• BIST 8800.18
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

Başbakan Barzani, Ruhani ile görüştü

Başbakan Barzani, Ruhani ile görüştü
Başbakan Neçirvan Barzani, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

Başbakan Barzani başkanlığındaki heyetin Tahran'daki temasları sürüyor.

iran Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Barzani ile Ruhani arasında gerçekleşen görüşmede, siyasi ve ekonomik meselelerin ele alındığı belirtildi.

Neçirvan Barzani, Irak'ta bütün tarafların anayasaya bağlı kalarak, anayasa çerçevesinde sorunların çözülmesi gerektiğini yineledi.

Barzani, IŞİD'e karşı savaşta yaptığı yardımlardan dolayı İran'a teşekkür etti.

İranlı işadamları Kürdistan Bölgesi'nde yatırım yapmaya davet eden Barzani, “Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki sınır kapılarının devam ettiğinden dolayı teşekkür ederek, İran ile ekonomi alandaki ortak işbirliğinin güçlendirilmesini arzu ediyoruz” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı, “Irak ile İran arasındaki sınırlar dostluk ve ilerleme sınırları olmalı. Kürdistan Bölgesi kesinlikle topraklarının, İran'a karşı tehdit için kullanılmasına izin vermeyecek. Bu Erbil'in kırmızı çizgisidir” diye belirtti.

Hasan Ruhani, İran İslam Cumhuriyeti'nin Kürtlerle olan tarihi ilişkilerine dikkat çekerek, “Irak ile İran'daki milletlerin arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çaba sarf edilmeli” dedi.

Irak güvenliğini güçlendirmesi açısından Kürdistan Bölgesi'nin önemine dikkat çeken Ruhani, “Gelişme ve refah için istikrar ve güvenlik şarttır. Bölge ülkelerinin istikrarı ve güvenliğinin her hangi bir gerekçeyle bozulmasına izin verilmemeli” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı, “Başta Irak Kürtleri olmak üzere bölgedeki bütün milletler anayasa ve içinde bulundukları ülkelerin anayasası çerçevesinde yasal ve meşru haklarına kavuşmalıdır” ifadelerini kullandı.

Ruhanı ayrıca şunları söyledi:

“İranlı iş adamları, Kürdistan Bölgesi'ndeki stratejik projelerde yatırım yapmaya hazır. Aynı zamanda Kürdistan Bölgesi'ndeki işadamları İran'daki pazarlarda daha aktif bir şekilde katılım göstermelerini olumlu karşılıyoruz. Daha gelişmiş bir İran ve Irak'ı arzu ediyoruz, bu bölgedeki milletlerin çıkarınadır.”

 

Bu haber toplam 2972 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim