• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Bakır karışımlı düşük ayarlı altın tuzağına dikkat

Bakır karışımlı düşük ayarlı altın tuzağına dikkat
Diyarbakır’da dolandırıcılar, altına bakır karıştırıp, gramajıyla oynayarak piyasaya sürmeye başladı.

Diyarbakır'da dolandırıcılar, şeytanın bile aklına gelmeyecek hilelerle vatandaşları tuzağa düşürmeye devam ediyor. Son olarak altına bakır karıştıran dolandırıcılar, uygun fiyata ürünleri piyasaya sürmeye başladı. Piyasaya sürülen bakır karışımlı düşük ayarlı altınlar en çok kuyumcular ile yeni evlenen çiftleri mağdur ediyor.

“1 ayda 5 kez karşılaştık”

Kentte uzun yıllardır kuyumculuk yapan Mehmet Yüksel, vatandaşları sahte altın konusunda uyardı. Son bir ay içerisinde dükkanlarında 5 defa sahte altın geldiğini aktaran Yüksel, bunu ayırt edebilmek için gelen ürünlerin hepsini tek tek kestiklerini, kestikten sonra ateşe attıklarını, ateşten sonra yağlı tabağa atıp öyle bakır olup olmadığını, kaç ayar ve kaç gram olduğuna baktıklarını söyledi.

25 yıldır kuyumculuk yaptığını kaydeden Yüksel, “Son zamanda artık esnafım, kuyumcuyum, sarrafım diyemiyoruz, o kadar kötü şeyler dönüyor ki inanılmaz. Altınların içine bakır karıştırılıyor. Yüzde 80'i altınsa, yüzde 20'sini bakır karıştırıyorlar.

Daha sonra ürünü uygun fiyatta satıyorlar. Sahtekarlık yapıyor ama dürüst olarak geçiniyor. Geçen gün cumhuriyet ve çeyrek altın geldi. O kadar kötü şeyler oluyor ki, artık biz ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bazı ürünlerin üzerinde çok iyi kaplama yaparlar asla kuyumcular anlamaz.

Yani burada anlaşıyordu ki normal bir vatandaş bunu yapamaz. Yani sahtekarlık yapmak istese yapamaz, bazı kuyumcuların bu işin içinde olduğu belli. Öz geçmişi olmayan bir kuyumcudan asla altın almamak lazım. Yani şuan bunu bu hale getirdiler. Altın gramı ons bağlıdır. Dünyanın her tarafında aynıdır.

Yani aşağı yukarı 1-2 lira fark eder. Ama bir kuyumcu eğer 10-20 lira uyguna veriyorsa, biliniz ki orada bir sahtekarlık var. Vatandaş ucuzu aradığı zaman bu işin içine girer, buna ortak olur farkına varmadan. 1 ayın içinde 5 seferdir sahte altınlarla karşılaşıyoruz.

Vatandaşın altınını alıyoruz bakıyoruz şüphelidir, götürüyoruz ateşe veriyoruz. Şu yaptığımız işlemi yaptıktan sonra bakıyoruz ki düşük ayarlı. Vatandaşa diyoruz bak sen bunu almışsın, ‘sen benim altınımı değiştirdin' diyor, birde böyle sıkıntılarımız var.

Bizim ustamız burada gelen ürünlerin hepsini alır tek tek keser, kestikten sonra ateşe atar, ateşten sonra tablaya atar o yağını atar orada kaç ayar olduğunu tahmini olarak çıkıyor.

Ondan sonra bunları alırız eritmeye göndeririz, rapor çıkar. Vatandaştan isteğimiz buna dikkat etsinler. Geçmişi olmayan kuyumcudan asla altın almasın. Aldığı yerden de sertifikasını, kartını, gramını mutlaka temin etsin” dedi.İHA

Bu haber toplam 1633 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim