• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Çoban katliamı sonuçlandı

Hakan Taş

Yer: Hakkari Otluca Köyü "Nihala sor mevkii"... PKK, birkaç yıl öncesinde Otluca Askeri birliğe baskın düzenlemiş, 4 asker ve 2 köy korucusunu şehit etmişti. Doğa güzellikleri ve sakinliğiyle bilinen Otluca ilk kez büyük bir çatışmaya ev sahipliği yapmıştı. Bu olayın mağdurlarından biri de benim çünkü Otluca köylüsüyüm ve o çobanlar bizimle çalışıyorlardı. Sadece geçim derdinde olup hayvan güderek aile geçindiriyorlardı.

5 masum insan diri diri yakıldı ve 6 bin koyun kurşunlara dizilerek telef oldu. Çatışmanın adresi hep Şemdinli, Çukurca, Derecik iken bu kez tam tersi Otluca oldu. Şehir merkezine 7 km uzaklıkta olduğu için silah ve bomba sesleri merkezde de duyuldu. Aradan 17 yıl geçti. Ama bu katliamın izleri ne beyinlerde ne de Otluca'da silinmedi. İki yıl önce gittiğim Nihala sor mevkiinde toplu katledilen binlerce koyunun kemikleri adeta arşivlenmişti.

Yakınlarını kaybeden acılı aileler, çobanları askerlerin yakarak öldürdüğünü iddia ettiler. PKK'da olayı üstlenmemişti zaten. Bu dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşındı. AİHM, Türkiye'yi haksız bularak 100 bin Euro tutarında tazminatı ödemesine hükmetti. Hakkari tarihine kara bir leke olarak giren bu dava en azından netleşmiş oldu.

Yakılarak öldürülen çobanlar Ahmet BOZKIR, Süleyman TEKİN, Lokman KAYA, Halit ERTUŞ ve Selahattin AŞKAN’ı yakından tanırım. Bexbır (kuzu kırpma bayramı)nda birlikte aynı şenlikte buluşurduk. Olaylardan sonra Otluca yasak bölge ilan edildi. Köy sakinleri kendi evine ve köyüne girmek için kimlik kontrolünden geçiriliyordu. Sürekli oralar dürbünlendi. Gece mobeselere takılan her canlıya ateş edildi. Köylüler göç etmek zorunda kaldı. Madem köyümüze giremiyoruz bari istimlak edilsin, askeri bölge olsun denildi olmadı. Köy tazminatlarında da en komik ücreti alan yine Otluca köylüleri oldu.

Aileler tazminat ve para peşinde olmadılar. Onlar, masum ve suçsuz babalarının hak ve hukukunu aradılar, adalet istediler. Türkiye’nin bu kaçıncı tazminat, bu kaçıncı haksızlığı… Biz şimdi ısrarla “barış istiyoruz” deyişimizdeki haklı isyanımızın sebebi budur. İmralı görüşmeleri ve bu süreç hedefe ulaşırsa katliamlar, faili meçhuller, yıkım ve savaş son bulacaktır. Barut kokan dağlar çiçek kokacaktır. Otluca katliamı netlik kazandı ama ülkemizde aydınlanmamış yüzlerce katliam daha var. Şemdinli ve Otluca olayları için adalet geç geldi ama geldi… Karanlıkta kalan tüm meçhul olayların aydınlanması dileğiyle…

 

Bu yazı toplam 3947 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim