• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

Beden eğitimi ve oyunun çocukların gelişimine etkisi

Doç.Dr. Şükrü Bingöl

Beden eğitimi, bedensel gelişimi destekleyen, bireyin okul sonrasındaki hayatında iş ve sosyal faaliyetlerinde harcadığı enerjiyi en aza indirerek kullanmasına yardımcı olan, dolayısıyla organların kontrollü, yöntemli bir şekilde hareket etmesini sağlayan etkinlikler bütünüdür

Köylü, kentli, zengin, yoksul her çocuk bulunduğu yerin ve zamanın etkisi altında oyun oynamıştır.

Oyun kendine has kurallara sahip, sınırlı bir yer ve zamanda oynanan, katılımda gönüllülük isteyen ve içine kattığı her bireyi farklı diyarlara götüren eğlenceli etkinliklerin adıdır. Çocuğun eğitim sürecinde oyunların önemi büyüktür. Yaşamında ona yardımcı olacak davranış, bilgi ve becerileri oyun oynarken doğaçlama öğrenir. Oyunlar yardımı ile yeteneklerini geliştiren çocuk aynı zamanda kişilik gelişimine de destek sağlar. Yardımlaşma, dürüstlük, kazanma ve kaybetme değerlerini, toplumdaki rol ve görevlerini oyun yardımı ile kazanır.

Oyunun Çocuğun Fiziksel ve Psikomotor Gelişimine Etkisi

Gelişim, dokuların biyokimyasal yapısındaki olgunlaşma ve farklılaşmadır. Büyüme çocuğun fiziki gelişimi ile ilgili iken, gelişim psikomotor gelişim alanının ilgilendirir. Zıplama, hoplama, koşma gibi hareket içeren oyunlar sayesinde çocuğun sindirim, dolaşım ve solunum sistemi dengeli bir şekilde çalışır. Çocuk hareket ihtiyacını oyunlar yardımı ile karşılar.

Oyunun Çocuğun Zihinsel Gelişimine Etkisi

Bilişsel gelişim küçük çocuklarda hızlıdır; çünkü henüz keşfedilmemiş bir dünya onları beklemektedir. Yaş ilerledikçe bilişsel gelişim de orantılı olarak azalır. Hareket ve düşünce birbirini besleyen iki kavramdır.). İnsan eyleme geçmeden önce düşünür. Hayatın ilk iki yılında en önemli entelektüel kazanımlarından bir tanesi neden-sonuç ilişkisini kavrayabilmektir. Problem çözme, eşleme yapma, ayırma, birleştirme, gruplama gibi zihinsel işlemleri de oynadığı oyun içerisinde kavrar.

Oyunun Çocuğun Sosyal Gelişimine Etkisi

Sosyal gelişim; dengeli bir dizi, bireyin diğer insanlarla iyi iletişim kurmasını sağlayan pozitif bir şekilde tepki vermesini ve olumsuz sonuçlardan kaçınacak davranışlar sergilemesine yardımcı olan sosyal beceriler ve öğrenilmiş uyum sağlama davranışlarıdır.İşbirliği, sorumluluk, empati, öz kontrol ve özgüven sosyal gelişimin temel becerileri olarak değerlendirilir. Sosyal olma

yan çocukların diğer insanlarla iletişim kurarken bu yetenekleri edinmede ve hayatına uygulamada zorluk yaşadığı görülmektedir.Oyunun kendisinden çok çocuğun gelişimine olan katkısı önemlidir.

Çocuk için oyunun sonucu değil, süreci önemlidir.Spor aktivitelerine katılım çocuk için sosyal becerilerinin gelişimine, özgüveninin yüksek oluşuna ve grup içerisinde liderlik yönünün gelişimine katkı sağlar. Beden Eğitimi ve oyun dersi, sağlıklı, mutlu ve neşeli kişilerin yetişmesine yardımcı olurken topluma faydalı kişilerin gelişimine de katkı sağlamayı amaçlar.

Çocuğun Ahlaki Gelişimine Etkisi

Bireyde kişilik gelişiminin önemli unsurlarından biri de ahlak gelişimidir. Ahlak kişide doğuştan olmayıp yaşamı boyunca etkileşimlerinden ve çevresinden edindiği birikimlerle oluşturduğu bir duygudur.Centilmenlik, spor ahlakının vazgeçilmez ilkelerinin başında gelir. Her şeyden önce ahlaklı bir spor kültürünün oluşabilmesi ve sporun daha anlamlı olması için her sporcu bu ilkeyi kendinde yaşatmalıdır.

SONUÇ

Oyun, bazı ebeveynler için vücuttaki fazla enerjinin boşaltımı olarak görülse de aslında bundan çok daha fazlasıdır. Oyun sayesinde çocuk kimsenin öğretemeyeceği konuları kendisi oyun içerisinde deneyimleyerek öğrenme fırsatı bulur. Etraftan duyduklarını, doğru ya da yanlış olup olmadığını bilmediği davranışları oyun aracılığı ile sınayıp tecrübe eder ve tecrübelerini pekiştirerek kendisine yeni yaşamsal bilgiler kazandırır. Oyun, çocuğun en doğal öğrenme ortamıdır.

Kaynak: H.ALBAYRAK 2019

Bu yazı toplam 2234 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim