• BIST 9079.97
  • Altın 2318.68
  • Dolar 32.3487
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

BMGK’den IŞİD’e karşı karar

BMGK’den IŞİD’e karşı karar
ABD ve Avrupa Birliği (AB)’den sonra Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nden IŞİD ve El Nusra çetelerine karşı önlem alınması kararı.

Konsey tarafından kabul edilen karar tasarısı ile IŞİD, El Nusra ile El Kaide’ye yakın gruplara yönelik bir dizi yaptırıma gidilmesi öngörülüyor. Konsey’den Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bir uyarı geldi. Tasarıda ‘cihatçıların’ Suriye ve Irak’a geçişine izin veren ülkeler ile onlarla ticari ilişkiler içinde olacaklar kesin bir dille uyarılıyor.

Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi Britanya tarafından getirilen öneride, Suriye ve Irak’taki vahşi katliamları ile gündem olan IŞİD ile El Nusra çetelerine yönelik önlemler alınması kabul edildi. Oy birliği ile kabul edilen karar tasarısında IŞİD ve El Nusra liderlerinin de aralarında olduğu 6 kişinin isimlerinin uluslararası yaptırım uygulanan listeye alınması öngörülüyor.

Karar tasarısında IŞİD ve El Nusra çetelerinin Suriye ve Irak’taki eleman kazandırma ve finansal faaliyetlerinin önüne geçilmesi yönünde harekete geçilmesi isteniyor. BM Şartı’nın VII’inci bölümü kapsamında kabul edilen karar tasarısı ile IŞİD ve El Nusra’ya karşı yaptırım ve güce başvurma imkanı tanınıyor, ancak askeri bir harekata izin vermiyor.

Konsey’in karar tasarısında IŞİD, El Nusra ve El Kaide’ye bağlı tüm grupların eleman kazanma çabalarının önlenmesine öncelik veriyor.

Oylama sonrasında açıklama yapan ABD Temsilcisi Samantha Power, Güvenlik Konseyi’nin ‘kararlı ve ortak’ tutumunu ve ‘kesin önlemler alma isteğini’ selamladığını söyledi. Power, Suriye’deki iç savaşta yer alan ve ülke dışından gelen kişilerin sayısının 12 bin olarak tahmin edildiği bilgisini verirken, ‘yeni bir terörist cephe’ oluştuğuna dikkat çekti.

‘GEÇİŞE İZİN VERİLMESİN’

Güvenlik Konseyi kararında ayrıca, IŞİD ve El Nusra’ya katılacak çetelerin sınırlardan ve ya transit olarak geçişinin engellenmesi de isteniyor. Kararda, “Konsey, tüm üye ülkelerden yabancı terörist savaşçı akışının engellenmesi için ulusal düzeyde önlem alınmasını talep ediyor” denildi. Çetelere eleman kazandırmaya yönelik çalışmalar yürüten kişilere karşı yaptırım uygulanması da kararda yer aldı.

DİREKT VE YA ENDİREKT TİCARİ ALIŞVERİŞ MAHKUM EDİLDİ

BM Güvenlik Konseyi karar tasarısında Suriye ve Irak’ta petrol bölgelerini elinde bulunduran çetelerle ticari ilişkilerin yaptırımlarla cezalandırılması öngörülüyor. Kararda, “Konsey, petrol bölgeleri ve diğer potansiyel olarak kazançlı yapıları elinde bulunduran ‘cihatçılarla’ direkt ve ya endirekt tüm ticari ilişkileri mahkum eder. Böylesi bir ticaret maddi yardım olarak görülebilir ve yaptırımlara yol açabilir” cümleleri de yer aldı.

Öte yandan, Kanada hükümeti de IŞİD çetelerine karşı savaşan Kürt güçlerine silah yardımı yapılacağını duyurdu.anf

Bu haber toplam 2667 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim