• BIST 8718.11
  • Altın 2240.804
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1533
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Çocuğunuzun çantasında eksik etmeyin!

Çocuğunuzun çantasında eksik etmeyin!
Ders zili çaldı: Okula giden çocuğun beslenmesi nasıl olmalı? Nelere dikkat edilmeli?

Okulların açılmasıyla birlikte akıllara gelen ilk sorulardan biri, beslenme. Hepimiz çocuğumuzun sağlıklı, bilinçli ve dengeli beslenmesini, abur cuburdan uzak durmasını isteriz. İşte tam bu noktada ebeveynler olarak bizlere çok iş düşüyor.

Uzmanlar, çocukların 3 ana öğün ve 3 ara öğün yemesi gerektiğini vurguluyor. Tüm bu öğünleri dikkatle takip etmeli ve öğünlerde neler yediğine dikkat etmeliyiz.

Kahvaltı en önemli öğün

Kahvaltı, yetişkinlerde dahil olmak üzere hepimiz için en önemli öğün. Vücudun gece boyunca alamadığı enerjiye kavuşması için kahvaltı şart. Yapılan araştırmalar kahvaltı yapan çocukların konuyu anlama ve problemleri çözme becerisinin daha iyi olduğunu gösteriyor. Ayrıca kahvaltıyı atlamak obeziteye davetiye çıkarıyor.

Ancak kahvaltıda çocukların ne yediği de ayrıca önemli bir konu. Kahvaltı niyetine çocuklara börek, poğaça yedirmeyin ve bunları yememesine özen gösterin. Kahvaltılarında mutlaka domates, salatalık gibi sebzeler, portakal suyu, zeytin; enerji almaları için tahin, pekmez ve reçel gibi gıdaların olması gerekir.

Bazı çocuklar sabah uyandıklarında kahvaltı etmek istemeyebilir, canlarının bir şey istemediğini söyleyebilirler. Onlara eğer kahvaltı yapmazlarsa günlük aktiviteleri yapmaya enerjilerinin olmayacağını, derste anlatılanları iyi anlayamayacağını hatırlatın. Onunla birlikte kahvaltı yapmaya özen gösterin ve kahvaltıyı beraber hazırlayın.

Öğle yemeği

Öğle yemeğini eğer okulda yiyorsa hangi yemekleri yediğine ve yemediğine dikkat edin. Okuldan yemek listesi alın. Eğer yemek seçimi gibi bir alternatifi varsa yemekleri beraber seçin. Çocukların ne yediklerini de bilmeleri çok önemli. Bu yüzden mümkün olduğunca çok bilgilendirici olun. Örneğin tahıllı yiyeceklerin (bulgur, tam tahıllı ekmek, buğday gibi) ona enerji vereceğini, böylece daha çok oyun oynayabileceğinden bahsedin. Sebze ve meyve yemenin onu hastalıklardan koruyacağına ve hızlı büyümesini sağlayacağını anlatın.

Çocuğunuz eğer yemeğini evden götürüyorsa öğle yemeği için ne hazırladığınızda bir diğer önemli konu. Enerji almasını sağlayacak ve gelişimini destekleyecek yiyecekler hazırlayın. Örneğin, mevsim sebzelerinden oluşan bir dürüm hazırlayabilirsiniz. Lavaşın tam buğday olmasına dikkat edin.

Çocuğunuza su içme alışkanlığı kazandırın. Günde 6-8 bardak su içtiğine emin olun. Yanlarına su koymayı unutmayın. Suyun ne kadar faydalı olduğunu anlatın.

Çocuğu sağlıksız yiyeceklerden uzak tutmak için siz de onlardan uzak durun

Çocuğunuz en başta sizi örnek aldığı için siz de yediklerinize dikkat edin. Sağlıksız diye çocuğunuzun yemesini istemediğiniz şeyleri siz de yemeyin. Okul kantinlerinde de bulunan çikolata, cips, kola gibi abur cubur ürünlere bütün çocukların meyilli vardır.

Fakat bu onların gelişimini oldukça olumsuz etkiler, bu tür gıdaları çok tüketen çocuğun bağışıklık sistemi zayıflar, sık hastalanır. Onu abur cuburdan uzak tutmak için ara öğünler hazırlayabilir, haftada 1-2 kere aşırıya kaçmadan çikolata, cips gibi gıdaları yemesine izin verebilirsiniz.

Ara öğünler

Çocuğunuz gün içinde acıktığı için de abur cubura yönelebilir. Onları abur cuburlardan uzak tutmak için yanlarına mutlaka ara öğünler hazırlanmalısınız. Bu ara öğünler elma, havuç, ceviz, fındık, badem gibi besinler olmalı. Bu gıdalar hem besleyicidir, hem de onları tok tutmaya yardımcı olacaktır.

Akşam yemeği

Akşamları çocuklar okulda olmasalar da bu öğünde neler yedikleri de önemli bir konu. Çok ağır gıdaları yememeleri, yiyeceklerin miktarlarının az, çeşidinin fazla olması gerekiyor. Akşam yemeği, besleyici bir çorba, ana yemek, salata gibi yiyeceklerden oluşabilir.

Ayrıca yemekler onların seveceği şekilde hazırlayın ki yemek yemeği istesin. Mümkün olduğunca yemek yemeyi eğlenceli hale getirin, sofranız rengarenk tabaklardan ve yiyeceklerden oluşsun. Yemeği reddettiği şeyleri, yemeği sevdiği yiyeceklerle karıştırabilirsiniz.

Çocuğunuzla yemeği, sofrayı birlikte hazırlayın. Bu şekilde çocuğunuz aktif olarak yemek hazırlama sürecine de katılmış olacak ve bu hazırlıkta kendi emeği de olduğu için sofraya oturmak isteyecektir. Ona küçük sorumluluklar verin. Tabakları taşıması, sebzeleri yıkaması, yemeği karıştırması gibi.

Tüm çocukların yeterince beslendiği, fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı geliştikleri bir yıl olsun :)

Bu haber toplam 2665 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim