• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Berivanlar yılın ilk süt sağımına başladı!

Berivanlar yılın ilk süt sağımına başladı!
Hakkari’de küçükbaş hayvan besiciliği yapan vatandaşlar bahar aylarının gelmesiyle birlikte kato dağı eteklerine çıkarak yılın ilk süt sağımına başladı.

Hakkari’nin Kaval köyünde küçükbaş hayvan besiciliği yapan vatandaşlar bahar aylarında çatışma ve operasyonların eksik olmadığı kato dağı eteklerine çıkarak yılın ilk süt sağımına başladı.

Gündelik ev işlerinin yanı sıra yüksek rakımlı yaylalarda otlatılan koyunları bölgede “Berivan” olarak adlandırılan kadınlar tarafından sağılıyor.

Sağım alanında çift yönlü olarak tel örgülerle oluşturulan koridorda sıraya dizilen yüzlerce koyun ve keçi erkeklerin de yardımıyla tek tek sağılıyor.

Oldukça meşakkatli olan koyun sağımı yayla soğukları nedeniyle şimdilik günde bir kere yapılıyor. Sağılan koyun ve keçiler meraya bırakıldıktan sonra kalan sütle bu yıl doğan kuzular emziriliyor.


HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN


Yaylada uzun yıllardır çobanlık yapan Musa Duman isimli vatandaş, bölgedeki olaylar nedeniyle 1993 yılında köylerinden göç etmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, geldikleri köylerinde tekrardan hayvancılık yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Duman,” 1993 yılında terör nedeniyle köylerimiz boşaltıldı. Bir çoğumuz batı illerine göç etmek zorunda kaldık. Şimdi serbest edildiği için köylerimize tekrardan geri döndük. Hayvancılıkla uğraşmaya devam ediyoruz. 4 gün önce berivanlarımızla yaylaya geldik.

Havalar ısınınca daha yüksek yaylalara çıkacağız. Hayatımızdan memnunuz ve yaşamak istiyoruz. Tek geçim kaynağımız hayvancılık.

Köy ve yaylalarımızda rahatça hayvancılık yapmak istiyoruz. Üzerimizde herhangi bir baskı ve yasak yok. Çok mutluyuz ve inşallah böyle devam eder” diye konuştu.

Kato dağı eteklerinde berivanlık yapan ve Kürtçe konuşan Halime Kaval ise, hayvancılıkla uğraştıklarını ve bahar aylarının gelmesiyle tekrardan yaylalara çıktıklarını söyledi.

Kaval,” Köy halkıyla sabahın erken saatlerinde yaylaya çıkıyoruz. Günümüz piknik tadında geçiyor. Bazıları için buradaki işimiz oldukça zor görünüyor olabilir.

Ama bize göre pek zor değil. Koyunlarımızdan elde ettiğimiz sütleri eve götürüyoruz. Sütten yoğurt, peynir ve tereyağı elde ediyoruz. Yıllarca şehir hayatında yaşadık.

Köylerimiz serbest edilince tekrardan köylerimize geldik. Şehir gürültüsünden ve işsizlikten bunaldık. Ata toprağımız bize tatlı geliyor. İnşallah daha güzel günler görürüz” şeklinde konuştu. İHA
 

Bu haber toplam 2948 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim