• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Çocukların Ve Gençlerin Spor Yoluyla Sağlıklı Gelişimi

Doç.Dr. Şükrü Bingöl

Beden eğitimi ve sporun eğitici bir etkisi vardır. Değişiklikler motor becerilerin gelişimi performansında, eğitim ve potansiyelinde görülebilir. Bu durum fiziksel aktivitelere katılma ile psikososyal gelişim arasındaki pozitif ilişkiyi göstermektedir.

Spor ve beden eğitimi çocukların ve gençlerin erken gelişimi için şarttır. Beden eğitimi ve spor sırasında öğrenilen beceriler gençlerin bütünsel gelişimine katkıda bulunur. Spor ve beden eğitimine katılım yoluyla, gençler aşağıdaki temel değerlerin önemini öğrenirler:

Dürüstlük

Takım çalışması

Adil oyun

Kendilerine ve başkalarına saygı

Kurallara bağlılık v.s

Ayrıca gençlerin rekabetle nasıl başa çıkacaklarını hem kazanma hem de kaybetme duygusunu yaşayacaklardır. Fiziksel beceri ve yeteneklere ek olarak beden eğitimi ve spor çocuğun sosyal ve ahlaki gelişimi üzerinde rol oynayacaktır. Sağlıklı büyüme ve gelişme etkilerinden de söz etmek mümkündür

Fiziksel aktiviteye uzun süreli katılım

Beden eğitimi ve spor aynı zamanda yaşam boyu fiziksel aktiviteye katılımı teşvik eder sağlıklı yaşam aktivitesi alışkanlıklarını da geliştirir. Bu, beden eğitiminin etkisini okul bahçesinin ötesine taşır ve beden eğitiminin halk sağlığı üzerindeki potansiyel etkisini vurgular.

Spor, gençler için çekici bir aktivitedir ve genellikle çocukları ve gençleri sağlık , eğitim programlarına çekmek için bir araç olarakta kullanılır.

Ek olarak, bazı programlar, okula devam ve liderlik gibi eğitimin diğer yönlerini teşvik etmeyi de  amaçlar. Spor, doğası gereği olumlu eğitim sonuçları sağlar.

Örneğin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu (UNHCR), gençleri, özellikle kız çocukları ve genç kadınları, dünyanın dört bir yanındaki mülteci kamplarında okula gitmeye teşvik etmek için spor ve oyun programları kullanıyor. Buna ek olarak, UNICEF kız çocuklarının eğitimi için kampanya yapmak, etkinlikler ve bilinçlendirme kampanyaları aracılığıyla eğitimi desteklemek için sporu güçlü bir şekilde kullanmaya odaklanmaktadır.

Sporun öğrenme performansını iyileştirdiği, okula devamı ve akademik olarak başarılı olma isteğini teşvik ettiği gözlenmiştir. Sporun sağlık ve gelişim üzerindeki etkilerine ilişkin araştırmaların çoğu gelişmiş ülkelerde yürütülürken, gelişmekte olan ülkelerde bu ilişkiyi destekleyen çalışmalar bulunmaktadır.

Örneğin, Angola'daki çocuklar ve gençler arasında spor katılımın akademik başarıya etkisi üzerine bir araştırmada, spor ve fiziksel aktiviteye katılanların sınavlarını geçme olasılığının katılmayanlara göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu ilişkinin yükseköğretimde de devam ettiğini gösteren başka araştırmalar da mevcuttur.

 

ibrahim-acar-001.jpg

Bu yazı toplam 1134 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim