULLANILMAYA DEVAM EDECEK

İkinci seçeneğe göre Habur kullanılmaya devam edecek ama araçlar sınırı geçmeden Ovaköy'e kadar sınır güvenlik yolundan gidecek. Halihazırda stabilize ve dar bir yol olan bu yol genişletilecek. Daha sonra ise araçlar Ovaköy'de yapılacak köprü üzerinden karşıya geçip Telafer'e devam edecek. Ovaköy'den Telafer istikametine gidecek araçların güvenliğini sağlama noktasında ise yine merkezi hükümetle işbirliği halinde bir güvenlik koridoru oluşturulması gerekecek.

ASKERİ SEÇENEK DE MASADA

Son seçenek de Ovaköy'e kurulacak yeni sınır kapısı ve köprü üzerinden aynı rotaya devam edilmesi olarak öne çıkıyor. Ancak bu seçeneğin uygulamaya konulması halinde hâlihazırdaki ticari trafiği kaldırabilecek yeni bir sınır kapısı ve bağlantı yollarının yapılması gerekecek.

Türkiye'nin IKBY'yi ticari olarak tecrit edip Irak'la olan ticareti devam ettirebilmesi için askeri seçenek de ön plana çıkıyor. Bu çerçevede Bağdat'taki merkezi hükümetle işbirliği yapılması büyük önem taşıyor.

Bölgedeki kaynaklar Türkiye'nin tek başına bölgede operasyon yapabilecek yetkinlikte olduğunun ancak hem uluslararası hukuk hem de ikili ilişkiler bakımından merkezi hükümet ile işbirliğinin öneminin altını çiziyor.

İRAN'LA BİRLİKTE HAREKET EDİLECEK

Uzmanlar, merkezi hükümet ve İran ile koordine olmadan Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması durumunda Türkiye'nin bölgedeki pazarını İran'a kaptırabileceğine bu yüzden de Habur'da atılacak adımların IKBY'nin bir diğer ticari partneri olan İran ile koordineli olarak atılmasında yarar olduğuna dikkat çekiyor. basından

Bu haber toplam 3268 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim