• BIST 8733.74
  • Altın 2240.593
  • Dolar 32.3341
  • Euro 35.1122
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C

ASGARİ ÜCRETLİNİN BİR GÜNÜ

H. Aziz Hatipoğlu

Önceki gün gazetelerde bir haber vardı. “Asgari ücretlinin bir günü” diye.  Sanırım çoğu okur takip etmiş olup o haberi okumuştur.

Türkiye’de 6 milyon asgari ücretliden bir vatandaşın çektiği sıkıntı ve verdiği yaşam mücadelesinin bir günü haber yapılıyordu.

Evli ve iki çocuk sahibi asgari ücretlinin kira, gıda, okul ücreti, elektrik, su, yakıt ve diğer masrafları eklendiğinde elinde bir şey kalmadığı ve üstüne üstlük her gün borçlanarak yaşamına devam ettiği anlatılıyordu.

Haberden sonra o aileye yardımda bulunmak isteyen binleri bulan vatandaş çıktı. Kimi çocuğunun eğitimini üstleniyor, kimi kira yardımında, kimi gıda ve giyecek yardımında ve kimi de yakacak sıkıntısını gidereceğini belirtiyordu.

Habere konu olan vatandaş gazeteye verdiği açıklamada tüm bu yardımları kabul etmediğini, amacının Türkiye’de kendisi gibi yaşayan ve sayıları altı milyonu bulan asgari ücretlilerin çektiği sıkıntılara dikkat çekmek ve hükümet nezdinde bir çözüm bulunması babında bu habere konu olduğunu ve açıklama yaptığını anlattı.

Asgari ücretli vatandaşların durumu SYDF’dan (Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Fonu) yardım alan ve istatistik rakamlarına göre sayılar 10 milyon olan vatandaşlardan iyi herhalde. Ne de olsa bir işleri ve sosyal güvenceleri var.

Ya işsizlere ne demeli?

Bunlar da istatistik kurumuna göre şu an için Türkiye’de 3 milyon 647 bin işsiz bulunmakta ve bu da çalışan sayısına göre %11,8’ye tekabül etmektedir.

Bunun yanı sıra Türkiye’de şu tablo karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye en çok dolar milyarderi olan ülkeler sıralamasında 12. Sırada.

Geçen yıl 31 olan dolar milyarderi sayısı bu yıl 40’ı bulmuş durumda.

Türkiye’de serveti 1 milyon doları aşan 79 bin kişi var.

Fortune dergisine göre dünyada ultra zengin olarak tabir dilen ve servetleri 50 milyon doları aşan 128 bin kişi var ve bunların 1.026 kişisi Türk.

Türkiye’de bir yılda 7 bin kişi milyarderler listesine dâhil olmuş durumda.

Hali hazırda Türkiye’de Ekim 2018 tarihi itibarıyla Bankacılık ve Denetleme Kurulu verilerine göre Temmuz ayı sonu itibariyle 166 bin 25 kişi milyoner durumundalar.

Sadece son sekiz ayda 50 bin milyonerimiz artmış bulunmakta.

Ve Türkiye’nin 81 milyon olan nüfusunun 29 milyonu çalışıyor.

19 milyonu ücretli veya yevmiyeli.

6.5 milyonu asgari ücretli.

Sigortalı sayısı 22 milyon.

Zorunlu sigortalı sayısı 19 milyon 561 bin kişi.

Adaletsizliğin ve gelir dağılımının bu kadar uçurum olduğu bir ülkede sosyal adaletten ve huzurdan bahsetmek herhalde çok zor olsa gerek!

Bu yazı toplam 2421 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim