• BIST 9524.59
  • Altın 2488.238
  • Dolar 32.5414
  • Euro 34.7022
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Devlet'ten Dink ailesine şok karar

Devlet'ten Dink ailesine şok karar
İstanbul'da 2007 yılında cinayete kurban giden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in ailesine 1 milyon 670 bin TL tazminat ödeyen devlet,

bu tazminatın tahsili için olayla ilgili yargılanan Trabzonlu gençlere dava açmaya hazırlanıyor. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007 günü İstanbul Şişli’de öldürülmesinin ardından Dink’in eşi Rakel ve çocukları Arat, Delal ve Sera Dink, aynı yıl İstanbul 6. İdare Mahkemesi’ne İçişleri Bakanlığı’na 1.5 milyon liralık maddi ve manevi tazminat davası açmıştı. İdare Mahkemesi 2012 yılında devletin Dink Ailesi’ne 466 bin 781 TL maddi, 600 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verirken İçişleri Bakanlığı, 18 Temmuz 2013’te Dink Ailesi’ne faiziyle birlikte 1 milyon 659 bin 765 lira 50 kuruş tazminat ödedi.
İçişleri Bakanlığı da meydana gelen Hazine zararı nedeniyle tazminat ödenmesine sebebiyet veren Yasin Hayal, Ersin Yolcu, Ahmet İskender ve Ogün Samast’tan tazminatın tahsili için dava açılmasına karar verdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan sanıklardan Yasin Hayal’ın babası Bahattin Hayal, bu konuda kendilerine henüz bir tebligatt gelmediğini söyledi. Söz konusu parayı kesinlikle ödeyecek güçlerinin olmadığını ifade eden Bahattin Hayal, “ Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Hrant Dink’in korunamadığı için Türkiye Cumhuriyeti'ni bu parayı ödemeye mahküm etti. Devlet bu parayı ödemiş. Avrupa İnsan Hakları devleti cezalandırıyor, devlet bu cezayı veriyor da bizim ailelerin burada suçu ne ? Biz kolluk kuvveti miyiz? Polis, jandarma değiliz. Biz çocuklarımızı büyüttük, okuttuk, askere gönderdik. 3 çocuk askere gönderdim, devletten 1 kuruş para almadım. Devlet varsa bunun için vardır. Devlet ceza veriyor, hapsediyor, askerlik yaptırıyor, her türlü müeydeyi uyguluyor, para vermeye gelince bize vermiş olduğu cezayı bizden almaya kalkıyor. Şu anda bana resmi olarak tebliğ edilen hiçbir şey yok, bu paranın ailelerinden alınacağını televizyondan öğrendim. 4 aileden alınacağı söyleniyor. Ben buna karşıyım. Böyle bir şeyin olabileceğini kabul etmiyoruz, mümkün değildir. Kesinlikle bu parayı ödeyemeyiz. Ailenin böyle bir yükümlülüğü olamaz” dedi.

Devletin fertlerini korumakla mükellef olduğunu kaydeden baba Hayal, “Devlet, fertlerini korumakla mükelleftir. Hrant Dink’i de koruyaydı. Hrant Dink, ölümünden çok yakın bir zamanda bunu mahkemede de dinledik. İstanbul Valiliği'ne çağırılıyor, kendisine koruma verilmesi, suikast düzenleme olasılığının olduğunu belirterek koruma verilmesini istiyor" diye konuştu.

Hayal, 850 TL emekli maaşının dışında bir geliri olmadığını kaydederek "Devlet bu parayı illa alacaksa Yasin’i dışarı çıkarsın, çalıştırsın, iş versin ve o parayı ödeyebilecek duruma getirip maaş versin. Sonra da bu maaşından bu parayı her ay kessin” şeklinde konuştu.
Oğlu Yasin’le yılda 2 kez görüşebildiğini belirten baba Hayal, “Yasin’le fazla görüşemiyorum. En son kurban Bayramı’nda gittim görüştüm. Zaten gidemiyorum. Senede iki defa gidiyorum. Zaten görüştürmüyorlar ki. Hüküm verildikten sonra 1 saat görüşme hakkımız var. Onu da kıstılar. Kaç kişi gidiyorsak mesala 3 kişi. Saati 3’e bölüyorlar. Eşimle beraber gittim ikiye böldüler. Yarım saat görüştük. Zaten bunun 20 dakikası gir çık. Nasılsın, ne yapıyorsun ? demeyle geçiyor” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 2672 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim