• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C

Çalışan Gazeteciler günü

Çalışan Gazeteciler günü
Haber 30 Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Keskin Yazdı. Bu gün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günüdür

Gazetecilik, zor ve sıkıntılı bir meslektir. Halkı aydınlatma, olup bitenlerden haberdar etme, toplum yararına hizmet etme ve kamu yararı taşıyan gelişmeleri kamuoyu ile paylaşma amacı taşır.

Çalışan gazeteciler günü,1961 Anayasasında gazeteciler lehine yer alan hükümlerden sonra “Çalışan gazeteciler bayramı” olarak kabul edilen fakat 12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra bazı hakların bir kısmının geri alınması üzerine ” 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirilen bir gündür. 52 yıl önce önemli haklara kavuşan gazeteciler, aradan geçen bunca zamana karşın bugün de ciddi sıkıntılar içinde mesleklerinin gereğini layıkıyla yerine getirmeye çalışmaktadırlar.

Gazetecilerin yorum ve görüşleri; herkesin çalışmalarına yön vermekte, önemli yararlar sağlamaktadır. Gazetecilik mesleğinin; demokrasinin, fikir özgürlüğünün ve insan haklarının gelişmesinde çok büyük payı bulunmaktadır.

Gazetecinin; gecesi, gündüzü, bayramı ve pazarı yoktur. Dünyanın her yerinden, izleyicilerine anında haber akışı sağlamak için hiçbir fedakârlıktan kaçınmazlar. Özellikle savaş muhabirlerinin, yaşadıkları tehlikeli durumları ekranlarda izlemişinizdir.

Gazetecilikte haber veya köşe yazısı hazırlarken, mecburen iyi bir araştırma yapmak gerekir. Bilginin doğruluğu çok önemlidir. Vatandaşın çoğunluğunun problemleri ve memnuniyeti iyi tespit edilmelidir. Hangi görüşten olunursa olunsun, tarafsızlık temel ilke olmalıdır. Gelişmeler geniş açıdan, çok yönlü olarak değerlendirilmelidir. Toplum olarak bazen eleştiriyi pek sevmeyiz.

Ancak olması gereken, eleştirilere kapımızı açık bırakmaktır. Bu sayede; akıl akıldan üstündür ilkesi gereği, doğru neticeye daha çabuk ulaşılacağı görüşündeyim. Yetkililerin, basında çıkan görüş ve dilekleri iyi değerlendirmeleri gerekir. Hangi görevde olursak olalım, yaptığımız çalışmalarda kamuoyu desteğine ihtiyacımız vardır. Elbette ki, bunda Basının rolü büyüktür. Her ortamda, gazetecilere çalışma kolaylığı sağlanmalıdır.

Geçmişten Günümüze İlimizde Yerel Matbaa Gazeteciliği

Hakkari ilimizde yayın hayatını sürdüren biz gazete sahiplerinin birkaç yıl öncesine kadar en eski baskı olan ve Tipo baskı makinaları  denilen; metal harfler ile kalıp oluşturarak hazırladıkları bir baskı türüydü. Metal harflerin tek tek bir araya dizilerek kompas metni oluşturması, gale dediğimiz tepsiinde kalıp oluşturup, çok zor ve zahmetli bir süreçti.

Makinesinde iki silindir bulunmaktaydı. Biri kalıp silindiri, diğeri ise baskı silindiriydi. Kalıp üzerindeki yazı direk olarak kağıda aktarılırdı. Kalıp üzerinde yüksekte kalan kısımlar mürekkebe boyanır, alçakta kalan kısım ise mürekkebi almazdı.

Böylelikle baskı gerçekleşirdi. Kalıp üzerindeki görünüm daima tersti. Günümüzde kullanımı iyice azalmış olan bu teknik, tek tük kartvizit ve antetli kağıt gibi veya özel koleksiyon yayınlarında nostaljik olarak kullanılmaktadır. Yaklaşık 10-15 yıldır ofset çift renkli makinaları bilgisayar ortamında gazetelerin bakı ve tasarımı yapılmaktadır. Ve de günlük yayın hayatını sürdürmektedir.

Hakkari’de Gazeteci Olmak: Özellikle Hakkari ilimizde görev yapan gazeteci arkadaşlarımıza daha fazla kolaylıklar sağlanmalıdır. Hakkari’de Yerel ve nitellikli gazeteler zor şartlar altında yayın hayatını sürdürürken, gazeteci meslektaşlarımız her sabah 8’de mesai başlar başlamaz gazetelerini kurumlara ulaştırmaktadırlar. Toplumsal olayların yaşandığı kentte mesleklerine hiç ara vermeden yayın hayatlarını sürdüren yerel gazeteler büyük özveri ile halkı aydınlatmaya çalışıyor.

Hakkari’de yerel ve ulusal gazetelerde görev yapan gazeteci meslektaşlarımızın sıkıntıları fazla olduğu bir gerçek. Basın çalışanlarının problemleri; tekrar gözden geçirilmeli, bu konuda gereken önlemler alınmalıdır.

Kamuoyuna haber ve bilgi akışını sağlamak için; gece gündüz demeden görevini sorumlu gazetecilik anlayışı içerisinde, zor şartlar altında başarıyla yerine getirmeye çalışan tüm basın mensuplarımızın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutlar, sağlık ve huzur dolu günler temenni ederim. Hiçbir zaman habersiz kalmayalım. Kalın sağlıcakla…

 


Bu haber toplam 3316 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
  • Ahmet Şen "Talebim Yok"09 Ocak 2024 Salı 10:17
  • BRAVO KIZLAR!08 Ocak 2024 Pazartesi 13:09
  • Karanlıklara ışık tutmaya devam edeceğiz23 Aralık 2023 Cumartesi 10:44
  • Hakkari'mize hep birlikte sahip çıkalım!21 Aralık 2023 Perşembe 10:17
  • Günah Keçisi…12 Aralık 2023 Salı 15:33
  • Yaptığınız yanlış ilinize zarar verdi!08 Aralık 2023 Cuma 08:50
  • Bölge Müdürü Talay'dan "Elektrik" aldım!22 Kasım 2023 Çarşamba 16:47
  • ABARTIYORUZ!13 Kasım 2023 Pazartesi 12:43
  • Yine eskiye döndük!08 Kasım 2023 Çarşamba 16:48
  • Hakkari'nin son 25 yıl belediye başkanı seçme kronolojisi03 Kasım 2023 Cuma 08:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim