• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

DAĞLARIMIZ TURİZME AÇILIRKEN…

H. Aziz Hatipoğlu

Türkiye’de dağcılık ve doğa sporları yönünden çok önemli bir yerde bulunan Hakkâri’mizin yıllar yılıdır gidilmeyen ve yasak durumda bulunan dağları 2019 yılı için turizme ve dağ sporlarına açılacak.

Dağların Başkenti olarak adlandırılan Hakkâri ilimiz böylelikle aradan uzun yıllar geçmesinin ardından gerçek değerine ve önemine kavuşarak yurt içi ve yurt dışından gelecek turistleri ağırlayacak ve böylelikle turizmdeki yerini yeniden almaya çalışacaktır. 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Dağcılık Federasyonu Hakkâri İl Başkanı Naci Ertunç “Geçen yıl Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Sayın Prof. Dr. Ersan Başar’ı Sat Gölleri Festivaline davet ettik. Sayın Başkan bu davetimize icabet ederek geldi ve yöremizi gördü. Bölgemizin Dağcılık ve doğa sporları için çok önemli olduğunu belirtti. Sat Dağları, Reşko Dağı ve Sümbül Dağını 2019 yılı programlarına aldırarak buralara yerli ve yabancı turist ve dağ sporları severlerin hizmetine açacaklarını beyan ettiler.” Bu yüzden sevinçliyiz. 

Türkiye’nin İsviçre’si olarak bilinen ve genç dağları bulunan Hakkâri Dağlarının başta dağcılık olmak üzere dağ sporları ve daha birçok dalda dağcıları çektiği ve ilgi uyandırdığı açıktır. 

Ne yazık ki yıllar bazında terör ve güvenlik gerekçesiyle bu dağlara çıkışlar yasaklanmış ve bu bölgeler yasak bölgeler ilan edilmiştir.

Son iki-üç yıl içerisindeki huzur ortamı sonucu bu yörelere tekrar gelmek ve bu dağlara çıkmak arzusu ve isteği yetkililere iletilmiş ve 2019 yılı için bu yörelerden yasakların kaldırılarak turizme kazandırılması yetkili ağızlarca açıklanmıştır.

Sadece çıkıp gezmek ve bu güzel coğrafyayı tüm ülkeye ve yurt dışına da tanıtmak için tanıtım faaliyetlerinin yapılması ve Hakkâri’nin bir Dağ Turizmi Cenneti haline getirilmesi için başta yatırımcı kuruluşlar, yerli ve yabancı yatırımcıların buralara gelmesi ve bu değerleri insanlığa kazandırılmasını istiyor halkımız. 

Öncelikle konaklama tesislerinin yapılması ve bunun en bariz bir örneği olarak Mergabüta Kayak tesislerinde henüz bir konaklama tesisinin bulunmadığı bilinen gerçeklerdendir. Kayak için ideal bir yer olan ve kayak pistinin çok güzel olduğu, Kasım ayından Mart sonuna kadar her daim yerde bir metreden fazla karın bulunması burayı kayak sever ve dağcıların gözünde önemli bir yer kılmaktadır.

Sadece buranın değerlendirilmesi bile Hakkâri’nin gerek sosyal, gerek ekonomik ve gerekse turizm yönünden tanıtılmasında ve bilinmesinde bir çığır açacaktır.

İş buraya bir otel veya motellerin açılmasının yanında Hakkâri dağlarının tanıtımının yapılarak buralara yerli ve yabancı turistin getirtilmesinde çok iyi bir tanıtım çalışmalarının yapılmasıyla oluşacaktır.

Ayrıca bu dağlarımızın maden bakımından da çok zengin olduğu bilinmektedir.

Yapılacak araştırma ve maden aramalarıyla dağlarımızın altında gizlenmiş ve açığa çıkmasını bekleyen onlarca madenlerimiz vardır. Bunların da işletmeye açılarak Hakkâri’deki halka bir iş kapısı ve yurduma önemli bir gelir kapısının oluşturulmasına çalışılmalıdır.

Dağların Başkenti olarak Hakkâri’nin dağlarının üstü önemli ve ilgi çektiği kadar dağlarının altının da maden bakımından çok ilgi çektiği ve zengin olduğu göz ardı edilmemelidir.

Sorun buraların yıllardır ihmal edildiği, terör yüzünden yasaklandığı ve sahipsiz bırakıldığıdır.

2019 yılı neden Hakkâri yılı olmasın.

Bu yazı toplam 3484 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim