• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

BİR GARİP İŞ..!

H. Aziz Hatipoğlu

Kişi ve şahıslar bazen olmadık işler yaparlar. Bunu yapanlar bunun farkına varmayabilir, ama dışarıdakiler bunu pekâlâ görürler. Bazen uyarır ve bazen de ikaz ederler.

Bazen de kurumlar aynı hataya düşer olmadık işlere imza atarlar.

Belediyemizin yaptığı ve bize göre tuhaf ve garip olan bir uygulamayı bugün köşeme taşıyorum.

Belediyenin hizmetlerinden bir tanesi de şehre park ve bahçeler kazandırmak, yeşil alanlar oluşturmak ve halkın dinlenmesini ve rahat etmesini sağlamaktır.  

Bunun yolu şehri yeşillendirmek, yol kenarlarına, refüjlere ve park ve bahçelere ağaç dikip şehri güzelleştirmekten geçer. Bunun için çalıştırdığı çevre mühendislerine gerekli projeleri yaptırır, halkın rahat nefes alacağı, dinleneceği ve oturacağı alanları hazırlar.

Önemli bir gider ve masrafı da olur bu çalışmalarla.

Hakkâri ilk kez geçen kayyum başkan döneminde birçok park ve yeşil alanlara kavuştu. Hemen hemen her mahalleye bir çocuk oyun parkı kurdu. Bunun etrafına ağaçlar dikerek yeşillendirme çalışmaları başlattı. Çimler ektirerek yeşillendirmeye çalıştı. Oturma alanları ve kamelyalar yaptırarak vatandaşların buralarda oturmalarını, sohbet etmelerini ve dinlenmelerini sağlamaya çalıştı.

Yeni Başkan Cihan Karaman bu yeşil alanları artırma çalışmalarına girişti. Ama bir bakıyorsunuz çarşı içi refüjlerde ve belediye önünde yeşillendirme çalışmaları yapılırken geçen başkan döneminde açılan parklardaki ağaçlar ne yazık ki kurumaya yüz tutmuş ve bakımsız kalmışlardır.

Çoğu parklardaki ve özellikle Hakkâri’nin en büyük parkı Kent Parkta ağaçlar kurumaya yüz tutmakta ve sararıp solmuş bulunmaktadır.

Evet, ağaçlandırma çalışmaları güzel, iyi, gerekli. Lakin daha önce dikilmiş bulunan ağaçların ve yeşil yapraklı bitkilerin koruması da gerekli.

Anlayamadığımız bir yandan bunları sulamayarak kuruturken diğer yandan bu yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları nedir?

Elimizdekini, hizmete soktuklarımızı ve yeşillendirdiğimiz parklardaki ağaçlara sahip çıkalım. Sulayalım, solmasına ve kurumasına fırsat vermeyelim.

Çünkü yeşil hayattır, yeşil medeniyettir ve yeşil güzelliktir. Yeşil oksijen deposudur. Yeşil geleceğimize bırakacağımız yaşanabilir bir çevredir.

Atalarımızın güzel bir sözü vardır. Yeşili görmeyen göz kördür diye. Yeşillendirmeye halk olarak ta destek verelim, bunlara zarara verenlere mani olalım. Ağacı sevelim ve Onları koruyalım.

Gerekirse İş Kur bünyesinde belediyeye alınan elemanların bir kısmı bu parklarda görevlendirilerek ağaçların ve yeşilin solmasına, kurumasına ve heba olmasına engel olunmalıdır.

“Bir ağaç bir insan” projesi başlatılarak her bir insanımız ağaç dikme, ağaca sahip çıkma ve gelecek kuşaklara yeşil ve yaşanabilir bir Hakkâri bırakma çalışmalarını yaptırmalıdır.

Haydi, yeşil bir Hakkâri için el-ele!

Bu yazı toplam 6377 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim