• BIST 9645.02
  • Altın 2417.719
  • Dolar 32.5718
  • Euro 34.8009
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C

Çevre müdürlüğünden vatandaşlara önemli uyarı!

Çevre müdürlüğünden vatandaşlara önemli uyarı!
Hakkari Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kış sezonu ile ilgili vatandaşlara bir takım uyarılarda bulundu.

Kurumun resmi internet sitesinde Hakkarili vatandaşlara uyarılarda bulunarak kış sezonunun başladığını ve kentte doğalgaz olmadığı için vatandaşların zorunlu olarak katı yakıtlara yöneldiği bu amaçla vatandaşların çevre sağlığı, kendi sağlıkları ve ekonomik durumlarını dikkate alarak bazı uyarılarda bulundu.

Vatandaşlara yönelik uyarıda,” Genel olarak piyasadaki kömürleri kaliteli (torbalı) ve kalitesiz (torbasız) olarak ikiye ayırabiliriz. Avantaj ve dezavantajlarını sıralayacak olursak;

Bu parametreleri daha da açacak olursak; Kalori oranı; 4000 kcal/kg lık kalitesiz kömür yakacağınıza 7000 kcal/kg lık kaliteli kömür yakarsak kışı 4 tonluk kalitesiz kömür yerine 2,3 tonluk kaliteli kömürle kışı geçirebilirsiniz.

 Kül oranı; Kül oranı yüksek kömür alacağınıza kül oranı düşük kömür alırsanız kış sonunda daha az kül elde ederek taşıma masraflarını düşürüp ayrıca taşa para vermemiş olursunuz. Kükürt oranı, Kükürt oranı yüksek kömürler (Şırnak ilinden getirilen) bacadan verilen kükürdün atmosferdeki nem ile birleşerek asit yağmuruna neden olmakta bu da yeryüzüne yağmur olarak inerek toprağımıza ,binalarımıza zarar vermektedir.

Nem oranı; Nem oranı yüksek kömür demek sizin kömür yerine suya para vermeniz ve suyu ısıtmanız demektir.

Bu nedenle Nem oranı düşük kömürler almalısınız. Uçucu madde oranı; Uçucu madde oranı yüksek kömür, kömürde yanmadan serbest hale geçen maddelerin varlığı demektir. Bu da soba borularını ve bacaları tıkayarak verimsiz yanmaya ve Karbonmonoksit (CO) zehirlenmelerine ve buna bağlı ölümlere neden olmaktadır.

Bunları biliyor musunuz; Dünyada 3 milyar insanın katı yakıtlarla ısındığını, Kalitesiz kömürlerden dolayı yılda; Dünyada 4,3 milyon insanın, Ülkemizde 350 insanın yaşamını yitirmiştir. Sizi ısıtanın kömürün miktarı değil kalorisi olduğunu unutmayın” denildi. Haber: Feyzullah Taş/İHA

Bu haber toplam 3211 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim