• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Dağcılar 3260 rakımlı Samur Dağına tırmandı

Dağcılar 3260 rakımlı Samur Dağına tırmandı
Hakkari Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği üyeleri 4. kış tırmanışlarını 3260 rakımlı Samur Dağı’na gerçekleştirdi.

Çukurca ilçesine araçla hareket eden dağcılar, daha sonra yollarına yaya olarak devam ettiler. 3 gün süren tırmanış sırasında Taşlık köyü güzergahını kullanmayı başaran dağcılar, ilk gün 7 kilometrelik yolu 5 saatte kat ederek kış aylarında terk edilmiş Taşlık köyde gece konakladılar.

Haberin Fotoğrafları Görmek İçin Tıklayın

Yer yer bir metreyi bulan kar engeline takılan dağcılar, ayaklarına bağladıkları hediklere rağmen kara batarak çok dik bölgeleri aşarak dağın sırt kısmına geçip zirve yüksekliği 3260 metre ve parkur uzunluğu 7 kilometrede olan Samur Dağı’na 10 saatte ulaşmayı başardılar.

Şiddetli soğuk ve rüzgarlı havadan dolayı zirvede zaman kaybetmeden beraberinde götürdükleri zirve defterine tırmanış ile ilgili bilgileri yazıp zirveye bıraktılar. Kısa bir süre zirvede kalan dağcılar geri dönüşe başlayarak, 5 saatte ana kampları olan Taşlık köyüne dönmeyi başardılar. Gece dinlenmeye geçen dağcılar, 3.  gün kampı toplayıp 3 saatte araç yoluna ulaşıp Hakkari’ye geri döndüler.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Hakkari İl Temsilcisi Naci Ertunç, Hakkari Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği üyelerinin 4. kış tırmanışlarını Ceylanlı, Meşelik ve Geçimli üçgeninde bulunan ve yüksekliği 3260 metre olan Samur Dağı’na, yolda rahatsızlık geçiren arkadaşları Deniz Özek adına çıkarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ertunç, “Yolda rahatsızlık geçirip dönmek zorunda kalan arkadaşımız Deniz Özek adına bu faaliyeti yapıyoruz. Artık bundan sonra Hakkari bölgesini halkımıza, dağcılara tanıtmak ve çıktığımız önemli dağlara zirve defteri bırakmak görevimiz olacak.

Mehet, Kandil dağları gibi Samur Dağı adını yakın bölgede yaşayan köylülerin dışında kimse tanımıyor ve nerede olduğunu bilmiyordu. Bölgemizde 40’a yakın 3000 üzerinde dağ mevcuttur. Bunlardan Reşko ve Suppa direk, Büyük Hamza dağları 4000 metrenin üzerindedir. Bu yıl yapmış olduğumuz 4. ve en zor faaliyetiydi. Kış tırmanışları çok zor şartlarda yapıldığı gibi donanımlı malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Dağcılığa gönül vermiş sporcuların maddi sıkıntıları nedeniyle önemli dağlarımızdan olan Reşko-Sümbül-Soğuk dağ ve bunlara benzer dağlara kış tırmanışı yapılamıyor.

Bu gibi faaliyetlerde kullanılan malzemelerin temini için Hakkari’de sponsor bulamadık. Sporcularım için tanıdığım tüm kulüplerden malzeme yardımı talebinde bulunacağım. Tüm imkansızlıklara rağmen faaliyete katılan sporcu arkadaşlarımı tebrik eder, yürekten kutlarım. Bilindiği gibi 24 Aralık 2013 tarihinde İstanbul’dan gelen Klos Dağcılık ekibiyle beraber Reşko Dağı’na zirve yapmıştım. Donanımlı gelen ekip sayesinde kar ve buz kitlesi haline gelen Reşko’nun kılçık kısmını kolayca geçebilmiştik” dedi.  

Ankara ilinden kış tırmanışı için gelen dağcı T. Bünyamin Kaya, Hakkari kurtarma ekibinden İsmet Karadiz ve genç dağcı A. Kerim Tekçe, dağ tırmanışlarında insanın çok güzel anılarla döndüğünü belirterek, ayrıca yakın bölgeyi tanımak ve yöre halkıyla tanışmak çok güzel bir duygu olduğunu belirttiler. Hakkarihabertv
 

Bu haber toplam 3303 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim