• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C

BİR ÜNİVERSİTE DRAMI

H. Aziz Hatipoğlu

Hakkâri’yi Türkiye’deki illerden ayıran birçok özellikleri vardır. Bunları sıralarsak şöyle sonuçlar ortaya çıkar.

Türkiye’nin en dağlık yöresidir.

Türkiye’de aynı yolla girilen ve aynı yolla çıkılan tek yeridir. Kısacası Türkiye’nin tek çıkmaz ilidir.

Türkiye’de sanayisi olmayan nadir yerlerindendir.

Türkiye’de konut satışlarının hemen hemen olmadığı (2017 yılında bir konut satılmıştır.) tek yerdir.

Türkiye’de folklor oyunlarının soldan oynandığı tek yerdir.

Türkiye’de il düzeyinden ilçeye taşınması öngörülen tek yeridir.

Ve Türkiye’de Üniversitesi açıldığı halde aradan on yıl geçmesine rağmen halen Üniversite Yerleşkesine kavuşmayan tek yeridir Hakkâri.

Geçen gün bir iş dolayısıyla Hakkâri’nin Keklikpınar Mahallesinde bulunan Üniversite yerleşkesine gitmek istedim. Tuttuğum taksiyle gittiğim bu yerde in ve cinler top oynuyordu. Kısacası kimsecikler yoktu. Yerleşke (!) deyim yerindeyse virane ve etrafında yeller esiyordu. Ne rektör, ne dekan, ne öğretim görevlileri, ne öğrenciler ve ne de çalışanlar vardı.

2008 yılında Hakkâri Üniversitesinin açılışı için karar alındığında yer için çalışmalar başlatılmış ve zaten dağlık olan bu yerde bula bula zemininin kaymakta olduğu bilinen bu yerde her ne hikmetse karar kılınmıştı.

Hakkâri’yi bilenlerin defaten dile getirdikleri ve bu yerde inşaatların yapılamayacağı, yapılsa bile zemininin her daim kaymakta olduğundan kısa zamanda binalarda çatlakların ve akabinde yıkımın olacağını söylemelerine rağmen bu yer alınmış ve milyonlarca lira istimlak bedeli ödenmiştir.

Yer alımından sonra Üniversite yerleşkesinin imarı için ihaleler açıldı ve ihaleyi alan firma bina inşaatları için çalışmalara başladı. İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümünce yapılan yeraltı fizibilite raporlarıyla yer etüdü yapıldığı ve zeminin sağlam(!) olduğu söylendi. İnşaat işini alan firma da çalışmalarına başladı. Yer sıkıntısı ve diğer sıkıntılarla ihaleyi alan firma ekonomik krize girerek çalışanlarına ödemeyi yapamayarak işten el çekti.

Bu kez inşat işini TOKİ üstlendi ve üniversite yerleşkesindeki yapımı tamamlanan ve yapımı yarım kalmış ve kısmen çökmüş ve çatlaklıklar oluşmuş binaların onarımı ve tadilatı için üniversite tamamen boşaltılarak Hakkâri Üniversite Rektörlüğünün Merzan mahallesindeki Üniversite Sosyal Hizmet binasına taşınması kararlaştırılmıştı.

Şimdi 2018 yılı için TOKİ’nin bu inşaatlara nasıl bir uygulama yapacağı, çatlamış ve çökmüş binaları onaracaklar mı yoksa yıkıp yeniden yapacaklar mı sorusu sorulmakta ve aradan geçen on yıla rağmen Hakkâri Üniversitesinin halen yerleşkesine kavuşmadığı ve kavuşmasının da uzun bir zaman alacağı gözlenmektedir.

Diğer illerdeki üniversiteler yerleşke ve kadrolarını tamamlayıp bilim ve ilim çalışmalarını sürdürürlerken Hakkâri Üniversitesi halen yerleşkesine kavuşmanın günün saymaktadır.

Hakkâri Üniversitesinin kısa dramını aktardım yukarıya.

Ömür yeterse Hakkâri Üniversitesinin yerleşkesini de bekleyip göreceğiz inşallah.

Ne dersiniz fazla bir zaman mı alacak?

Bu yazı toplam 3909 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim