• BIST 8733.32
  • Altın 2234.448
  • Dolar 32.3362
  • Euro 35.1042
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C

BDP seçim startını verdi,,,

BDP seçim startını verdi,,,
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Merkezi, Mart 2014'te yapılacak yerel seçimlerin startını verdi.

Tüm il ve ilçe örgütlerine gönderilen bir genelgede aday kriterleri sıralanırken,  özellikle Amed ve Hakkari'de kadın kotası uygulanacağı belirtildi. BDP, "Demokratik Kurtuluş ve Özgür Yaşamı İnşa Hamlesinde; Öz yönetimlerimizi kuralım!" şiarı ile seçim startını verdi. Tüm il ve ilçe örgütlerine gönderilen genelgede, "Adaylar yurtsever ve demokrat olmalı" denildi.

Belediye başkanı aday adayı başvuru süresi 7 Ekim- 17 Ekim 2013 tarihleri arası olarak belirlenirken, İl Genel ve Belediye Meclis üyelikleri için başvurular ise 10 Ekim ile 30 Ekim 2013 tarihleri arasında yapılabilecek.

ÖN SEÇİMLE ADAY BELİRLENECEK İLLER

Genelgeye göre kadın aday adayları ile engelli olan aday adaylarından başvuru ücreti alınmayacak. Aday adaylığı başvurusu sırasında hazırlanan dosyalarda eksik evrak bulunması halinde başvuru reddedilecek.

Merkezi aday belirleme komisyonunun öngördüğü yerlerde adaylar ön seçimle belirlenecek. Ön seçimle adayları belirlenecek iller şöyle sıralandı: Amed, Mardin, Şırnak, Batman, Van, Dersim ve Hakkari.

"Yerel Seçimleri Genel Seçimlerden ayıran en önemli husus, belirlenecek adayın aday profilidir" diyen BDP Genel Merkezi, şunları ifade etti: "Belediye başkanı, meclis üyelikleri ve diğer seçilecek halk temsilcileri için belli kriterlerin olması bir zorunluluktur. Seçilecek kişiler mücadelenin yarattığı değerlere bağlı, halkın benimseyeceği kişiler olmalıdır. Seçileceği alanın dil ve kültürü ile uyumlu, çalışmayı seven, proje sahibi, emekçi ve oluşturulan demokratik sistemi benimseyen ve alınan kararları uygulamayı görev bilen bir yapıda olmalıdırlar."

KİŞİSEL VE AİLESEL DEĞİL, HALKIN ÇIKARLARI GÖZETİLMELİ

BPD, "Adaylarımız kişisel ve ailesel çıkarları değil, halkın çıkarlarını temsil ettiği bilincinde olmalı ve bu konuda halka söz vermelidir.  Kendini eğitmeye ve eğitilmeye açık olmalı, özgür belediyecilik modeli ve yerel yönetim anlayışımızı benimsemelidir. Partimizin adalet ve hakkaniyet ölçüleri temelinde adaylar emek sahibi, hak eden, aldığı görevi yapabilen, toplumda bir karşılığı ve temsil gücü olan kişiler olmalıdır" diye ekledi.

YÜZKIZARTICI SUÇLAR İŞLEMEMİŞ OLANLAR ADAY OLABİLİR

Genelgede devamla şunlar belirtiliyor: "Yüz kızartıcı suçlar işlememiş olan ve halk karşıtı bir geçmişi olmayan herkes aday olabilir. Ancak, geçen dönemde sıkça görülen aday adaylığı başvuruları sonrası yaşanan küskünlük hatta partimize karşı tavır alış vb çalışmalar, hiçbir biçimde benimsenmeyecek ve özel savaşın içimizde yarattığı etki ve bireysel hesapçılık olarak kabul edilecektir. Bu nedenle tüm aday adaylarının demokratik siyaset anlayışımız gereği aday kim olursa olsun seçimi halkın ve demokrasinin kazanması için elinden gelen her şeyi yapması ve karşıt duruma düşmemesi gerekir. Bu çerçevede tüm adaylar kendini tanıtma ve propagandasını yapabilmeli, fakat bu kendini tanıtma odaklı olmalıdır. Yoksa diğer adayları ithama varan biçimde karalayan vb. yaklaşımlar demokratik bir yarışın ve tarihi bir süreçten geçen halkımızın temsilcisi olmak isteyenlere yakışan bir tavır olmayacağı gibi tarafımızdan kabul edilmeyecektir."

KADIN KOTASI UYGULANACAK YERLER

Belediye başkanlıkları için Amed Büyükşehir, Lice, Eğil, Bismil, Bağlar, Silvan, Edremit(Van), İpekyol (Van), Özalp(Van), Hakkari, Yüksekova, Nusaybin, Derik, Mazıdağı, Cizre, Uludere, Varto, Bulanık, Diyadin, Mazgirt (Dersim), Ceylanpınar ve Pazarcık'ta Kadın kotası uygulanacak. Kadınlar, kadın kotasının dışındaki yerlerde de aday adayı olabilecekler.

Belediye ve İl Genel Meclisi Üyelikleri için, Tüm illerde, belediye ve il genel meclisi üyelikleri için adaylar il seçim komisyonu ve merkezi aday belirleme komisyonunca belirlenecek. Sıralaması da yine aynı komisyonlarca belirlenecek. Ayrıca BDP tüzüğünde de yer alan % 40 cinsiyet kotası uygulanacak.

 

Bu haber toplam 5385 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 17
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim