• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Bakan Çelik ekmek maliyetini belirledi

Bakan Çelik ekmek maliyetini belirledi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ekmek zammına ilişkin, "Standart 250 gram ekmeğin maliyeti bellidir, Türkiye'nin genelinde de satış fiyatı bellidir. Neden 1 lira? Neden 1 lira 25 kuruş? Bunu haklı kılacak hiçbir neden yok" dedi.

Bakan Çelik, et fiyatları ile ilgili birinci hedeflerinin bölgede hayvan sayısını arttırmak olduğunu söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TAR-GEL) çalışanlarının mesleki ve özlük haklarının diğer personeller ile eşitlenmesine ilişkin anlaşmayı imzaladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda gerçekleştirilen imza töreninde Çelik gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

ÇELİK EKMEK FİYATLARININ ARTMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Son zamanlarda ekmek fiyatlarının artmasına ilişkin bir soru üzerine Çelik, ekmek fiyatlarının iller arasında farklılık gösterdiğini ifade ederek, "Ekmek fiyatları bir hayli ilde 75 kuruş, bazılarında 80 kuruş, bazılarında 85 kuruş, belli sayıdaki illerde de 1 lira ve 1 lira 25 kuruş. Yani bizim de zaten sesimizin yükseltmemizin altında yatan bu.

Neden 1 lira? 1 ekmeğin 61 kuruş maliyeti var. Bu 61 kuruş değil daha fazla maliyeti var diyorsanız getirin" diye konuştu.

İller arasındaki ekmek fiyatı farklılığının işletme hatalarından kaynaklandığını söyleyen Çelik şunları kaydetti:
"İşletme hatalarınızı bize getirmeyin. İşletme hatasını vatandaşa yüklemenin kimsenin hakkı yok.

1 lira farklı bir rakamdır, doğru değildir. İllerdeki bu kararı alan gerek fırıncı esnafını gerekse sorumlu sivil örgütlerini göreve davet ediyorum.

70 kuruşa, 75 kuruşa ekmek satıldığına göre siz de 85 kuruşa, 90 kuruşa satabilirsiniz. Standart 250 gram ekmeğin maliyeti bellidir Türkiye'nin genelinde de satış fiyatı bellidir. Neden 1 lira? Neden 1 lira 25 kuruş diye ben buradan sesleniyorum. Bunu haklı kılacak hiçbir neden yok."

Fırınların birleştirilmesi iddiası konusunda ise Çelik, "Bu tamamen kendilerinin yapacakları bir şey. Biz yaptığımız bu 61 kuruş hesabı 5 bin ekmek 10 bin ekmek üretimi üzerindedir. 400 bin ekmek üretimi üzerine değildir. 5 bin ekmek üreten bir iş yerindeki maliyet ile 10 bin ekmeğin maliyetinin maksimum 61 kuruş olduğu şeklinde hesaplamamızdır bu" cevabını verdi.

"ET FİYATLARI İLE İLGİLİ BİRİNCİ HEDEFİMİZ BÖLGEDEKİ HAYVAN SAYISINI ARTTIRMAK"

"Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki terör olayları nedeniyle et fiyatı artışının son 1 yılda yüzde 25'i bulduğu yönündeki iddialar var" yönündeki soruya Çelik, böyle bir artışın olmadığı cevabını verdi.

Et fiyatları ile ilgili birinci hedeflerinin bölgedeki hayvan sayısını arttırmak olduğunu vurgulayan Çelik, "Bunla ilgili bu dönem çok yoğun bir çalışma içerisinde olacağız.

Etin varlığı sütle de bağlantılı. Dikkat ederseniz sütle ilgili bazı kararlar aldık. Süt olmadan et olmaz. Süt varsa etten bahsedilebilir. Hayvancılığın desteklenmesi ile ilgili şuanda son noktaya geldiğimiz bazı destek politikaları ne olabilir noktasında önümüzdeki günlerde yürürlüğe koyacağız" ifadelerini kullandı. 

Kamu ihale mevzuatından Et, Süt Kurumuyla TMO'yu çıkaracaklarını belirten Çelik, piyasalarda meydana gelen anlık müdahalelere mevzuata takılı şekilde müdahale etme şanslarının olmadığını, et fiyatlarındaki artışa anlık müdahalelerin gerektiğini söyledi.

"TERÖR OLAYLARININ HER ALANA OLUMSUZ YANSIMALARI VAR"

Terör olaylarının her alana olumsuz yansımaları olduğunu vurgulayan Çelik şunları kaydetti:
"Geçmiş yıllarda Orta Doğu'dan bize kaçak ve kayıt dışı hayvan girişinden bahsediliyordu. Şimdi aldığımız bilgiler, Suriye'deki durum hayvan varlığını çok azaltmış durumda. 

Orta Doğu'daki tüm gelişmeler tersine bir durumla karşı karşıya. Buraya kayıt dışı hayvan değil, belki buradan oraya götürme çabası içerisinde olanlarla ilgili bazı bilgilerimiz var.

Orta Doğu'daki savaş tablosu ister istemez hayvan varlığını bölgesel olarak söylüyorum etkilemiyor demek doğru değil. Mutlaka etkileri vardır. Ama şuan itibari ile kendi ülkemiz bünyesinde hayvan varlığıyla ilgili negatif diyeceğimiz bir seyir söz konusu değil." İHA

Bu haber toplam 1991 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim