• BIST 9645.02
  • Altın 2417.905
  • Dolar 32.5562
  • Euro 34.8064
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C

ÇOCUK TERBİYESİ!

ÇOCUK TERBİYESİ!
Remziye Kaya/Yazdı: Çocuklarımız, bu günümüz, Yarınımız, sevincimizdir.

ÇOCUK TERBİYESİ; Çocuklarımız, bu günümüz, Yarınımız, sevincimizdir.Bir anne babanın sahip olduğu en büyük hazinedir. Bu hazine ana baba elinde emanettir. Temiz kalpleri ile birer cevherdir. Şekil almamış temiz toprak gibidirler. O toprağa neyi ekerseniz Onu biçersiniz..

Ağaç yaşken eğilir; sözü gibi kurumuş dala şekil veremezsiniz,yaş dalı ise istediğiniz tarafa büküp istediğiniz şekli verebilirsiniz. Anlatıldığı gibi neye meyil ettirirseniz oraya yönelir. Eğer hayrı öğretirseniz hayır üzerine büyür.İslam ahlakı üzerine büyüyen çocuk hem anne baba,hem de toplum içinde güvencedir.

Bu ahlakla büyümeyen çocuk ise, medyada orada burada gördüğümüz gibi istismarcı, hırsız,katil,veya herhangi bir suçlu olarak karşımıza çıkabiliyor ne yazık ki.Her çocuk İslam fıtratı üzerine doğar doğduktan sonra onu terbiye eden kişilik kazandıran evebeyn leridir. 

Tabi ki,evebeyn'lerinde ahlakı yaşam tarzı çocuk için aynadır,ve çok önemlidir. Çocuk o aynada Neyi görürse onu uygular. Anne-baba da düzgün bir hayat Sürmeli her haliyle çocuğuna örnek olmalıdır. İslam ahlakı üzerine büyüyen çocuk anne babanın dünya ahiret saadetine vesile olacağı gibi, her iki dünya felaketine de neden olabilir. 

Kıyamet gününde dini terbiye ile yetiştirilmeyen çocuk, anne-baba sının  yakasına yapışarak, neden bana dinimi Rabbim'i anlatmadın diye hesap sorar ve o anne babanın cehenneme sürülmesine sebep olur Allah muhafaza..
 
ANNE BABANIN GÖREVLERİ..
Çocuk konuşmaya başladığında ona Allah'ı dinini öğrettin. Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Vesellem'in üstün ahlakını, çocukluğunu anlatarak onu örnek gösterin. Dinimizin 
bize emri,çocuk sağını solunu bildikten sonra anne baba ona dinini öğretmek ile mükellef olduğunu emretmiştir.

7. Yaşına geldiğinde namaz kılmasını öğretin.Aile önemini,aza kanaat etmeyi, beden çevre temizliğini öğretin.Yemek yeme,sofra adabını, tuvalet adabını öğretin. Özellikle erkek çocuklarının ayakta küçük abdestini (idrar)yapmamaları yününde uyarın. Ayakta idrar yapmanın kabir azabının en büyük sebeplerinden biri olduğunu da unutmayalım.

 Onları yanlış ortamlardan, kötü arkadaşlıklardan uzak tutun.Sevgiyi saygıyı öğretin. Kısacası anne-baba çocuğun A'dan Z'ye her şeyinden sorumludur.Zaten yüce dinimiz en ince ayrıntısına kadar her şeyi bize bildirmiştir.

Tabi anne babanın da dinimizin emirlerine ne kadar riayet ettiği de çok önemli.Her zaman ben şunu savunmuşumdur, dini eğitim, dini eğitim diyorum.Okulda din öğretilmez okumayla da kimse adam olmaz.

 Çocuğunun iyi birer birey olarak yetiştiren evdeki öğretmeni özellikle annedir. çocuğu kendi haline bırakıp orada burada ne görse onunla büyüyen,ondan sonra ah vah edip benim çocuğum bana karşı asi,beni dinlemiyor diyen çok anne baba gördüm.

Ben de soruyorum? sen çocuğuna ne öğrettin ki neyi bekliyorsun. Dikkatimi çeken bir şey daha var ki, Çocuğunu okula saatinde uyandırıp geç kalmaması için gereken özeni Keşke bir Müslüman olarak Rabbimize kulluk ta,sabah namazına uyandırarak gösterseler. Bir diğer tarafta başımızın belası çağımızın en büyük fitnesi olan telefonlar;

 Çocuğum Yeter ki sussun beni rahat bıraksın diyen anne baba çocuğun ahlakını bozan çizgi filmler abuk subuk programlar izleterek ona en büyük kötülüğü yaptığının farkında değil.Şimdiki çocuklar her şeye sahip olmasına rağmen asla şanslı bulmuyorum. 

Kendi çocukluğumu ve şimdiki çocukları karşılaştırdığımda,kendi çocukluğumu daha şanslı buluyorum.şimdikiler gibi her şeye sahip değildik.İki kıyafetimiz vardı biri yıkanınca diğerini giyerdik parklara gitmez dik. 

Her istediğimiz alınmazdı, ama aza kanaat etmeyi öğrendik.Elimizdeki ile yetinmeyi,hayatı, kendi başımızın çaresine bakmayı öğrendik.  Abur cubur'larla değil annemizin yaptığı doğal şifalı yemekler ile büyüdük. Önümüze geldiğinde burun kıvırsak da bir süre sonra aç kaldığımızda mecbur yerdik. Şimdiki çocuklar gibi her gün hastahanelere koşmazdık. 

Unutmayalım, bu dünya ya boşuna gelmedik. Sorumluluklarımız var.(Hadis-i şerif)te emredildiği gibi,hepiniz elinizin altındakilerden sorumlusunuz bir sürünün çobanı gibisiniz.çoban sürüsünü koruduğu gibi sizde elinizin altındakilerini koruyun buyrulmuştur.)

Bu haber toplam 2007 defa okunmuştur
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
  • Ahmet Şen "Talebim Yok"09 Ocak 2024 Salı 10:17
  • BRAVO KIZLAR!08 Ocak 2024 Pazartesi 13:09
  • Karanlıklara ışık tutmaya devam edeceğiz23 Aralık 2023 Cumartesi 10:44
  • Hakkari'mize hep birlikte sahip çıkalım!21 Aralık 2023 Perşembe 10:17
  • Günah Keçisi…12 Aralık 2023 Salı 15:33
  • Yaptığınız yanlış ilinize zarar verdi!08 Aralık 2023 Cuma 08:50
  • Bölge Müdürü Talay'dan "Elektrik" aldım!22 Kasım 2023 Çarşamba 16:47
  • ABARTIYORUZ!13 Kasım 2023 Pazartesi 12:43
  • Yine eskiye döndük!08 Kasım 2023 Çarşamba 16:48
  • Hakkari'nin son 25 yıl belediye başkanı seçme kronolojisi03 Kasım 2023 Cuma 08:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim