• BIST 8718.11
  • Altın 2246.595
  • Dolar 32.3347
  • Euro 35.1824
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Başkanlık sistemi meclise geliyor

Başkanlık sistemi meclise geliyor
AK Parti, denetim mekanizmalarının işletildiği, kuvvetler ayrılığının hayata geçirildiği güçlü bir icra organı olacak başkanlık modelini kapsayan anayasa değişikliği teklifini, 2 hafta içinde Meclis'e getirecek.

AK Parti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemi ya da parlamenter sistem tercihini halkın yapmasına yönelik açıklamasının ardından tekrar Gündeme gelen başkanlık sistemiyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan son Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından Ak Parti'nin Anayasa değişikliği teklifi de şekillenmeye başladı.

İKİ HAFTA İÇİNDE MECLİS'TE

Daha önce hem anayasa hem de başkanlık sistemiyle ilgili çalışmalar hazırlayan AK Parti, bu taslaklara son şeklini vererek, teklifi en geç iki hafta içinde Meclis'e getirecek. AK Parti, başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliği teklifinin ocak ayında Meclis'te görüşülmesini amaçlıyor. Bunun için yeni yılın en önemli gündem maddelerinden biri olması beklenen anayasa teklifini, bütçe görüşmeleri öncesi en geç iki hafta içinde Meclis'e sunacak ve teklifin Anayasa Komisyonunda görüşülmesini sağlayacak.

NİSAN AYINDA REFERANDUMA SUNULMASI BEKLENİYOR

Meclis'teki oylamada referandum için yeterli sayı oluşması durumunda anayasa değişikliğinin nisan ayında referanduma sunulması planlanıyor.

SİSTEMİN DENETİM MEKANİZMALARI OLACAK

Başkanlık sistemi, dünyadaki örneklerden ve Türkiye'nin tarihinden yola çıkarak, ülkenin ihtiyaçlarını da gözetecek bir şekilde inşa edilecek. AK Parti, demokrasi ekseninden ayrılmadan, denetim mekanizmalarının işletildiği kuvvetler ayrılığının hayata geçirildiği güçlü bir icra organı olacak başkanlık modelini hayata geçirmeye çalışacak.

Tek kanatlı bir parlamentonun olacağı sistemde, kuvvetler ayrılığının olması nedeniyle parlamento daha da güçlü hale gelecek ve denetim faaliyetlerini etkin bir şekilde yerine getirebilecek.

BAŞKANIN EKİBİ OLACAK

AK Parti'nin başkanlık modelinde parlamenter sistemdeki Bakanlar Kurulu gibi başkanın da bir ekibinin olması bekleniyor. Burada daha az bakandan oluşan güçlü ve etkin bir heyet başkanla birlikte çalışacak.

Parti kaynakları, partili Cumhurbaşkanlığı önerisine ise sıcak bakılmadığını, bir isim değişikliği ile sistemi değiştirmenin pek de gerçekçi olmayacağını ifade ediyor.

ANAYASANIN İLK 4 MADDESİ 'KIZIMIZI ÇİZGİ'

Anayasanın ilk dört maddesi, AK Parti'nin de kırmızı çizgisi ancak bu dört maddedeki kelime ve anlatım bozukluklarında düzeltme yapılabilecek. İlk dört maddenin ruhuna ve manasına dokunulması söz konusu olmayacak.

BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI

Kulislerde, başkanlık sistemine ilişkin "şifreli konuştuğu" yorumları yapılan MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin sözleri konusunda, AK Parti kanadında anlaşılmaz bir durum söz konusu değil. Bahçeli'nin sözleri, AK Partili siyasiler tarafından "Biz parlamenter sistemden yanayız ama son sözü millet söylesin. Bunun için de anayasa değişikliğinin parlamentodan geçmesine engel olmayacağız." şeklinde yorumlanıyor.

KAMPTA ANAYASA SUNUMU

Anayasa değişikliğine ilişkin hazırlıkları, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile AK Parti MKYK Üyesi ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu yürütüyor.

AK Parti'nin yarın afyonkarahisar'da başlayacak 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın en önemli gündem maddesini oluşturacak anayasa değişikliğiyle ilgili AK Parti Genel Sekreteri Gül'ün başkanlığındaki heyet katılımcılara sunum yapacak. İHA

Bu haber toplam 1827 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim