• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Çayın Faydaları Nelerdir?

Çayın Faydaları Nelerdir?
Başta sabahları ve yemek sonraları olmak üzere, muhabbet ortamlarının vazgeçilmezi olan, ülkece en çok tükettiğimiz içeceklerden biri de çaydır.

Çayın Faydaları Nelerdir?

Temel olarak sıcak suyun içerisine atılan yaprak tozu olsa da çay deyip geçmemek gerekir. Çay aynı zamanda büyük faydaları da barındırmaktadır. İçerdiği yararlı etkilerin arasında ayak kokusu giderme, yaraları temizleme gibi oldukça ilgi çekici özellikler de yer almaktadır.

Ayrıca Hollandalı bilim adamlarının yaptıkları çeşitli incelemelere göre günde 2 çay bardağı çay içen kimselerin, içmeyenlere göre kalp krizi geçirme ihtimallerinin çok daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Çayın faydaları saymakla bitmez ancak en genel faydalarını siz değerli okurlarımız için maddeler halinde sıralayacak olursak;

1. Alzheimer Karşıtı

Tüm dünya çapında 20 milyon kişi, Türkiye de ise 300 bin kişi alzheimer sebebi ile unutkanlık problemi yaşamaktadır. Ayrıca tıp dünyasında ayrılan en büyük bütçeler de alzheimer hastalığının tedavisi için harcanmaktadır. Ancak çay ve kahve tüketimi alzheimer oluşma riskini yüzde 50 oranında azaltmaktadır.

Yapılan diğer araştırmalarda ortaya çıkmıştır ki, çay ve kahve tüketimi az olan insanlarda alzheimer oluşumu daha yüksek bir orana sahiptir. Ek olarak yeşil çayda, içerdiği antioksidan ve flavnoid maddeleri ile alzheimer rahatsızlığının oluşmasında etkili olan beta amiloid birikimi azalmaktadır.

2. Zihin Açar

Hollandalı bilim adamlarının araştırmalarına göre çay hem vücut üzerinde dinlendirici bir etkiye sahip hem de beyne çok çeşitli faydaları var. 40 yaşın altında bulunan 44 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, hem yeşil hem de siyah çayın içerisinde bulunan L-theanine kimyasal maddesi, aminoasitler ve kafein zihin açarak, daha dinç ve dikkatli olmanızda etkilidir. Böylece daha verimli bir çalışma ortamı elde etmiş olacaksınız.

Ek olarak yorgunluk hissini azaltan çay, odaklanma ve konsantrasyonu arttırıcı bir etki oluşturur. Tüm bunların yanında parkinson, kanser, kalp rahatsızlığı hastalarına da çay içmek tavsiye edilmekte ve kemiklerin kalınlaşmasını sağladığı için kemik sağlığı için de oldukça faydalıdır. Sonuç olarak günde 2 ile 4 bardak arasında çay içmek oldukça faydalı etkiler sağlar.

3. Ruhsal ve Fiziksel Sağlığa Faydalı

Günde 3-4 bardak çay içmek felç riskini yüzde 21 oranında azaltır. Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nin 9 çalışmadan alınan veriler ve 4 bin 378 felç olayı üzerinde yapılan bir araştırmada günde 1 bardak ile 3-4 bardak çay içen kişilerin arasında bir inceleme gerçekleştirildi.

Bu araştırma sonucu günde 3 ve daha fazla miktarda çay içen kişilerin felç geçirme riski yüzde 21 oranında daha az olduğu ortaya çıkmıştır. Yine yurtdışı kaynaklı yapılan bir araştırmada farklı çeşitlerde çayların düzenli olarak tüketimi ruhsal ve fiziksel sağlığa önemli miktarlarda katkı sağlamaktadırlar.

4. Ağrı Kesici

Harvard Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre gündelik hayat içerisinde düzenli olarak çay tüketen kimselerin, ortalama bir insana göre 5-6 kat daha kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip oldukları ortaya çıkmıştır.

Çayın içerdiği maddelerden biri olan alkylmanin maddesi bakteri ve parazitler ile de savaşma özelliği göstermektedir. Sonuç olarak çay, oldukça yüksek ağrı kesici özelliklere sahip bir etki göstererek bağışıklık sistemini arttırır.

5. Kalbi Destekler

Çayın içerisinde flavnoidler isimli antioksidanlar bulunmaktadır. Bu maddeler kötü kolesterolün oksidasyonunu azaltarak, kalp krizi riskini düşürmektedir. Günümüz rahatsızlıkları içerisinde en ciddi ölüm oranlarından biri de kalp hastalıkları ile birlikte gelmektedir.

Çayın içinde bulunan antioksidanlar da kalp krizi ihtimalini azaltır. Bilim adamlarının 340 kişi üzerinde yaptıkları araştırmaya göre çay tüketimi fazla olan kişilerin kalp krizi riski yüzde 46 oranında azalmaktadır.

6. Kanserle Savaşır

Çayda bulunan polifenoller isimli maddeler kanserli hücrelerin gelişerek büyümesini engeller. Ayrıca sebze ve meyvelerin içerisinde bulunan antioksidan miktarından çok daha fazlası çayın içerisinde bulunmaktadır.

Tayvan kökenli bir araştırmada günlük düzenli olarak yeşil çay tüketilmesi akciğer, prostat ve mide kanserine karşı olumlu etkiler oluşturmaktadır. Ancak yine de çayı çok sıcak içmemek gerekmektedir. Uzmanlar çayın 70 derece ve üzerinde içilmesinin zararlı etkiler oluşturabileceği konusunda uyarmışlardır.

7. Spordan Önce Çay

Sportif bir aktiviteden önce bir bardak çay içilmesi metabolizmanın hızlanmasına ve kanın daha iyi ve verimli bir şekilde pompalanmasına yardımcı olur. Egzersiz yapımı esnasında vücutta bulunan hücrelerin çalışma hızları artar ve kanser gibi çeşitli ciddi rahatsızlıklara sebep olan serbest radikallerin üretimi artar. Ancak antrenmandan önce bir bardak çay içilmesi bu zararlı etkileri ortadan kaldırır.

Ayrıca yeşil çay da fiziksel dayanıklılığı yüzde 24 oranında arttırmaktadır. Antioksidan olarak oldukça zengin değerlere sahip olan çay, kaslarda bulunan yağ asitlerinin daha aktif hale gelerek yağ yakımının artmasına sebep olur. Düzenli olarak egzersiz yapan kişilerin spordan önce çay içmesi, kalori yakımının yüzde 24-47 arasında artmasına sebep olabilmektedir.

Çayın bilinen ve bilinmeyen pek çok faydası vardır. Saymış olduğumuz maddeler çayın bilinen en yaygın etkileri arasında yer almaktadır. Ancak gün geçtikçe yapılan araştırmalar, çayın faydalarının genişleyerek artmasına sebep olmaktadır. basından

Bu haber toplam 3117 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim