• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Demir eksikliği saçları döküyor

Demir eksikliği saçları döküyor
Dermatoloji Uzmanı Uzman Doktor Fulya Tezel, demir eksikliğinin saçların dökülmesine neden olduğunu belirtti.

Tezel, "Saçlarımız aslında birçok hastalık ile ilgili ipucu verebilmektedir. Uzman doktor tarafından yapılan iyi bir muayene ve gerekli tetkikler sonucunda saçımızla ilgili problemlerin neden kaynaklandığını öğrenebiliriz” dedi.

SAÇLARIMIZ NEDEN DÖKÜLÜR?

Dermatoloji Uzmanı Uzman Doktor Fulya Tezel, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Saçlarımız, yani aslında kılımız vücudumuzda en hızlı büyüyen dokularından biridir. Nasıl büyümekte olan bir çocuğun daha fazla besine ihtiyacı varsa

 
Bu nedenle genel saç dökülmemiz varsa öncelikle dermatoloji uzmanı tarafından muayene edilip kan tetkiklerinize bakılmalı, sonrasında ihtiyaç halinde önerilen doz ve sürede bu tarz destek ürünlerini kullanmalıyız.

ÖZELLİKLE DEMİR DEPOLARINA DİKKAT

Vücudumuzda demir eksilmeye başlayınca, kansızlık başlamadan önce demir depolarımız azalmaya başlar. Yani kan ferritin düzeyimiz düşmeye başlar. Bu çok önemlidir. Çünkü vücudumuz bu eksik demiri yerini koymaya başlarken ilk önce saçlarımızdaki demiri alır.

Henüz kansızlık başlamadan önce saçlar dökülme başlayabilir. Dolayısıyla genel saç dökülmesi olan hastaların öncelikli olarak kan demir deposu istenilen düzeye gelene kadar demir takviyesi almaları gerekmektedir.

ÇİNKONUN SAÇ DÖKÜLMESİNE GERÇEKTEN ETKİSİ VAR MIDIR?

Saç dökülmesi diyince ilk akla gelen genelde çinkodur. Bu sebeple genelde saç dökülmesi yaşayan hastalar hekime bile görünmeden hemen ağızdan çinko tabletleri almaya başlarlar. Esasında kanımızdaki çinko düzeyiyle saç dökülmesi arasındaki ilişkiyi gösteren bir çalışma yoktur. Kandaki çinko düzeyiniz normal sınırlarda ise ağızdan çinko desteği almaya kesinlikle gerek yoktur.

HANGİ VİTAMİNLER SAÇLARIMIZI KUVVETLENDİRİR?

Biotin ve niasin saçlarınızı kuvvetlendiren başlıca vitaminlerdir. Vitamin C eksikliği saçlarda dökülme değil, kılların yapısında değişe sebep olabilir.

Sarı darı ekstresi, soya fasülyesi ve selenyumda saçları kuvvetlendirmektedir.

GENETİK SAÇ DÖKÜLMESİ NEDİR?

Androgenetik alopesi; yani genetik yatkınlığı olan hastalarda görülen androjen hormonlarına bağlı oluşan saç dökülmesidir. Her iki cinste de görülebilir. Kadınlarda görüldüğü zaman kadın tipi saç dökülmesi; erkeklerde görüldüğü zaman androgenetik alopesi olarak isimlendirilir.

KADIN TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ NEDEN OLUŞUR?

Tam olarak nedeni henüz belirlenememiştir. Fakat androjen hormonlarının fazla olduğu durumlarda görülebilir. Ama her zaman bu hormonların fazla olması gerekmemektedir. Hastalığın sıklığı ve şiddeti yaşla birlikte artmaktadır.

KADIN TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ NE ZAMAN BELİRTİ VERMEYE BAŞLAR VE İPUÇLARI NELERDİR?

Esasında ergenlik döneminde her yaşta ortaya çıkabilir. En sık 40-50 yaş arasında görülmektedir. Öncelikle yavaş yavaş saç tellerimizin inceldiğini zayıfladığını hissedebiliriz. Özellikle tepe bölgemizde bu belirtiler daha aşikardır. Erkeklerde görülenin tersine genelde saç çizgisi geriye gitmez. Bu tarz belirtiler başladığı zaman vakit kaybetmeden gerekli tetkiklerin yapılması ve erken dönemde tedavi başlanabilmesi için bir dermatoloji uzmanına başvurmalısınız.

ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ NEDİR?

Erkeklerde genellikle en sık görülen saç dökülmesi tipi; androgenetik alopesidir. Halk arasında erkek tipi kellik olarak isimlendirilir. Asıl sebebi androjen dediğimiz hormonların saç köklerini etkilemesi sonucu saçların dökülmesidir.

Genelde erkek hastalarımız olduğundan daha yaşlı göründüklerini düşünerek rahatsız olmakta tedavi için birçok yönteme başvurmaktadır.

KİMLER KELLİĞE ADAYDIR?

Özellikle anne ve babada androgenetik saç dökülmesi olan hastalar en riskli gruptadır. Erkeklerde görülen bu saç dökülme tipinde de androjen hormonlar sebep olmaktadır. Bu hormonlar sakal bölgesi, genital bölge ve koltuk altında kıl çıkmasını uyarırken; saçlarda dökülmeye sebep olur.

ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ NE ZAMAN BELİRTİ VERMEYE BAŞLAR VE İPUÇLARI NELERDİR?

Genellikle ergenlik dönemi her yaşta başlayabilir. Fakat sıklıkla 20-40 yaşlarında başlar. Öncelikle saç çizgisi geriye doğru çekilir.

Bunun ardından tepe bölgesindeki kıllar önce incelme sonrasında dökülmeler başlar. Sürecin ne zaman tamamlanacağı hastadan hastaya değişir.

Bazı hastalarda 5 yıl içinde tam kellik oluşurken bazılarında 15-20 yıl içerisinde oluşur. Özellikle ailede erkek tipi saç dökülmesi olan hastalar belirtiler başladığı zaman erken dönem tedavi başlanması için dermatoloji uzmanına başvurmalıdır. (İHA)

Bu haber toplam 2658 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim