• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

ÇMYO'nun ilginç projesi kabul edildi

ÇMYO'nun ilginç projesi kabul edildi
Hakkari Çölemerik Meslek Yüksekokulu (ÇMYO) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Budak tarafından TÜBİTAK’a sunulan “Medalus Modelinin Çölleşmeye Hassas Alanların Belirlenmesi ve İzlenilmesinde Dicle Havzasına Adaptasyonu” adlı projemiz kabul edildi.

Çölemerik Meslek Yüksekokulu tarafından yapılan açıklamada Üniversitemizin Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Mesut Budak tarafından hazırlanan “Kurak Arazilerin Restorasyonu ve Çölleşme İle Mücadele; Kurak Araziler ve Çöl Restorasyon Merkezinin Kurulması” başlıklı COST ES1104 aksiyonu çerçevesinde “Medalus Modelinin Çölleşmeye Hassas Alanların Belirlenmesi ve İzlenilmesinde Dicle Havzasına Adaptasyonu” adlı projemiz TOVAG (Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Grubu) tarafından değerlendirilip Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu ( TÜBİTAK) tarafından kabul edilip desteklenmeye hak kazanmıştır” denildi.

Açıklamada,”Projede, Akdeniz iklimi altındaki bölgeler için geliştirilen MEDALUS (Mediterranean Desertificationand Land Use) modeli kullanılacaktır. 36 ay sürecek olan projede Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi, Ahi Evran Üniversitesi, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nden araştırmacılar görev alacaklardır.

Çölemerik Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Bölümünde görev yapan proje yürütücüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Budak Dicle Havzasında arazi bozulması ve çölleşme ile ilgili detaylı bir çalışma yaptıklarını belirtti.

Budak,” Mevcut sorunları ortaya koymak ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla "Kurak Arazilerin Restorasyonu ve Çölleşme İle Mücadele: Kurak Araziler ve Çöl Restorasyon Merkezinin Kurulması" başlıklı COST aksiyonu çerçevesinde TÜBİTAK'a sunduk. Medalus modelinin çölleşmeye hassas alanların belirlenmesi ve izlenmesinde Dicle havzasına adaptasyonu adlı projemiz TOVAG (Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Grubu) tarafından değerlendirilip desteklenmeye hak kazandı.

Projemizde, Akdeniz iklimi altındaki bölgeler için geliştirilen MEDALUS (Mediterranean Desertificationand Land Use) modeli kullanılacaktır. Öncellikle model iklim, biyofiziksel ve sosyo-kültürel yapı bakımından Akdeniz iklimi altındaki bölgelerden çok farklı bir yapıya sahip olan Dicle Havzasına modifiye edilecektir. COST, ulusal kaynaklarla desteklenmiş araştırma projelerinin Avrupa düzeyinde koordinasyonunu sağlamak ve Avrupa bilim insanlarının ortak çalışmalarını desteklemek amacıyla kurulmuş olan bir organizasyondur.

MEDALUS modeli Akdeniz iklimi altındaki bölgeler için arazi bozulması ve çölleşmenin belirlenmesi amacıyla geliştirilmiş bir modeldir. Modelin orijinalinde iklim, toprak, bitki örtüsü ve arazi kullanımı olmak üzere 4 indikatör bulunmakta ve her indikatörün altında birçok parametre bulunmaktadır.

36 ay sürecek olan Projemiz 5 ayrı iş paketinden oluşmaktadır. Projemiz Diyarbakır, Batman ve Siirt illerini içine alan ve yaklaşık 1.100.000 hektarlık alandan oluşan Dicle havzasının belirli bir bölgesinde gerçekleştirilecektir. Proje üniversitemiz tarafından yürütülmesine rağmen ‘Çalışma alanı içine neden Hakkari alınmadı?’ diye düşünenler muhakkak olacaktır.

Ancak Dicle havzasını temsil edebilecek ve özellikle de sulama barajlarının fazla bulunduğu ve farklı arazi kullanımlarının olduğu bölgeyi proje alanı olarak seçmemiz projemizin uygulanabilirliğini artırdığından söz konusu alan tercih edilmiştir. Projenin başarılı bir şekilde sonuçlanması ile ilimizde ve benzer özelliklere sahip bölgelerde arazi bozulması ve çölleşme için belirlenen önlemler alınabilir. Bu bağlamda hem ilimiz hem de ülkemiz için önemli bir çalışma olacaktır” dedi. Hakkarihabertv.com

 

Bu haber toplam 5007 defa okunmuştur
  • Yorumlar 10
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim