• BIST 8971.03
  • Altın 2286.413
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0661
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Çilekte ihracat patlaması

Çilekte ihracat patlaması
Mersin’in Silifke ilçesinde çilekte ihracat başladı. Rusya başta olmak üzere Katar ve Dubai’ye gönderilen çilekte ihracat patlaması yaşanıyor.

Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke’de hasat edilen çileğin bu sezonki ihracatına başlandı. Kapalı alanda çilek hasadının ihracata gönderildiğini belirten Atayurt Komisyoncular Derneği Başkanı Ali Türer, “Bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton ürün bekliyoruz.

Özellikle Atayurt başta olmak üzere Arkum, Atakent, Bahçeköy, Çeltikçi, Kurtuluş, Sökün ve Taşucu Mahallesinde çilek üretimi yapılmaktadır.

Şu an kapalı alanda çileğimiz çıktı. Açıkta çileğimiz çıkmaz üzeredir. İki gündür ihracatımız başladı. İhracattaki çileğimiz Rusya, Katar ve Dubai’ye gönderiliyor. İhracatta büyüt talep var. Ancak yeteri kadar çileğimiz yok. Çilek iç piyasada 4 ila 5 liradan satılırken, ihracata 5 lira 75 kuruştan gönderiyoruz. Çilekten 3 bin aile geçimini sağlarken, 10 bin kişi de çilek işçisi olarak çalışmaktadır” dedi. 

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar ise çileğin Silifke’de tarım anlamında çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek, “Çilekte Türkiye’nin yüzde 40’nı üretim olarak biz Silifke çiftçisi sağlamaktayız. İhracatın ise yüzde 60’nı biz gerçekleştiriyoruz.

Bu yıl ihracat erken başladı. Geçen yılın başlarında ve bu yılın sonlarında Ortadoğu Ülkelerinden inanılmaz bir çilek talebi var. Bu ülkelere uçak kargo ile gönderiyoruz. Açıkta Nisan ayında başlayacak olan sezon için Rusya’dan inanılmaz bir talep var.

Sezonun başında olmamızdan dolayı tam kapasiteye ulaşamadığımız için ihracat talebine cevap veremiyoruz. Çilek Silifke ekonomisine büyük bir girdi sağlıyor. Üretime ve istihdama büyük katkısı var.

Temmuz ayı sonu itibariyle biten hasadın ardından tarlaların yeniden hazırlanıp ardından dikimin yapılması, akabinde gelen süreçte budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci bir sonraki yılın haziran ayına kadar devam ediyor” dedi. İHA

Bu haber toplam 2148 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim