• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Bu ürünlere dikkat edin!

Bu ürünlere dikkat edin!
Varlıkları hayatımızı kolaylaştıran plastikler işlevsel, hijyenik, hafif, dayanıklı ve ucuz olması nedeniyle hayatımızda çok önemli bir yer kaplıyorlar.

Bakın biz plastikleri nerelerde kullanıyoruz; Hayatımızın en değerli varlıklarını beslerken; biberonlar, mutfaktaki kap kacaklar, su bidonları, buzdolabında gıdaları saklamak için kullandığımız poşetler, çöp kovaları, fırın kapları, plastik kaşık ve çatallar, plastik yada köpük bardaklar, plastik maddeden yapılmış duş lifleri, plastik bidonlarda ya da şişelerde turşu kurma, yağlarımızı saklama ve daha neler neler.

Plastikler Bize Nasıl Zarar Veriyor?

Plastikler Bisfenol A malzemesi içeriyorlar. Bu madde sıcakla temas ettiği zaman kanserojen bir madde haline geliyor. Bebek biberonlarını ısıtarak mama hazırlamak, plastik bir kapta hazırladığınız bir gıdanın üzerine sıcak su dökmek, plastik fırın kaplarında yemek hazırlamak, plastik yada köpük bardaklarda sıcak içecekler tüketmek bizi kansere daha da yaklaştırıyor.

Yüzyılımızın hastalığı olan kanserin giderek artmasına bir çoğumuz şaşkınlıkla bakıyoruz fakat bilinçli bir şekilde yaşantımıza bakarsak bizi kansere taşıyan nedenleri görür ve bunlardan uzak durma yollarını hayatımıza taşırız.

Plastiklerin Dönüştürülmesi

Özellikle atık plastikler toplanarak geri dönüşüm tesislerinde dönüştürülmektedir. Atık plastik maddeden üretilen siyah torbalar, insan sağlığını tehdit etmektedir.

Genellikle seyyar satıcı ve pazar esnafının kullandığı bu poşetler, pet şişe, kova ve tıbbi atık gibi maddelerin toplanarak tekrar işlenmesiyle üretilmektedir.

Artık maddelerin dönüştürülmesi sırasında şeffaflaştırma mümkün olmadığı için koyu tonlarda renklendirme yapılarak yeniden kullanım için dönüştürülmektedir.

Türk Gıda Kodeksi'ne göre, gıda maddelerinin hijyenik olmadan dönüştürülen koyu renkli torbalarda taşınması ve muhafaza edilmesi yasak. Siyah renkli naylon torbaların içinde barındırdığı mikroorganizmalar insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit. Ancak şeffaf poşetlere göre daha ucuz olduğu için esnaf tarafında yoğunlukla bunlar tercih edilmektedir.

Plastikleri Hayatımızdan Nasıl Çıkartabiliriz?

Örneğin içmek için aldığımız sular çeşme sularına göre daha aşındırıcıdır, bu nedenle güvenilir markaları tercih etmeliyiz. Cam sağlıktır, sularımızı cam sürahilere koymalı, cam saklama kapları kullanmalı, cam bardaklarda su ya da çay içmeli, bebeklerimize cam biberon almalıyız.

Market alışverişlerinde cam saklama kaplarında bulunan ürünleri tercih etmeliyiz. Özellikle plastiklerin sıcakla temasından kaçınmalıyız. Aile büyüklerinin hikayelerini dinleyip onlardan tavsiyeler almalıyız. Onların gıda saklama koşulları şüphesiz bizimkilerden çok daha sağlıklıydı.

Peki Plastik Poşetler?

Plastik poşetler günlük yaşantımızda en sık kullandığımız malzeme haline gelmiş durumda. Marketlerden, pazarlardan aldığımız plastik poşetler ciddi bir şekilde çevre kirliliği oluşturuyor. Bu nedenle geri dönüşüm ülkemizde de önem kazanmaya başladı. Belediyeler bir çok bölgeye kağıt, cam ve plastik konteynırları koyuyor.

Bu konuda bilinçli olursak kendi hayatımızı ve hayvanların yaşamını korumuş oluruz. Eğer çevrenizde kağıt, cam ve plastik konteynırlar bulunmuyorsa, siz evinizde çöpleri bu şekilde sınıflandırarak ayırırsanız, çöp toplayıcılar bunları ilgili yerlere ulaştıracaklardır.

Plastik poşetleri hayatımızdan yavaş yavaş çıkarmalıyız. Bunu yapmak tamamen mümkün olmasa da, günlük kullandığınız poşet sayısını azaltmak bile sosyal sorumluluk için küçük bir adımdır.

Örneğin; pazara arabayla çıkın ve pazardan aldıklarınızın mümkün olanlarını arabaya poşetsiz yerleştirin, markete yada pazara anneanelerimizin bir zamanlar yaptığı gibi file ya da bez poşetlerle gidin, pazardan aldığınız meyve ve sebzeleri kağıtlarda muhafaza edin veya sağlıklı kaplarda saklayın.

Başlangıçta tüm bunlara alışmak kolay olmayacaktır fakat çocuğunuzun ve kendinizin sağlığını düşünüyorsanız, çocuğunuza güzel bir dünya bırakmak istiyorsanız, siz de bir yerden başlamalısınız.

Haftada 6 adet poşet az kullanırsanız, bu, ayda 24 torba, yılda 288 torba, ortalama bir yaşam süresince 22 bin 176 torba eder. Ülkemizde her 5 kişiden biri bunu uygulasa yaşamımız süresince 31 milyar 46 milyon 400 bin adet poşetten kurtulmuş oluruz.

Plastiklerin Hayvanlar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Çevreyi bilinçsizce plastik atıklarla kirlettiğimizde, hayvanlara da korkunç derecede zarar vermiş oluyoruz. Örneğin; dünyada hemen her deniz kuşunun midesinde plastik atık bulunuyor.

Balinalarda yapılan otopsilerde, midelerinin polietilenlerle dolu olduğu tespit ediliyor. Plastik atıklardan dolayı her yıl 100,000 ´in üzerinde balina, fok, su kaplumbağası ve kuş ölüyor.

Plastik bardaklarda tüketilen çay ve kahve gibi içeceklerin erkeklerde kısırlığa neden olduğu da açıklandı.

Kahve ve çay gibi sıcak içecekler için kullanılan plastikten üretilen bardakların, kanserojen bir madde olarak bilinen benzenden üretildiğini ve bu bardakların özellikle erkeklerdeki testosteron hormonunu etkileyerek, erkeklerde kısırlık ve güçsüzlüğe neden olduğu biliniyor.

Kaynak: mahmure.hurriyet.com.tr




 

Bu haber toplam 3520 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim