• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

Bakan Eroğlu uyardı: Köylüler harekete geçti!

Bakan Eroğlu uyardı: Köylüler harekete geçti!
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, çarşamba günü aşağı yukarı Türkiye’yi kar kaplayacak uyarısı üzerine Hakkari’de kış hazırlıkları hızlandı.

Önceki gün Bakan Eroğlu’nun Türkiye’yi kar kaplıyor hazırlıklı olun uyarısı üzerine birçok şehirde olduğu gibi Hakkari’de kış önlemleri alınmaya başlandı.

Hakkari -Çukurca Karayolu üzerinde bulunan zap suyu kenarında tarım ve hayvancılık yaparak geçimlerin sağlayan Geçimli ve Taşbaşı köyü sakinlerini yakacak toplama telaşı sardı.

Köyün kadınları yaz aylarında köyün yakınlarında istifledikleri kışlık yakacakları evlerine taşımanın telaşı içersine düşerken erkekler ise Zap suyunun karşı tarafında bulunan yakacakları çuvallara doldurup el arabaları ile asma köprüden ana yola taşıdılar.

Yolda bekletilen kamyonetlere yüklenen kışlık yakacaklar köye doğru yola çıkartıldı. Hayvanlar için ise sıcak barakalar yapılıyor. 

Havaların soğuk ve kış aylarının bu yılda çetin geçeceğini belirten köylüler, kış hazırlıklarında sona gelindiklerini söylediler.

Geçimli köyünde yaşayan ve en büyük oğlunun engelli olduğu öğrenilen 9 çocuk annesi Rahime Ölmez isimli kadın, çocuklarına bakmak için kışlık yakacakları tek başına taşımak zorunda olduğunu söyledi.

Ölmez,” Eşim yazın bu çalı çırpıları dağdan keserek biriktirdi. Bende burada istifledim. Kar yağmadan kendi imkanımla evime taşıyacağım.

En büyük oğlumda el ve ayaklarından sakat. Eşim emekli korucu. Maaşı bize yetmiyor. Öğrencilerim elimde. Maddi imkansızlıklardan dolayı kızlarımı da okutamadım.

Okuyan çocuklarıma okul eşyası ve elbise yardımı gelmiyor. Kömür yardımı da bize gelmiyor. Kadın halimle dağa çıkıp sırtımda odun taşıyorum. Yetkililer bana yardım etsin” şeklinde konuştu.

Arı yetiştiriciliği yapan İhsan Ölmez ise, kar yağışının yaşanacağın son günleri yaşadıklarını, bunun için son hazırlıkları yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Ölmez,” Arıcılıkla uğraşıyorum. Kar yağmadan arılarım için bir yuva yapmaya çalışıyorum. Kış geldi mi ya odun topluyoruz yada erzak alıyoruz.  

Köyde yaşamak oldukça zor. Yazın arılarımı yaylaya çıkarıyorum. Kışın da zap vadisi derin olduğu için fazla kar yağmıyor. Bunun için arılarımı sıcak bir bölgeye götürmek zorunda kalmıyorum.

Şimdi yaptığım barakaya arı kovanlarını koyacağım. Yüksekova ve Beytüşşebap ilçelerinde arıcılık yapanlar da arılarını bizim vadiye getiriyor” diye konuştu.

Zap suyu üzerindeki asma köprüden el arabalarıyla odun taşıyan Taşbaşı köyü sakinlerinden Ahmet Çiçek isimli vatandaş da köprü olmadığı için zorlandıklarını söyledi.

Çiçek.” Bu odunları kışlık yakacak olarak topladık. Yazın dağlarda topladığımız odunları sırtlarımızda indirdik. Karayoluna da köy yolumuz kapalı olduğu için el arabalarıyla asma köprüden getirdik. Kamyona yükledik ve köye götüreceğiz” şeklinde konuştu. İHA

kis-telasi-1.jpgkis-telasi-2.jpg

Bu haber toplam 6095 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim