• BIST 9008.98
  • Altın 2281.851
  • Dolar 32.3198
  • Euro 35.0518
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Çiftlikte tavuklar birbirlerini yemeye başladı

Çiftlikte tavuklar birbirlerini yemeye başladı
İran'ın Urmiye kentindeki bir çiftlikte çekilen görüntüler hayretle karşılandı. Kanibalizm adlı hastalığa yakalanan tavukların birbirlerini yediği görülüyor.

Urmiye’de 24 yıldır çiftlikte tavuk besleyen bir yetiştiricinin çektiği görüntüler, kısa sürede yankı getirdi.

Görüntülerde tavukların birbirlerini gagaladığı, ölen tavukların da diğer tavuklar tarafından yiyildiği görülüyor.

Tavuk çiftliğinin sahibi bir ajansa yaptığı açıklamada, "Geçen yıl Mart ayında kümes hayvanları için hammadde tedariğindeki dalgalanmalar nedeniyle ünitemi kapattım, ancak bu yıl Temmuz ayında çalışmaya devam etmeye karar verdim. Burada yetiştirdiğim tavukların 35 günlük olduklarında birbirlerini gagaladıklarını anlayana kadar tavuklara verdiğimiz yemin yetersiz olduğunu anladım” dedi.

24 yıldır bu işi yaptığını ve daha önce böyle bir durumla karşılaşmadığını belirten çiftlik sahibi, fabrikadan aldıkları yemde sodyum klorür ve tahıl proteininin düşük olduğun anlaşıldığını söyledi.

Günde 300 tavuk diğerleri tarafından yiyiliyor

Çiflik sahibi ilk bata durumu gözlemlediğini, hayvanlarda mikrobiyal veya viral herhangi bir problem bulunmadığını belirtti.

“İlk günlerde yaralı tavukları dışarı çıkararak diğer tavuklar tarafından yenmesini engelleyebildik, ancak zamanla yaralı sayısı yetmişten seksene çıktı ve yavaş yavaş iki yüze ulaştı” diyen çiftlik sahibi, "Fakat bu önlemlerin hiçbiri etkili olmadı ve günlük kaybımız 3 yüze ulaştı. Tüm bu tavuklar tamamen istilacı tavuklar tarafından yiyildi. Sadece kemikleri kaldı” diye konuştu.

Kanibalizm hastalığı

Siteye konuşan Urmiye Veterinerler Odası Başkan Yardımcısı Hulamreza Meleki, tavuklarda görülebilen ve “Kanibalizm” denilen bu hastalığın virüsten kaynaklanmadığını, insanlara herhangi bir zararı olmadığını söyledi.

Meleki, “Kanibalizm tavukların birbirlerinin tüylerini gagalama ve oluşan kanamalarla birlikte kanlarını içmeleri durumudur. Nedenleri genellikle sıkışık ortam, yetersiz beslenme ve daha civcivken yanlış beslenmelerinden kaynaklanıyor” dedi.

Hastalığın bu çiftliğe özgü olmadığını, ender de olsa dünyanın farklı yerlerinde görüldüğünü belirten Meleki, bulaşıcı olmadığını söyledi.

Ancak çiftlik sahibi, durumu yetkililere bildirdiğini, bu tavukların pazarda satıldığını hatırlattı.

Uzmanlara göre, doğal ortamlarında hayvanlarda nadir olarak görülen kanibalizm tavukların bölgelerini sahiplenme ve yemi elde tutmak istemelerinden ortaya çıkmıştır. Daha civcivlik döneminden alışkanlık yapan bir tavuğun bu hastalığı sürü psikolojisi nedeniyle tüm sürüye yayılabilir. Basından

Bu haber toplam 7325 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim