• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Bakan Pekcan Hakkari'de konuştu...

Bakan Pekcan Hakkari'de konuştu...
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 93 milyon dolar dış ticareti sadece 29 firma yapmış demek ki firmalarımız dış ticaret yapmaya odaklanmıyor dedi.

Ticaret Sanayi Odasındaki bölgesel istişare toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bugün burada olduğum için çok mutluyum sabah Hakkari'ye Şemdinli'de patlama sonucu bir genç evladımız hayatını kaybetti Allah rahmet eylesin ailesine de sabırlar diliyorum bugün burada hem Hakkari'nin hem de Ülkemizin ekonomik sorunları ile ilgili karşılıklı görüşmeler yapacağız dedi.

Bakan Pekcan,”Burada genellikle bakanlığımızın kısa dönemde yaptıkları hizmetlerle ilgili bilgi vereceğim ve sizin sorunlarınızı dinleyeceğim Hakkari bizim için çok önemli bir yerdir 2 ülkeye sınır komşusu olan bir ilimizdir bu kadar çok gümrük kapısı olan başka bir elimiz yok zaten Dolayısıyla Hakkari potansiyelin çok altında bir ticari ekonomik rakamları var inşallah el birliği ile bizlerin destekleri sizlerin gayretiyle bu rakamları Hakkari'nin laik olduğu yere getireceğiz.

Gaziantep'in yaptığını Hakkari ne için yapmasın Gaziantep en başarılı illerimizden 1 tanesi Türkiye'nin Önümüzdeki 10 yıldaki hedefi yüksek gelirli ülkeler düzeyine yükseltmektir. Bizde bu amaçla bakanlık olarak teknoloji marka tasarımını destekliyoruz.

Kadın ve Genç Girişimciler konumunda daha fazla yararlanmaları için İhracat Genel müdürlüğümüz bünyesinde kadın ve Genç girişimciler daire başkanlığını kurduk bakanlık olarak şu an çok fazla Etkin olamadığımız pazarlarda daha fazla Etkin olabilmek için yeni yeni politikalarımız oluşturup stratejiler oluşturuyoruz.

Hakkari'de Devlet desteklerinden ihracat desteklerinden yararlanmış 2017-2018-2019 yıllarına baktım yaralanmış Bir tek firmamız bile yok devletimizin çok güzel destekleri var. Bana burada 2 kilo çay 3 kilo şekerden bahsetmeyin biz size daha büyük imkanımız getirdik.

Biz bunlarla Hakkari'nin bütün ilçelerinin önünü nasıl açarız. Biz buradaki gümrük kapılarının nasıl daha verimli çalıştırabiliriz onu konuşalım Esendere çok güzel oldu inşallah şimdi üzümlü içinde çalışmalarımızı yapıyoruz Üzümlü'de yaklaşık 60 dönüm bunun için tahsis ettik. Projesini yaptırdık bir tanesinin ihalesi bitti. Inşallah Esendere gibi bir kapıyı da üzümlü sınır kapısında yapacağız.

-Burada çalışacak Gümrük memurlarımız içim lojman yapıyoruz

Devletimizin herkesin faydalanabileceği destekler var şu anda kadar 31 ilimizde ihracat destek ofisleri açtık Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de böyle bir talep olmuş onu Biz şuan değerlendiriyoruz. ihracatçılar ımıza özellikle kobilerimize finansal açıdan destek olmayı hedefliyoruz.

Biliyorsunuz esnaf ve sanatkârlarımıza deskop bir yıla kadar yüzde elli ile bir yıldan fazla yüzde sekiz ile kredi desteği veriyoruz daha önce bu oran dört ve beş idi. Hakkari'de 24 milyon bu krediyi iş adamlarımız var Hakkari’nin dış ticaret rakamlarına baktım toplamda 93 milyon dolar bir dış ticareti var. 93 milyon dolar dış ticareti sadece 29 firma yapmış demek ki firmalarımız dış ticaret yapmaya odaklanmıyor” şeklinde konuştu.

 

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı  Servet Taş, ilimiz Türkiye’nin en genç nüfusuna sahiptir. İl genelinde ilköğretimde okuyan 800 bine yakın 7-16 yaş grubu öğrencimiz mevcuttur. Hakkari geçmişi yüzyıllara dayanan beylikler ve aşiretler geleneğinden gelen bir şehirdir dedi.

-Hakkari stratejik bir konuma sahiptir

Başkan Taş,” Sınır kapımızda ileri olarak yol, lojman ve kalıcı binaların yapılması, ticarete de açılması en büyük beklentimizdir. Yine Irak’a açılan fakat açılamayan Şemdinli ve Derecik sınır kapısının faaliyete açılması bölgeye çok ciddi katkı sağlayacaktır.

İlimizin Irak ve İran’a sınır olması, yer altı ve doğal tabiatıyla gelecekte ticari, ekonomi ve sosyal kalkınmada çok önemli gelişmelerin yaşanacağı stratejik bir konuma sahiptir. Bütün çabamız kısa vadede her alanda atılacak adımlarla ilimizin ve bölgemizin kalkınmasında bütün dinamiklerin hayata geçirmektir. Genç nüfusumuz bizim için bir şanstır ve avantajdır” dedi.

-Hisarcıklıoğlu ticaret olmadan zenginlik olmaz

Ticaret olmadan zengin olmanın mümkün olmadığını anımsatan TOB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise,” zengin olma yolunun ticaretten geçtiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu,” Ticaret önce huzur olmasını ister. Zengin olmak istiyorsanız da ticaret yapacaksınız. Bizde diyoruz ki Hakkari zengin olsun. Zira Hakkari ne kadar zenginse Türkiye de o kadar zengindir. Hakkari eskiden kötü bir imaja sahipti. Ama artık yaylalarında, dağlarında terörün değil, halayların çekildiği, festivallerin, fotoğraf sergilerinin yapıldığı, kış turizminin, doğa turizminin merkezi olma yolunda ilerlemektedir.

Cidden de Hakkari’de müthiş bir ilerleme var. TOBB olarak Hakkari’ye hep yeni eserlerin kazandırılması için gayret gösterdik. Önce çıraklık eğitim merkezi, kilim atölyesi ve bir okula destek sağlandı. Esendere gümrük kapısının modernizasyonunu yaptık. 

Yüksekova da hava alanı açıldı. Aslında o asrın projesiydi. Esendere yolu yenileniyor. Hem Hakkari hem de Yüksekova oda başkanlarımızla sürekli görüşüyoruz. İki başkanımız da Ankara da büyük gayret gösteriyor. Bizler de onlara destek veriyoruz. Sizin sıkıntılarınızı ve önerilerinizi bizzat iletip hükümetimize iletiyoruz. Birlikte çözüm arıyoruz. Ben her iki başkanımıza da gayretlerinden ötürü teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Hakkari Valisi İdris Akbıyık ise, İlimiz çinko rezervi açısından Türkiye’nin en zengin bölgesidir. Ülkemizde maalesef bir izobe tesisi bulunmamaktadır. İran’a 200-250 dolara sattığımız madeni 2500-3000 dolara tekrar satın almaktayız dedi. Hakkarihabertv.com

 

Bu haber toplam 2644 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
  • AHMET ÖĞRETMENE VEFA28 Mart 2024 Perşembe 15:27
  • Karla mücadele çalışması devam ediyor28 Mart 2024 Perşembe 15:26
  • Hakkari Dem Parti mitingi28 Mart 2024 Perşembe 14:06
  • Celal Besi, Pehlivan mahallesi muhtar adayı27 Mart 2024 Çarşamba 20:04
  • Elektrik Direği Reklamcılığı: Hedef Kitlenizi Etkili Bir Şekilde Nasıl Yakalarsınız?27 Mart 2024 Çarşamba 15:44
  • Yüksekova-Dağlıca Karayoluna Çığ Düştü27 Mart 2024 Çarşamba 13:55
  • Eriğin tanesi 20 TL27 Mart 2024 Çarşamba 13:02
  • Yerel seçimlerde oy kullanmamanın cezası var mı?27 Mart 2024 Çarşamba 12:51
  • 108 düzensiz göçmen yakalandı27 Mart 2024 Çarşamba 12:46
  • Van’da 96 yerleşim yolu ulaşıma kapandı27 Mart 2024 Çarşamba 12:42
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim