• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Bugün 10 Ocak Çalışa(maya)n Gazeteciler Günü

Bugün 10 Ocak Çalışa(maya)n Gazeteciler Günü
AKP tarafından Kürdistan'da başlatılan topyekün imha konsepti kapsamında, gerçekleri Kürt halkına ve Türkiye toplumuna ulaştırmaya çalışırken gözaltına alına alındı.

AKP tarafından Kürdistan'da başlatılan topyekün imha konsepti kapsamında, gerçekleri Kürt halkına ve Türkiye toplumuna ulaştırmaya çalışırken gözaltına alınan, tutuklanan ya da darp edilen gazetecilerin çalışmalarına yönelik engellemenin 6 aylık bilançosu, yalnızca AKP iktidarı ve iktidarın politikalarına yakın gazetecilerin "özgür" koşullar altında çalışabildiğinin kanıtı niteliğinde. 

Bugün yalnızca AKP iktidarı ve iktidarın politikalarına yakın gazetecilerin "özgür" koşullar altında çalışabildiği 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü. Gazeteci meslek örgütleri ile gazeteciler, 10 Ocak dolaysıyla uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF) "Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi" raporunda dünya basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 149'uncu sırada yer alan Türkiye'de, yaptıkları haberler gerekçe gösterilerek çalışma hakları ellerinden alınan tutsak gazetecilere dikkat çekecek.

Yalnızca AKP iktidarı ve politikalarına yakın olan gazetecilerin "özgür" olabildiği Türkiye'de Kürt gazeteciler Kürdistan'da devlet eliyle gerçekleştirilen katliam ve yıkımı haberleştirdikleri için başlarına silah dayanarak, ölümle tehdit edilirken, iktidar politikalarını eleştiren gazeteciler ise cezaevine girme tehdidiyle karşı karşıya kalıyor.

Özellikle 7 Haziran yenilgisinin ardından başlatılan abluka ve katliamların sürdüğü Kürdistan kentlerinde Kürt halkına yönelik devlet zulmünün tanıklığını yapan Kürt gazetecileri "Ak Saray"ın talimatıyla hedef alan devlet güçleri, Türkiye'de ise iktidarın katliamlar üzerinden yaptığı kirli ittifakı topluma ulaştıran, kendisine muhalif gazeteci ve basın kurumlarını hedef alıyor. 

10 Ocak Çalışa(maya)n Gazeteciler Günü'nde, Türkiye ve Kürdistan'da AKP Hükümeti'nin emrindeki Telekomünikasyon Daire Başkanlığı (TİB) tarafından 28 kez engellenen ajansımız muhabirlerinden Nedim Oruç ve İdris Yılmaz ile Jin Haber Ajansı (JİNHA) muhabiri Rojda Oğuz'un da aralarında bulunduğu 34 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle halen tutuklu bulunurken, İçişleri Bakanı Selami Altıok imzalı "Gizli" belge çerçevesinde oluşturulan "havuz koordinasyonu" Kürdistan'a yönelik başlatılan algı operasyonunun kanıtı niteliğinde. 

AKP tarafından Kürdistan'da başlatılan topyekün imha konsepti kapsamında gerçekleri Kürt halkına ve Türkiye toplumuna ulaştırmaya çalışırken gözaltına alınan, tutuklanan ya da darp edilen gazetecilerin aynı zamanda Anayasal hak çalışmalarına yönelik engellemenin 6 aylık bilançosu şu şekilde:

4 Ağustos

*Yüksekova Emniyet Müdürlüğü'ne roketatarlı saldırının ardından olay yerinde haber takibi yapan DİHA muhabiri Nedim Türfent, özel harekat timleri tarafından, "Defol git, çekme! Bir daha çekersen kafana sıkarız!" denilerek ölümle tehdit edildi. 

10 Ağustos

*Diyarbakır Lice'de, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı'na yapılan saldırın ardından yapılan gözaltıları çeken muhabirlere polis tarafından ateş açıldı. 
*DİHA muhabiri Gökhan Altay, Hakkari'de haber takibi sırasında gaz fişeği ile yaralanarak 10 metrelik uçurumdan düştü. 

11 Ağustos 

*Diyarbakır'ın Sur ilçesinde abluka protestosunu takip eden DİHA muhabirleri "Sizin burada ne işiniz var? Hep burada mı bekliyorsunuz? Neden buradasınız?" sorularına maruz kalarak polisin "Buradan gidin, yoksa başınıza bir şey gelebilir" tehdidiyle karşılaştı. 

25 Ağustos

*Silvan'da halkın denetiminde bulunan mahallelere zırhlı araçlarla girmek isteyen polis ile özsavunmada olan gençler arasında yaşanan çatışmayı takip eden DİHA ve JİNHA muhabirlerinin üzerine zırhlı araç süren polis, "Sizlerle sonra görüşürüz" şeklinde tehdit etti. 

26 Ağustos

*DBP tarafından Lice ve Silvan'da yaşananlara dikkat çekmek amacıyla kepenk ve kontakların kapatıldığı Diyarbakır'da başlatılan "Hayatı durdurma" eyleminde polis, haber takibi yapan ajansımızın muhabirlerine hedef gözeterek gaz bombası attı.


27 Ağustos 

*DBP ve HDP il örgütleri tarafından Van'ın İpekyolu ilçesi Karşıyaka Mahallesi'nde polisin baskılarını protesto etmek amacıyla yapılmak istenen basın açıklaması için toplanmaya başlayan yurttaşlara, polis saldırdı. Gaz bombaları ve plastik mermilerle yapılan saldırıda muhabirimiz Selman Keleş kafasına isabet eden gaz bombası ile yaralandı.

28 Ağustos

Haber takibi için Diyarbakır'a gelen Vice News muhabiri Jake Hanrahan, kameramanı Philip Pendlebury, Süleymaniyeli olduğu belirtilen tercümanları ve ismi öğrenilemeyen bir yabancı uyruklu gazeteci, Sur ilçesinde gözaltına alındı.

1 Eylül

*Birleşik Haziran Hareketi'nin 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Tünel Meydan'ından Galatasaray Meydan'ına gerçekleştirmek istediği yürüyüşe tazyikli su ve plastik mermilerle saldıran polis, Mücadele Birliği muhabiri Serpil Ünal'ı gözaltına aldı. 

2 Eylül

*Ankara'da Yüksel Caddesi'nde kitap standı açan sol sosyalist gruplara keyfi bir şekilde müdahalede bulunan polis, haber takibi yapan muhabirimiz Fethi Balaman'ı darp ederek gözaltına aldı. 
4 Eylül

*Diyarbakır'ın Hani-Lice-Kocaköy üçgeninde bulunan Hurê (Göneç) köyündeki canlı kalkan eylemini takip ettikten sonra Lice merkeze dönen muhabirimiz Behçet Bayhan, TEM Şubesi'ne bağlı polisler tarafından gözaltına alındı. 

5 Eylül

*Şırnak'ın Cizre ilçesinde Kobanê Caddesi'nde polis saldırısını görüntülemek isteyen DİHA muhabiri Nuri Akman ve Cihan Ölmez, polislerin silahlı saldırısına maruz kaldı. Polis, akrep tipi zırhlı araçtan muhabirlerin bulunduğu yeri yaylım ateşine tutarken, 2 muhabir ara sokağa atlayarak kurşunların hedefi olmaktan kurtuldu. 

6 Eylül

*Diyarbakır'ın Sur ilçesinde özel harekat polislerinin ablukası sonrası çıkan çatışmalar sırasında haber takibi yapan JINHA muhabiri Şehriban Aslan, özel harekatçıların açtığı ateş sonucu yaralandı. 

9 Eylül

*Hakkari'de polis ve özel hareket timleri sabaha karşı yaptıkları ev baskınında İhlas Haber Ajansı (İHA), Hakkari muhabiri Feyzullah Taş'ı gözaltına aldı. Baskında Taş'a ait bilgisayar ve telefona polisler tarafından el konuldu. 

*Şırnak'ın Cizre ilçesinde, polislerce ablukaya alınan Cudi, Yafes, Nur ve Sur mahallelerindeki süren polis saldırılarını görüntülemeye çalışan DİHA muhabirlerinin üzerine zırhlı araçlardan hedef alarak ateş açtı.

11 Eylül

*Türkiye ve Kürdistan'ının birçok kentinde Cizre'deki devlet terörünü kınamak ve Cizre halkının direnişine destek olmak amacıyla yapılan eylemlerde Mersin'in Akdeniz ilçesinde farklı mahallelerde haber takibi yapan DİHA muhabirleri Erdoğan Alayumat, Berivan Altan ve Ahmet Kanbal gözaltına alındı. Gözaltına alınan Kanbal, götürüldüğü emniyette ajanlık dayatmasına maruz kaldı. 

13 Eylül

*"Cizre halkının yanındayız" sloganıyla Barış Bloku tarafından Taksim'de düzenlenen basın açıklamasına saldıran polis, fotomuhabiri Kemal Aslan'ı plastik mermi ile başından yaraladı. 

15 Eylül

*Şırnak'ın Cudi Dağı eteklerindeki Heştan (Yoğurtçular) köyü kırsalının bombalanması sonucu yaşamını yitiren 5 HPG'liden Emrah Yılmaz'ın (Avareş Colemerg) cenazesinin getirileceği Hakkari Devlet Hastanesi önünde bekleyen kitleye saldıran özel harekat timleri, haber takibi yapan DİHA muhabiri Gökhan Altay'ı aralarına alarak darp etti. 
28 Eylül

* Diyarbakır'da DİHA, Azadiye Welat, Aram Yayınları ve KURDİ-DER'in bulunduğu binaya silahlarla baskın düzenleyen polis "makul şüphe" gerekçesiyle DİHA, Azadiya Welat ve Kurdi-Der çalışanı 32 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltındaki gazetecilerin el ve yüzlerinde "barut izi araması" yapıldı. 

30 Eylül

*Bitlis'e bağlı Olek köyünde bulunan "Xerzan Şehitliği"nin askerler tarafından yıkılması üzerine bölgeye gitmek isteyen ve aralarında DİHA muhabiri Uğur Yılmaz'ın da bulunduğu 8 kişi, askerler tarafından gözaltına alındı. 

4 Ekim 

*Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde sokağa çıkma yasağını takip eden Özgür Gün Tv çalışanı Murat Demir ile DİHA muhabiri Serhat Yüce kamera ve makinelerine el konularak gözaltına alındı. Polis tarafından başına silah dayanan muhabirimiz Yüce ve Demir, emniyetteki işlemleri sırasında da, "Bir daha alınırsanız durum farklı olur" denilerek tehdit edildi. 


14 Ekim 

*Bulanık ile Varto arasındaki kırsal bölgede başlatılan askeri operasyon üzerine olası çatışmaların önüne geçmek için canlı kalkan olan yurttaşlara saldıran askerler haber takibi yapan DİHA muhabiri Cüneyt Duran'ın da bulunduğu 25 kişiyi gözaltına aldı. 

*Şırnak Silopi'de çarşı merkezinde bir aracı durdurarak içindekileri gözaltına almaya çalışan özel timler, yurttaşların tepkisine rağmen araç içerisinde bulunan 3 yurttaşı ve yaşananları görüntülemek isteyen DİHA muhabiri Nedim Oruç'u darp ederek gözaltına aldı.

*Van'da polisler ile yaşanan çatışmayı takip etmek isteyen Doğan Haber Ajansı (DHA) Van Büro Muhabiri Osman Bekleyen'e saldıran polis, muhabiri darp ederek gözaltına aldı. 

16 Ekim 

*"Şehit Amed ü Şehit Hevidar Şehitliği"ne yönelik saldırıya engel olmak için canlı kalkan eylemini sürdüren yurttaşlara ulaşmaya çalışan Özgür Gün TV muhabirleri Doğuş Kotay ve Murat Demir'in de içinde bulunduğu araç askerler tarafından tarandı

21 Ekim 

*Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi'nde HDP ve DBP tarafından yapılmak istenilen yürüyüşe izin vermeyen polisler, DİHA muhabirleri Selman Keleş ve Erkan Şahin'in aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

1 Kasım 

*Van'ın Muradiye ilçesinde sandıkların güvenliği için ilçede dolaşan HDP'lilere ve gazetecilere saldıran AKP'liler, gazeteci Remzi Solmaz'ın fotoğraf makinesi ve kamerası kırdı. Solmaz'ın yüzüne aldığı darbeler nedeniyle dişleri kırıldı.

3 Kasım 

*Nokta dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan, "Halkı suç işlemeye tahrik etme" suçlamasıyla tutuklandı. 

13 Kasım

*Van Erciş'e bağlı Tendürek (Gergili) Mahallesi'ne yönelik ablukayı protesto etmek amacıyla ilçe merkezinde toplanan kitleye saldıran polisler, haber takip eden DİHA muhabiri İdris Yılmaz, JİNHA muhabiri Vildan Atmaca, İMC muhabirleri Bekir Güneş, Ruşen Takva'yı gözaltına aldı. Emniyete götürülen İMC muhabirleri serbest bırakılırken, JİNHA Muhabiri Vildan Atmaca ile DİHA muhabiri İdris Yılmaz, "örgüt propagandası" ve "Cumhurbaşkanına hakaretten" iddiasıyla sevk edildikleri nöbetçi mahkemece tutuklandı. 

22 Kasım 
*Nusaybin girişinde polis saldırısında haber takibi yapan tüm muhabirlerin kamera ve fotoğraf makinesi kayıtlarına polisler tarafından el konuldu.

26 Kasım 

*MİT TIR'larında silah taşındığı" yönünde haber ve görüntü yayımladığı için "casusluk yaptığı", "devletin sırlarını ifşa ettiği" iddiası ile hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından soruşturma açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Cumhuriyet Başsavcılığı'nca alınan ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle sevk edildikleri nöbetçi mahkemece tutuklandı.

8 Aralık

*İstanbul'da kendilerini "Müslüman Gençlik (MÜS-GENÇ)" diye adlandıran DAİŞ sempatizanlarının saldırısı sırasında haber takibi yapan DİHA muhabiri Gökhan Öner saldırı girişiminde bulunan grup, el işaretleri ile "kafanı koparırız" şeklinde tehdit etti. 

9 Aralık

*Ankara ve IŞİD arasındaki petrol ticaretine ilişkin haber hazırlamak için araştırma yapmak üzere Türkiye'ye gelen Rus TV kanalı "Rossiya-1" muhabirleri, Hatay'a vardıkları sırada gözaltına alınıp sınır dışı edildi.

16 Aralık

*Sur'da gözaltına alınıp serbest bırakılan Azadiya Welat muhabiri Ferit Dere, gözaltında "Bir gün kim vurduya gideceksiniz. Türkün gücünü göreceksiniz" şeklinde tehdit edildi. 

19 Aralık

*Diyarbakır'da 16 Aralık'ta, Sur ilçesinde devam eden abluka ve saldırılara yönelik protesto eylemini takip ettiği sırada özel harekat polisleri tarafından "heyecanlı" davranışları gerekçesiyle "makul şüphe" bahane edilerek gözaltına alınan JINHA Muhabiri Beritan Canözer, savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle sevk edildiği mahkemece "Örgüte yardım etmek" suçlamasıyla tutuklandı. 

23 Aralık

*Katletmeye dönük saldırılarının sürdüğü Cizre'de, haber takibi yapmak isteyen DHA Cizre muhabiri Ramazan İmrağ, Dağkapı Mahallesi'nde özel hareket polisleri tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı. 

24 Aralık

*Hakkari Cumhuriyet Caddesi üzerinde yaptığı bir haber için görüntü çektiği sırada etrafı zırhlı araçlarla sarılan Van TV muhabiri Serkan Kaya, özel harekat timlerince darp edilerek gözaltına alındı. 

3 Ocak

*HDP ve HDK tarafından Kürdistan'daki sokağa çıkma yasaklarına karşı Beyoğlu'ndaki Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasına plastik mermilerle saldıran polis aralarında Özgür Gelecek muhabiri Murat Çokan'ın da bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. 

5 Ocak

*Şırnak'ın Silopi ilçesinde halkın öz yönetim direnişine karşı sürdürülen saldırılar sırasında DİHA muhabiri Nedim Oruç'un da bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı.

Evlerinden silah zoruyla çıkarılıp bir spor salonuna götürülen kişiler arasında bulunan ve işkenceye maruz kalan Oruç'un gözaltına alındığını inkar eden Silopi İlçe Emniyet Müdürlüğü, oluşan kamuoyu baskısı sonucunda Oruç'un gözaltında olduğunu kabul etti.

Silopi Emniyet Müdürlüğü'nde tutulduğu kabul edilen muhabirimiz Nedim Oruç çıkartıldığı mahkeme tarafından "örgüt propagandası" iddiasıyla tutuklandı. diha

Bu haber toplam 2946 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim