• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

BİR KAYAK TESİSİNİN BİR İL’E ETKİLERİ

H. Aziz Hatipoğlu

Kışın uzun hüküm sürdüğü ve kar yağışının yoğun yaşandığı Hakkâri’de açılan bir Kayak Tesisinin bu ilin yaşam ve ekonomik hayatı üzerinde ne denli etkiler yarattığını insan görerek inanıyor.

Ekonomik olarak geri kalmış ve memur statüsündeki bir yerde oluşturulan çok basit ve yalın bir kayak tesisinin bile bu yöreyi ne denli değiştirdiğini, ne denli burada yaşamı etkilediğini ve ne denli ekonomiye bir canlılık kazandırdığına şahit oluyor insan.

Mergabütan kayak tesislerinden bahsediyoruz.

Mergabütan kayak tesisleri Hakkâri merkeze 8-10 kilometre uzaklıkta. Merzan mahallesinin üst kısmında bulunan Mergabütan bu mahallenin yazın yaylası durumundaydı. Yaz başlangıcında sürü sahipleri buraya çıkar kara kıl çadırlarını kurar hayvanlarını otlatır, sağar ve beslerlerdi. Yüksek yaylada her daim hayvanlar için gür ve güzel otlar bulunur ve kaynaklarından hayvanlar sulanırdı.

Buranın kayak için uygun olduğunun belirlenmesinden sonra buraya bir kayak tesisinin kurulmasına karar verildi ve kısa zamanda bu tesisin yapımı gerçekleşti. Akabinde telesiyejler kuruldu. Kasım ayının başından Mart ayının sonlarına kadar burada kayak severler gerek hafta sonu ve gerek hafta içi gelerek gönüllerince kayak kaymaya ve zamanlarını buralarda geçirerek eğlenmişlerdi.

Daha sonra ilk kez 2018 yılında Hakkâri Valiliği ve Gençlik Spor Müdürlüğünce Mergabütan kayak tesislerinde bir etkinlik “Kış Festivali” kayak etkinlikleri düzenlenerek buraya binleri bulan kayak severler ve doğaseverleri gelip eğlendiği, stres attığı ve zamanlarını spor ve etkinliklerle geçirecekleri bir şölene dönüştürdüler.

Başta sadece bir kafeterya ve basit bir telesiyej bulunan bu tesisin yeterli olmadığı görülmüş ve 2019 yılında yani geçen yıl telesiyejler daha modern ve kayak mesafeleri daha uzağa götürülecek şekilde düzenlendi. Akabinde Valimiz Sayın İdris Akbıyık’ın girişimleri ile DAKA projesi çerçevesinde burada 150 yataklı bir otelin yapımı kararlaştırıldı ve ihaleye verildi. 2020 yılı içerisinde bu otel inşaatına başlanacak ve kısa sürede faaliyete geçirilmesi beklenmektedir.

Hafta sonları Hakkâri Cadde ve sokaklarında kayakları ellerinde olan ve arabalarını hazırlayıp sabahın erken saatlerinde kayak tesisinin bulunduğu Mergabütana yoğun bir ziyaretçi akınını görüyorsunuz. Keza gün içinde de taksi ve özel vasıtalarla buraya gelen insan sayısı binleri bulmakta ve yüzlerce araçlık bir konvoy sıralanmaktadır.

İlin en üst yöneticilerinden tutun, halkın her kesiminden ve öğrencilerin katılımı ile adeta bir şölen ve şenlik yerine dönen Mergabütan Kayak tesisleri Hakkâri’nin sosyal yaşantısına çok olumlu izler bırakıyor. Şimdilik İl’e hizmet eden bu tesisin yarın yapılacak ve faaliyete geçecek 150 yataklı otel tesisi ile ünü il dışına çıkacak.

Başta yakındaki Van ilinden ve İran ile Irak gibi ülkelerden de buraya kayak yapmaya gelecek birçok insan ağırlanacak ve Hakkâri ekonomisine ve turizmine önemli katkılar sunacaktır. Hele ki burada yapılacak bir festival (Kış Festivali) Hakkâri’nin adının daha çok duyulmasına, turistlerin bu yöreye akın yapmasını sağlayacaktır.

Turist demek döviz, kazanç ve hareket demek!

Bu da kapalı kutu durumundaki Hakkâri’nin çehresinin değişmesine, tanınmasına, kalkınmasına ve buradaki halkın refah seviyesinin artmasına imkân sağlayacaktır.

O günleri arıyor gözlerimiz.

Çok uzak mı dersiniz?

Bu yazı toplam 2041 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim