• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 24 °C

Demirtaş’tan önemli açıklamalar

Demirtaş’tan önemli açıklamalar
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Havalimanı’nda gazetcilerin sorularını yanıtladı.

Demirtaş Şırnak’ta öldürülen Hacı Lokman Birlik adlı gencin cesedinin zırhlı aracın arkasına  bağlanarak halka teşhir edilmesiyle ilgili “Orada her gün aşağı yukarı benzer olaylar, vakalar yaşanıyor.

Ölüye onu yapanların diriye neler yapabileceğini siz düşünün” dedi. İçişleri Bakanı Altıok’un istifa etmesi gerekir diyen Demirtaş Davutoğlu’nun açıklamasının da tatmin edici olmadığını ifade etti.

Almanya’nın Frankfurt kentinden Türk Hava Yolları’na ait tarifeli uçakla İstanbul’a gelen Demirtaş, Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Demirtaş, Şırnak’ta polislerin öldürdükleri Hacı lokman Birtlik’i zırhlı araçın arkasına bağlayıp sürükleyerek teşhir etmelerine ilişkin “Şimdi tabii ki çok insanlık dışı bir olay. İnsanlığın bu kadar ayaklar altına alınması, yerlerde sürünmesi, gerçekten artık vahşet boyutlarında uygulamaların yapılması normal bir durum değil” ifadelerini kullandı.

“Davutoğlu’nun açıklaması tatmin edici değil”

Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuya ilişkin açıklamasının tatmin edici olmadığını belirterek şöyle devam etti:

“O sadece kameraya yansıyan bir vaka. Ben söyleyeyim yani. Orada her gün aşağı yukarı benzer olaylar, vakalar yaşanıyor. Ölüye onu yapanların diriye neler yapabileceğini siz düşünün. Yani ben burada tabii ki ‘Bütün güvenlik güçleri böyledir,

bu uygulamaları yapıyor’ demiyorum ama aşağı yukarı uygulamalar budur. Yıllardır böyledir. Sadece Türkiye’nin batısı bundan haberdar değil. Şimdi görüntüler sadece ortaya çıktı. Bunu nasıl örtbas edecekler diye iki müfettiş göndermişler oraya.”

“İçişleri Bakanı istifa etmeli”

Demirtaş, konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Selami Altınok’un istifa etmesi gerektiğini savundu.

Hukuk çerçevesinde yaşanan olayların hesabının sorulacağını ifade eden Demirtaş, “1 Kasım’da sandıklar kurulacak, 2 Kasım’da AKP bakalım ne olacak Ondan sonra bu ülkenin savcısı, hakimi biraz daha herhalde cesaretlenir. Bütün bu suçları işleyenlere karşı etkili soruşturmalar yürütecekler. Biz de bunların hepsinin takipçisi olacağız” diye konuştu.

Demirtaş, Şırnak’taki olayın bugün gazetelere yansımadığını belirterek, şunları kaydetti:

“Bu maalesef Türkiye toplumunun isyan etmesi gereken bir durumdur. Başka nerede birlikte yaşamı savunacağız Ben Halkların Demokratik Partisinin eş genel başkanıyım ve bu partinin eş genel başkanı olduğum günden beri ısrarla birlikte yaşamı, kardeşliği, huzuru savunuyorum. Bütün arkadaşlarımla bunu yapmaya çalışıyoruz.

Peki insanlığın yerde sürüklendiği noktada, eğer Türkiye’nin batısı bütün bunlara karşı sessiz kalırsa, bütün bunlar olağanmış gibi davranırsa kardeşliği hangi noktada sağlayacağız Bugün ben gidip Şırnak’ta ‘Bütün Türkiye’de kardeşçe yaşayacağız’ dediğimde oradaki insanlar yüzüme bakarken şüpheyle bakacaklar. Buyursun Bahçeli, buyursun Davutoğlu gitsin, Şırnak’ta kardeşliği anlatsın.”

“Hepsinin hesabı sorulacak”

“Bunları unutmayacağız.” diyen Demirtaş, “Hepsinin hukuk çerçevesinde gün gelecek hesabı sorulacak. 1 Kasım’da sandıklar kurulacak, 2 Kasım’da AKP bakalım ne olacak?

Ondan sonra bu ülkenin hakimi, savcısı biraz daha cesaretlenip, bütün bu suçları işleyenlere karşı etkili soruşturmalar yürütecek. Biz de bunların hepsinin takipçisi olacağız.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Kamuoyu biraz daha vicadanlı olmalı”

Türkiye kamuoyunun yaşananlara daha vicdanlı yaklaşması gerektiğini belirten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama maalesef görünen o ki özellikle AKP yandaşı medya, bugün gazeteleri açın bakın insanlığın yerde sürüklenmesi ile ilgili tek bir haber göremezsiniz. Bu maalesef Türkiye toplumunun isyan etmesi gereken bir durumdur.

Başka nerede birlikte yaşamı savunacağız? Ben HDP’nin Eş Genel Başkanıyım ve bu partinin Eş Genel Başkanı olduğum günden beri birlikte yaşamı, kardeşliği huzuru savunuyorum. Bütün arkadaşlarımla birlikte bunu yapmaya çalışıyorum.

İnsanlığın yerde sürüklendiği noktada, Türkiye’nin batısı bütün bunlara karşı sessiz kalırsa, bütün bunlar olağanmış gibi davranırsa kardeşliği hangi noktada sağlayacağız? Bugün ben gidip Şırnak’ta bütün Türkiye’de kardeşçe yaşayacağız dediğimde oradaki insanlar yüzüme bakarken şüphe ile bakacaklar.

Buyursun Bahçeli, buyursun Davutoğlu Şırnak’ta kardeşliği anlatsın bakalım. O caddelerde cenazelerin sürüklendiği yerlerde insanlara anlatsın kardeşliği, hep biz mi anlatacağız? Hep biz mi bir arada yaşamın, eşitliğin, kardeşliğin, adaletin güzel olduğunu anlatacağız?

Buyursunlar bu işkenceyi yapan bu zalimane davranışları savunanlar ibraz da gitsinler kendileri anlatsın. Çok merak ediyorum, Bahçeli gidip Şırnak’ta milletin birliğinden beraberliğinden söz etsin bakalım. Neyi anlatacak? Yıllardır biz anlatıyoruz, biraz da onlar anlatsınlar.”

“Anayasa’da zaten YSK’ya verilmiş böyle bir yetki yok”

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), sandıkların taşınması taleplerini oy çokluğuyla reddetmesiyle ilgili de konuşan Demirtaş, Anayasa’da zaten YSK’ya verilmiş böyle bir yetkinin olmadığını belirtti.

Seçim güvenliğini, sandık güvenliğini sağlamanın öncelikli olarak partilerin görevi olduğunu dile getiren Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bir her hâlükârda Türkiye’deki bütün sandıklarda parti yetkililerimizle birlikte sandık müşahit ve sandık kurulu üyelerimizle birlikte sandık güvenliğini sağlayacağız. Diğer partilerde bu konuda katkı sunarsa hiç kimsenin kaygısı olmaz diye düşünüyorum.”

Bu haber toplam 3144 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim