• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Cisad dağcıları Spi dağına tırmanış yaptı

Cisad dağcıları Spi dağına tırmanış yaptı
Çoğunluğu genç dağcılardan oluşan sekiz dağcı Sümbül dağının doğu zirvesi olarak adlandırılan asıl adı (Beyaz) Spi dağı olan ve zirve yüksekliği 3642 metre olan dağa tırmanış yaptılar.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Hakkari İl Temsilcisi ve CİSAD üyesi olan Naci Ertunç, 14 Eylül 2019 Cumartesi günü erken saatlerde Hakkari merkezinde bir araya gelen sekiz dağcı Depin noktasına inerek ağır kamp yükü çantalarını sırtlarına alarak Sümbül dağının sol yamacından tırmanışa başladıklarını söyledi.

Ertunç,”Çok dik olan parkurun birinci etabını bitiren dağcılar beraberlerinde götürdükleri Termos çayı ile kahvaltılarını yaparak yola devam ettiler.

Parkurun ikinci etabı rahat geçmişti, Fazla zorlanmayan ekip mola vermeden üçüncü ve çok dik olan parkura girdiler, Zorlu tırmanış devam ederken dağcılardan bir tanesi çok zorlandığını ve devam edemeyeceğini söyleyince dağcı ekip uzun bir dinlenmeden sonra çok yavaş hareket etmek zorunda kaldılar.

Bölgenin zor kısmını bitirdikten sonra dördüncü etabın kolaylığı dağcıları yeşil bir alana getirmişti. Burada öğlen yemeğine geçerek uzun bir dinlenmeden sonra tekrar zor bir alana girdiler çok dik ve kayalık bölgeyi zorlanarak bitirdikten sonra Nasturi yaylasına vardılar. Kamp alanı seçtikleri ve yüksekliği üç bin metreye yakın olan Nasturi yaylasında su kaynağının akması dağcıları sevindirmişti.

1-266.jpg

 Ağır kamp yüküyle ancak dokuz saatte varmışlardı. Akşam yemeğini hazırlayıp beraber yedikten sonra Hakkari merkezine bakan yaklaşık yedi yüz metre uzakta olan sırt hattına hareket ederek merkeze ışık gönderdiler. Işığı gören dağcı sevenleri telefonlarla irtibat sağlayıp, ışıklarla cevap verdiler. Daha sonra kamp alanına dönen ekip uyku tulumlarına girerek dinlenmeye geçtiler.

2-307.jpg

 İkinci günün çok hareketli ve yorucu geçeceğini fark ederek sabahın erken saatinde kalktılar. Zirve hazırlığı yaparken kahvaltıyı da ihmal etmediler.

Zirve yoluna hareket eden dağcı ekip Kayalardan oluşan zor bölgeyi dikkatli bir şekilde tırmanarak yaklaşık iki buçuk saat süren son etabın tırmanışını bitirerek 3642 metre olan Spi dağına ulaşmayı başardılar. Zirve sevincini yaşayan dağcılar zirvede bulunan deftere duygularını yazarak yaklaşık bir buçuk saat dinlenmeye geçerek sevenlerine telefon açtılar.

3-248.jpg

Zirve keyfini yaşayan dağcı ekibi artık ayrılmanın zamanı gelmiş, bu çıkışın birde inişi vardır diyerek inişe başladılar. Kamp alanına yetiştikten sonra zaman kayıp etmeden malzemelerini toplayarak çantalarına yerleştirdiler.

Bir önceki gün kadar ağırlığı olmayan çantalar yinede çok ağırdı. İnişe devam ederek yolda öğlen yemeği yediler. Çantaların ağırlığı iniş esnasında ayaklarda derman bırakmamıştı. Ekip artık yavaş hareket ediyordu, yaklaşık beş saat sonra aracın bulunduğu Depin noktasına varmışlardı. Biraz dinlendikten sonra Çantalarını araca yerleştirerek Hakkari merkezine hareket ettiler” dedi.

4-163.jpg

Yapmış oldukları Spi Dağı faaliyeti toplam on dört saat sürdüğünü de belirten Ertunç”, Gençlerden oluşan bir ekip ile tırmanış yaptığım için çok mutlu oldum. Benden sonra bölgeye hakim iyi rehberlerin olması dağcılık sporunu yapacak gençlere ihtiyaç olacaktır. Umudumuz bölgemizin tamamında güvenlik sorunların kalkmasıdır.

Tırmanışta yüksek performans gösteren ekip arkadaşlarımı yürekten kutluyorum. Ayrıca bu faaliyette resmi onay alarak ilgili birimlerle iletişim sağlayan Gençlik ve Spor il müdürü Reşit Güldal ve personellerine teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

5-126.jpg

 Faaliyete katılan genç sporcular ise, ilk defa dağcılık faaliyetine katılıyoruz, Çok zor bir dağa tırmandıklarını söylediler.

Sporcular,”Fakat çok güzel bir faaliyetti, güzel anılarımız oldu yabani hayvanları doğada görmek nasip oldu. Bundan sonra yapılacak her faaliyete katılacaklarını söyleyen genç dağcılar CİSAD ın yapmış olduğu Spi dağı faaliyeti için çok teşekkür ederiz”  Spi dağı faaliyetine katılan dağcılar Naci Ertunç, Emrah İhtiyatoğlu, Cahit Şahin, Süleyman Kurt, Feyyaz Tekin, Harun Aşkan, Ömer Faruk Aşkan ve Ferhat Şen katıldı

Bu haber toplam 1736 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Vali Çelik Zap spor'u tebrik etti26 Şubat 2024 Pazartesi 09:04
  • Alkışlar ASKF ve Halk Eğitimi Merkezine26 Şubat 2024 Pazartesi 08:30
  • Yüksekova kadın takımı rakip tanımıyor25 Şubat 2024 Pazar 10:30
  • Sümbül engelliler Playoff ilk elemeyi geçti25 Şubat 2024 Pazar 10:01
  • Yüksekova belediyesi kadın futbol takımı maçına davet23 Şubat 2024 Cuma 11:18
  • Biz Büyük Bir Aileyiz…22 Şubat 2024 Perşembe 09:14
  • Vali Çelik "Dereceye giren sporcuları kutladı"19 Şubat 2024 Pazartesi 09:47
  • Grubun Kaderi Zapsporun Elinde.19 Şubat 2024 Pazartesi 08:41
  • Hakkarigücü-3- Antalyaspor-118 Şubat 2024 Pazar 10:31
  • Yüksekovalılardan kayak merkezi talebi17 Şubat 2024 Cumartesi 17:20
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim